Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Οι νεκροί αυξάνονται δραματικά

Στην επιφάνεια οι εγκληματικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης

Οσο περνούν οι μέρες γίνεται πιο ορατό το μέγεθος της καταστροφής στην Ινδονησία

Copyright 2018 The Associated

Οσο περνούν οι μέρες γίνεται πιο ορατό το μέγεθος της καταστροφής στην Ινδονησία
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Κατά εκατοντάδες ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Ινδονησία την Παρασκευή, αλλά και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε, με κύματα ύψους μέχρι και 6 μέτρων. Μέχρι και χτες, οι αρχές της χώρας είχαν καταμετρήσει επίσημα 1.234 νεκρούς, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η άφιξη των σωστικών συνεργείων σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί.

Η πόλη Παλού, στη νήσο Σουλαουέσι, σε μεγάλο της μέρος έχει ισοπεδωθεί, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει οικογένεια που να μη θρηνεί τουλάχιστον έναν νεκρό. Τον δικό τους Γολγοθά έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιζώντες, αφού εξαιτίας των μεγάλων ζημιών οι περισσότεροι δεν έχουν καν πρόσβαση σε τρεχούμενο και πόσιμο νερό, ρεύμα, φαγητό. Και σα να μην έφταναν αυτά, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δυνάμεις ασφαλείας, που οπλισμένοι σαν αστακοί φρουρούν αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλα μαγαζιά, κυνηγώντας φτωχοδιαβόλους που παλεύουν να βρουν κάτι να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε για να μην πεθάνουν απ' την πείνα. Οπως μετέδωσε και το BBC, αστυνομικοί δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα αλλά και να πυροβολήσουν προειδοποιητικά στον αέρα (!) για να απομακρύνουν απελπισμένους επιζώντες από ένα σούπερ μάρκετ, αλλά στη συνέχεια και κάτω από την πίεση του απελπισμένου πλήθους αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αυτοί που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια φτάνουν τις 200.000.

Στο μεταξύ, έρχονται στην επιφάνεια οι τραγικές συνέπειες της απουσίας ολοκληρωμένου και επαρκούς επιστημονικού σχεδιασμού, με κεντρική ευθύνη του κράτους για την εκπόνηση, υλοποίηση και συντήρησή του, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες της περιοχής, που είναι έντονα σεισμογόνος και τα τσουνάμι δεν είναι ασυνήθιστα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων σε κυβερνητικές υπηρεσίες, ο σταθμός ανίχνευσης τσουνάμι στο Παλού δεν λειτουργεί καν. Επίσης, εξαιτίας υποσυντήρησης δεν λειτουργούν και πολλοί από τους σημαντήρες προειδοποίησης που είχαν τοποθετηθεί και στην υπόλοιπη χώρα μετά τον πολύνεκρο σεισμό και το τσουνάμι του 2004 (με 220.000 θύματα). Αστοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν «λυπηρό» το ότι δεν έχει προχωρήσει η τοποθέτηση σύγχρονων ανιχνευτών τσουνάμι, εξηγώντας ότι «διαθέτουμε την τεχνολογία, έχουμε τις γνώσεις, γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυάριθμα θύματα, μεγάλες υλικές ζημιές και πολλοί ισχυροί μετασεισμοί(2024-01-03 00:00:00.0)
Πιο σύνθετος ο τρόπος σχηματισμού των τσουνάμι(2017-05-28 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη το πυρηνικό δράμα(2011-03-25 00:00:00.0)
Ταξίματα από τον Κλίντον, ενώ οι Τούρκοι μετρούν τις πληγές τους...(1999-11-17 00:00:00.0)
Η επόμενη μέρα της καταστροφής(1998-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ