Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΧΑΪΔΑΡΙ - ΠΑΤΡΑ
Φροντιστήρια που αποτελούν αποκούμπι για τις λαϊκές οικογένειες

Ο θεσμός των Λαϊκών Φροντιστηρίων που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα βοηθώντας τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στις επιδόσεις τους στο σχολείο, αποτελεί ένα χειροπιαστό δείγμα αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που έχουν χτυπηθεί δραματικά στα χρόνια της κρίσης και που παράλληλα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση και να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Σε δήμους όπου ασκούν διοίκηση οι κομμουνιστές, γίνεται επίσης μια τέτοια προσπάθεια να οργανωθούν μαθήματα αλληλεγγύης, η οποία φέρνει καρπούς και αποτελέσματα.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Μια πρώτη πολύ επιτυχημένη προσπάθεια

Ο δήμος Καισαριανής ξεκίνησε πέρσι την οργάνωση μαθημάτων αλληλεγγύης, αξιοποιώντας την πείρα των αντίστοιχων φροντιστηρίων που λειτουργούν οι Λαϊκές Επιτροπές.

Ο δήμος απηύθυνε κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές να στηρίξουν την προσπάθειά του και εξασφάλισε τη συμμετοχή 13 εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του στους μαθητές των σχολείων, έγινε γνωστή σχεδόν στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας της Καισαριανής και φάνηκε ότι οι ανάγκες των μαθητών για μορφωτική στήριξη είναι μεγάλες. Πάνω από 70 παιδιά δήλωσαν συμμετοχή, ενώ ακόμα και από άλλες περιοχές πέραν της Καισαριανής (Βύρωνας, Αθήνα) οικογένειες απευθύνθηκαν για να γράψουν τα παιδιά τους στα μαθήματα αλληλεγγύης. Με βάση τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών διαμορφώθηκαν τα τμήματα, για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και την Α' και Β' Λυκείου, ενώ λειτούργησαν και τμήματα ξένων γλωσσών που προετοίμασαν μαθητές για εξετάσεις πιστοποίησης.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς επιδιώξαμε και πετύχαμε τη συχνή επαφή με τους γονείς των μαθητών, μέσα από κοινές συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά και με ατομική επαφή με τον κάθε γονέα ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε σχέση εμπιστοσύνης, γνωρίσαμε ολόπλευρα τον κάθε μαθητή και μπορέσαμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά. Συναντήσεις πραγματοποιούνταν και μεταξύ των καθηγητών, ώστε να ανταλλάσσεται πείρα, να συζητούν ιδιαίτερες πτυχές του κάθε μαθήματος, αλλά και να σχεδιάζεται μια ολόπλευρη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση για τον κάθε μαθητή», σημειώνουν οι υπεύθυνοι του φροντιστηρίου για την πείρα από τη λειτουργία του.

Από την εκδήλωση για το Λαϊκό Φροντιστήριο της Πάτρας τον περασμένο Ιούνη
Από την εκδήλωση για το Λαϊκό Φροντιστήριο της Πάτρας τον περασμένο Ιούνη
Με τη μεθοδική αυτή και προσεγμένη δουλειά, το φροντιστήριο ανταποκρίθηκε στη βασική του αποστολή και η πλειοψηφία των μαθητών βελτίωσε τις μαθησιακές τους επιδόσεις. Με την επίμονη και αμέριστη εκπαιδευτική προσπάθεια των καθηγητών, τα παιδιά όχι μόνο βελτίωσαν τους βαθμούς τους και απέδωσαν εξαιρετικά στις τελικές εξετάσεις σημειώνοντας υψηλές βαθμολογίες, αλλά και στην ουσία βελτιώθηκαν μαθησιακά. Κατέκτησαν εις βάθος γνώσεις των διάφορων επιστημονικών αντικειμένων που διδάχθηκαν, τους δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα, καλλιέργησαν την αγάπη προς το διάβασμα.

Η βοήθεια που δόθηκε στα παιδιά μέσα από τα μαθήματα, φαίνεται πως τους έδωσε ώθηση και πέρα από τις μαθησιακές τους επιδόσεις, καθώς μεγάλο κομμάτι των μαθητών που παρακολούθησαν τα μαθήματα συμμετείχαν και στις πολιτιστικές ομάδες του δήμου, στη θεατρική εφηβική ομάδα, στις μουσικές μπάντες κ.ά. Και φυσικά σε έναν δήμο με τέτοια ιστορία δεν θα μπορούσαν τα μαθήματα Ιστορίας στο φροντιστήριο να μη συνδυαστούν με επισκέψεις στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ιστορικούς χώρους που βρίσκονται στον δήμο.

«Θεωρούμε ότι πράγματι πετύχαμε στο σκοπό μας και αυτό το διαπιστώσαμε και από τους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς τους που χαρούμενοι - ειδικά μετά τις τελικές τους επιδόσεις - έπαιρναν τηλέφωνο τους καθηγητές να τους ευχαριστήσουν», σημειώνουν οι υπεύθυνοι του φροντιστηρίου, που επισημαίνουν ακόμα μια πλευρά πολύ σημαντική: Χάρη στη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου αποτράπηκε έως ένα βαθμό η σχολική διαρροή σε μαθητές που ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν το σχολείο. Μέσα από τα μαθήματα εκτίμησαν ξανά και συνειδητοποίησαν την αξία της μάθησης και της ανάγκης σήμερα όλα τα παιδιά να φοιτούν και να ολοκληρώνουν το σχολείο.

Αξιοποιώντας όλη αυτή τη θετική πείρα από την περσινή χρονιά, ο δήμος θα λειτουργήσει και φέτος το Λαϊκό Φροντιστήριο, επιδιώκοντας την επέκτασή του, ώστε να καλύψει και ανάγκες προετοιμασίας των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις, φτιάχνοντας αντίστοιχα τμήματα για την Γ' Λυκείου. «Χρειάζεται να στηρίξουμε όλα αυτά τα παιδιά που οι οικογένειές τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος που συνεπάγεται η εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ», δηλώνουν οι υπεύθυνοι του φροντιστηρίου αναφορικά με τους στόχους τους για φέτος και προσθέτουν: «Σίγουρα η μαθησιακή βελτίωση των μαθητών που θα παρακολουθήσουν και φέτος τα μαθήματα είναι για εμάς το πρώτο ζητούμενο. Να αναχαιτίσουμε όσο περνά από το χέρι μας την τάση που υπάρχει να απαξιώνεται η γνώση και να υποκαθίσταται από σκόρπιες πληροφορίες και δεξιότητες».

ΧΑΪΔΑΡΙ: Σημαντική πείρα από το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Ο δήμος Χαϊδαρίου, επίσης, λειτούργησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πέρσι το θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Το Φροντιστήριο λειτουργεί στο κέντρο της πόλης, στο χώρο του 2ου Γενικού Λυκείου, ένα σημείο που εξυπηρετεί περισσότερο την πλειοψηφία μαθητών και γονέων, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμο με τα μέσα μεταφοράς απ' όλα τα σημεία του δήμου. Απευθύνεται σε παιδιά δημοτών Χαϊδαρίου, αλλά και σε μαθητές όμορων δήμων, εφόσον οι θέσεις του τμήματος που τους ενδιαφέρουν δεν είναι καλυμμένες.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο στο Χαϊδάρι προσφέρει από τον πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας του μαθήματα για όλες τις τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου. Πέρσι, συγκεκριμένα, λειτούργησαν 26 τμήματα για την πλειοψηφία των μαθημάτων του Λυκείου (Αρχαία, Λατινικά, Εκθεση, Εκθεση ΕΠΑΛ, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, ΑΟΘ, Μαθηματικά ΕΠΑΛ, Αλγεβρα, Γεωμετρία) και 13 τμήματα για μαθήματα του Γυμνασίου (Εκθεση, Αρχαία, Μαθηματικά, Φυσική) και το φροντιστήριο είχε σύνολο 116 μαθητές.

Στόχος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι να στηρίξει τους μαθητές στα βασικά μαθήματα, ούτως ώστε να αντεπεξέρχονται στις σχολικές τους υποχρεώσεις, να βελτιώνουν τις σχολικές τους επιδόσεις και να έχουν το απαιτούμενο γνωστικό επίπεδο για τις ενδοσχολικές και τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Φροντιστηρίου πέρσι πραγματοποιήθηκε, επίσης, εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών του Γυμνασίου στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, για να ξεναγηθούν στην έκθεση «Γλωσσόπολις» που αναφέρεται στην εξέλιξη της γλώσσας.

Η διδασκαλία μαθητών που είναι μεν στην ίδια ηλικία/τάξη αλλά έχουν κατακτήσει διαφορετικά επίπεδα στη γνώση, είναι αρκετά δύσκολη για τους διδάσκοντες, οι οποίοι προσφέρουν στο Φροντιστήριο, με κίνητρο την αγάπη για τη διδασκαλία και την αίσθηση αλληλεγγύης που τους διαπνέει. Γι' αυτό και από το Φροντιστήριο δίνεται βάρος στη συνέπεια και από την πλευρά των μαθητών, ώστε να υπάρχει η αναγκαία σταθερότητα προς όφελος του συνόλου της τάξης. Ο δήμος αντιμετωπίζει τον θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου με υπευθυνότητα και φροντίδα, δηλώνοντας πως «δική μας φιλοσοφία είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δημότες μας στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής και να αντιμετωπίζουμε ισάξια όλους τους πολίτες».

ΠΑΤΡΑ: Κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται οι μαθητές και οι επιτυχίες

Ενα πετυχημένο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, που μετράει κάθε χρόνο την εισαγωγή όλο και περισσότερων μαθητών του σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, λειτουργεί εδώ και χρόνια επίσης στον δήμο της Πάτρας.

Το Φροντιστήριο όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του αριθμούσε λίγες δεκάδες παιδιά, ενώ πρόπερσι έφτασε τους 440 μαθητές, πέρσι έφτασε τους 550 μαθητές, και η ζήτηση όλο και μεγαλώνει. Αντίστοιχα πολλαπλασιάζονται και οι επιτυχίες του κάθε χρόνο, αφού πρόπερσι από τα 44 παιδιά που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις τα 37 πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές, ενώ την περσινή χρονιά πέρασαν σε σχολές 57 μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου.

«Στην ουσία στα Λαϊκά Φροντιστήρια διδάσκεται η ζωή. Διότι έρχονται τα παιδιά του λαού που η σημερινή κατάσταση τους έχει φέρει στα τάρταρα και βρίσκουν ένα αποκούμπι, ένα στήριγμα», είχε πει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, Κ. Πελετίδης, στην εκδήλωση για την ολοκλήρωση της περσινής χρονιάς τον περασμένο Ιούνη, δίνοντας το στίγμα της δουλειάς που γίνεται και της προσφοράς του Φροντιστηρίου.

Λόγω των συνεχών επιτυχιών του και της όλο και αυξανόμενης ζήτησης κάθε χρόνο αυξάνονται και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Ετσι και φέτος, η διοίκηση του δήμου απευθύνει σχετικό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς σημειώνοντας:

«Η αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να καλύψουν τις γενικότερες ανάγκες τους, όπως και τη στήριξη των παιδιών τους στη μόρφωση οδηγεί όλο και περισσότερους μαθητές και μαθήτριες να αναζητούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του δήμου μας βοήθεια και υποστήριξη για τη βελτίωση της επίδοσής τους στα μαθήματα. Η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών τη φετινή σχολική περίοδο 2018 - 2019 απαιτεί όπως είναι φυσικό μεγαλύτερη συμμετοχή εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών που έχει προκύψει. Η αντιδημαρχία Παιδείας απευθύνει κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, αλλά και στους Φορείς τους, να υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους ενεργητικά την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής».

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να κατατεθούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση του Φροντιστηρίου (fal@patras.gr) ή στη Γραμματεία Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης στο κτίριο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στον 3ο όροφο από τις ώρες 11 π.μ. έως 2.30 μ.μ., από Δευτέρα έως Σάββατο (τηλέφωνο επικοινωνίας 2610.274.035).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ