Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Διαδήλωσαν την απαίτησή τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Απέναντι στο ρεσιτάλ εμπαιγμού από την κυβέρνηση

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Καθολική ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, με συμμετοχή απεργών από πολλά μέρη της Ελλάδας (Κρήτη, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Χίος, Λέσβος κ.ά.).

3.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν για 15 συνεχόμενα χρόνια σε καθεστώς ομηρίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πρόβαλαν αποφασιστικά τη βασική απαίτησή τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις τους οξύνοντας τον εμπαιγμό. Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκε μια μέρα πριν την απεργία, περιέλαβε τη φράση «Βοήθεια στο Σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου», δημιουργώντας ελπίδες για τέλος της ομηρίας, τις οποίες προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει την απεργία, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Τελικά ο εμπαιγμός αποκαλύφθηκε πολύ γρήγορα...

Η κυβέρνηση επιστράτευσε τρεις υπουργούς (Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας) για να πλασάρουν το παραμύθι της στη συνάντηση που έγινε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών με αντιπροσωπεία των απεργών. Ομως, αντί οι απεργοί να ακούσουν για νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, άκουσαν ότι μόνη «λύση» είναι η προκήρυξη διαγωνισμού, η οποία καμία σχέση δεν έχει με το αίτημα των εργαζομένων και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και δεν θα απολυθούν. Είναι «λύση» παρόμοια με το διαγωνισμό της 3Κ, μέσω του οποίου η κυβέρνηση πέταξε στο δρόμο τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων στους δήμους.

Μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους απεργούς, οι οποίοι συνέχισαν μέχρι αργά το μεσημέρι την κινητοποίηση με καθιστική διαμαρτυρία στη Σταδίου, δείχνοντας ότι έχουν βγάλει συμπεράσματα από την πρόσφατη εμπειρία της 3Κ.

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, όπου μεταξύ άλλων χαιρέτισαν τον αγώνα τους εκπρόσωποι από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τις Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, τη ΔΑΣ ΟΤΑ, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων. Χαιρέτισε επίσης εκπρόσωπος του δήμου Πατρέων, ενώ τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων έχουν εκφράσει με κοινή ανακοίνωσή τους και οι 5 δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, με τους απεργούς στο μπροστινό μέρος της πορείας να φοράνε μαύρα και οι ντουντούκες να παίζουν πένθιμη μουσική, δείχνοντας με μια συμβολική κίνηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων «σκοτώνει» το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου(2019-06-25 00:00:00.0)
Προσπάθεια «αθώωσης» κυβέρνησης - πλειοψηφίας δημάρχων(2019-01-22 00:00:00.0)
Δίπλα στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»(2018-03-22 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους(2017-07-19 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ εμπαίζουν τους εργαζόμενους - δημότες(2005-08-25 00:00:00.0)
«Οχι» στη διάλυση του «Βοήθεια στο Σπίτι»(2003-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ