Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νέα επενδυτικά σχέδια με επιπτώσεις στα εργατικά - λαϊκά στρώματα

Την κατασκευή αιολικού πάρκου στο νομό Καρδίτσας σχεδιάζουν η κυβέρνηση και η εταιρεία «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ»

Μετά τα Αγραφα (φωτ.), στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της Ενέργειας μπήκαν Βατσουνιά και Δρακότρυπα στην Καρδίτσα
Μετά τα Αγραφα (φωτ.), στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της Ενέργειας μπήκαν Βατσουνιά και Δρακότρυπα στην Καρδίτσα
Ενα νέο επενδυτικό σχέδιο για κατασκευή αιολικού πάρκου στην τοποθεσία «αέρας» στην περιοχή Βατσουνιάς και Δρακότρυπας στο νομό Καρδίτσας βρίσκεται σε εξέλιξη. Σχέδιο που έρχεται να συμπληρώσει όσα εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με μια γιγαντιαία επένδυση αιολικού πάρκου στις βουνοκορφές των Αγράφων και συγκεκριμένα στη Νιάλα, στην Κοιμωμένη και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που ακολουθείται διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις. Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει πως είναι στα σχέδιά της η γενναία αύξηση της διείσδυσης των λεγόμενων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με πρόσχημα ότι είναι «φιλικές προς το περιβάλλον». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα επικερδείς για τους επενδυτές, λόγω των υψηλών τιμών με τις οποίες πωλούν την παραγόμενη Ενέργεια. Ετσι, αναδεικνύεται και με αυτήν την αφορμή πως το ζήτημα δεν είναι ζήτημα τεχνολογίας φιλικής ή μη προς το περιβάλλον. Το ζήτημα αφορά περισσότερο την επιλογή του ενεργειακού μείγματος και γενικότερα τον ενεργειακό σχεδιασμό, που γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των επενδυτικών ομίλων στον ενεργειακό τομέα και όχι την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Στην κατεύθυνση λοιπόν αυτή, η εταιρεία «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» προωθεί επενδυτικό σχέδιο για κατασκευή αιολικού πάρκου στην τοποθεσία «αέρας», που προβλέπει την εγκατάσταση 8 ανεμογεννητριών ισχύος 3,5 μεγαβάτ και προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ, οι οποίες κατασκευάζονται από τη δανέζικη εταιρεία «Vestas», ενώ για την εγκατάστασή τους συνεργάζονται η «Siemens» και η «Ιντρακάτ».

Προκειμένου να προλάβει τυχόν τοπικές αντιδράσεις για την «επένδυση», η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» έστειλε επιτόπου στη Βατσουνιά, στις 27/9, τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ηλ. Μοναχολιά, ο οποίος είχε συνάντηση με κατοίκους της περιοχής, στην οποία παραβρέθηκαν η τοπική βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα και ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γ. Κωτσός, που ανήκει στη ΝΔ. Ως «τιμή εξαγοράς» της συναίνεσης των κατοίκων, η εταιρεία πρόσφερε τη χορήγηση χρηματικού ποσού 570.000 ευρώ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό του χωριού, από το οποίο τα 100.000 - 150.000 ευρώ μπορούν να εκταμιευτούν αμέσως μετά τη συμφωνία. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε αντιπροσωπεία των κατοίκων να μεταβεί στην Αθήνα στα μέσα της βδομάδας που διανύουμε, προκειμένου να συζητήσει με την εταιρεία τις λεπτομέρειες του έργου.

Τεράστια επένδυση και στα Αγραφα

Να σημειώσουμε ότι στο νομό της Καρδίτσας προωθείται κι άλλη μια επένδυση αιολικού πάρκου στις βουνοκορφές των Αγράφων και συγκεκριμένα στη Νιάλα, στην Κοιμωμένη και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Οι ανεμογεννήτριες θα είναι πάνω από 300 και θα καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχή NATURA και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, ήτοι στα 1.500 - 2.000 μέτρα. Προϋποθέτουν τη διάνοιξη νέων δρόμων πολλών χιλιόμετρων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Μάλιστα, μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αιολικών πάρκων, που έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί, αποκρύπτουν σκοπίμως το μέγεθος των επεμβάσεων επιχειρώντας να παρουσιάσουν την ανεπανόρθωτη και αμετάκλητη αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος και του ίδιου του ανάγλυφου των βουνών μας ως «περιβαλλοντικά φιλική» διαδικασία.

Επερώτηση για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας κατέθεσαν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Θεσσαλίας, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής, τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν άμεσα προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση, να αγωνιστούν για να αποτρέψουν, πριν να είναι αργά, τα συγκεκριμένα σχέδια.

Ζημιές και στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στα γειτονικά Τρίκαλα και συγκεκριμένα στο χωριό Βαλτινό, η κυβέρνηση επιχείρησε να εγκαταστήσει ένα ρυπογόνο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά (φυτικά έλαια, μαγειρικά λάδια και λίπη κ.ά.), μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη της τις μαζικές και έντονες λαϊκές αντιρρήσεις και αντιδράσεις. Το σχέδιο προέβλεπε την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών ισχύος 500 kWe, φερόμενης ιδιοκτησίας της «ΛΕΚΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΕ», στη θέση «Τηγάνας».

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι τα κέρδη που μπορούν να έχουν οι ιδιώτες επενδυτές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά είναι μεγάλα, καθώς θα πωλούν στη ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν, σε τιμή διπλάσια από αυτή που η ΔΕΗ το πουλάει στους καταναλωτές.

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα είχε καταθέσει το ΚΚΕ, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν «τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για τη ματαίωση της σχεδιαζόμενης, εχθρικής για το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή, εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ