Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με «όραμα» την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή και την ένταση της εκμετάλλευσης

Από τη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος

INTIME NEWS

Από τη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος
Το «όραμα» της αστικής τάξης παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής - μιλώντας στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη - ο πρωθυπουργός, αναπτύσσοντας και εκεί τα δυο βασικά στοιχεία που διέτρεξαν και όλες τις προηγούμενες τοποθετήσεις του στις συναντήσεις και επαφές που είχε όλη τη βδομάδα στις ΗΠΑ: Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προωθήσει παραπέρα τις «μεταρρυθμίσεις», τις αντιλαϊκές ανατροπές δηλαδή που στρώνουν «κόκκινο χαλί» στους «επενδυτές», καθώς και την απόφαση να πάει «μέχρι τέλους» την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με στόχο την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή.

Ετοιμος για ακόμα περισσότερους ευρωατλαντικούς «ρόλους»

Αποκαλυπτική για τα παραπάνω ήταν και η συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στη «Wall Street Journal», εκεί όπου σημειώνει ότι «εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος (...) αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι «καλύτερη παρά ποτέ».

Δεν παραλείπει δε να επαναλάβει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, λέγοντας π.χ. σχετικά με τη ΝΑΤΟική συμφωνία με τα Σκόπια ότι «δεν θα παίξει παιχνίδια», εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή γύρω στο Μάρτη και «η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός», ξεκαθαρίζοντας ότι η απέλαση Ρώσων διπλωματών απ' την Ελλάδα ήταν «πολύ καθαρό σινιάλο».

Το «όραμα», εξάλλου, της κυβέρνησής του για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, το είχε αναπτύξει και νωρίτερα μέσα στη βδομάδα μιλώντας στο «Concordia Annual Summit»: «Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση, προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας για το πέρασμα των Βαλκανίων σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ανάπτυξης (...) Ετσι οραματίζομαι τη χώρα μου τα επόμενα χρόνια. Μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον στρατηγικό γεωπολιτικό της ρόλο και θα ηγείται της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε πραγματικά τη στρατηγική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ. Η 83η ΔΕΘ ήταν σταθμός στις σχέσεις μας, με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα και να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσίασε, μάλιστα, τη στήριξη στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία από τους «επενδυτές» ως «προϋπόθεση» ώστε η Ελλάδα να παίξει ακόμα πιο γεμάτα τους ρόλους που της επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, «και ιδίως σε τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε γεωπολιτικό επίπεδο», όπως είπε, παρουσιάζοντας ως βασικό τέτοιο το ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας και πρωτοπόρα δύναμη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας (...) Γι' αυτό η οικονομία της Ελλάδας θα πρέπει να στηριχτεί περαιτέρω με επικερδείς νέες επενδύσεις. Διότι μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Αυτό θα ήταν προς μέγιστο όφελος όλων όσων έχουν κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

«Κόκκινο χαλί» στους «επενδυτές»

«Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής και την ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο», ανέπτυξε εξάλλου ο πρωθυπουργός και στις πολλαπλές συναντήσεις που είχε με «επενδυτές», τόσο κατά τη διάρκεια δύο τέτοιων συζητήσεων που συντόνισαν οι Bank of America/Merril Lynch και η Morgan Stanley, όσο και κατά το «γεύμα εργασίας» που διοργάνωσε ο υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ, Γ. Ρος, με εκπροσώπους funds και τραπεζών.

Εκεί, ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει πιο αναλυτικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την ένταση της εκμετάλλευσης, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, το ιδιαίτερο βάρος στη «δημοσιονομική σταθερότητα» που κατάφερε ξεζουμίζοντας τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, και πολύ περισσότερο βέβαια την προσήλωσή του στη συνέχεια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, απευθύνοντας κάλεσμα, πάνω σε αυτήν τη βάση, στους «επενδυτές» να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» και να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε και εκεί να παρουσιάσει ως «κρίκο» για την προσέλκυση επενδύσεων τη «γεωπολιτική αξία» της Ελλάδας, αναπτύσσοντας παραπέρα τα «μεγάλα πρότζεκτ της διασυνδεσιμότητας (Ενέργεια, Μεταφορές) στα Βαλκάνια», που τα χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής».

Επικίνδυνος εφησυχασμός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με αφορμή και τη συνάντηση του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, η κυβέρνηση επιχείρησε εκ νέου να καλλιεργήσει τον επικίνδυνο εφησυχασμό σε σχέση με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «ήρεμα νερά» και για «θετικές προοπτικές», εστιάζοντας σε ζητήματα όπως η εντατικοποίηση των συνομιλιών για την «οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης», η ενίσχυση της συνεργασίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, πάντα υπό τη σκέπη της άθλιας ευρω-τουρκικής συμφωνίας, η «θετική ατζέντα μεταξύ των δύο πλευρών για την οικονομία», όπως π.χ. η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης.

Ολα αυτά βέβαια δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την αμφισβήτηση συνόρων που είναι εδώ και πάνε χέρι χέρι με την κλιμάκωση της επιθετικότητάς της, ούτε πολύ περισσότερο το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπλέκονται με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, και γι' αυτό σε αυτήν τη φάση σε αυτές αντανακλώνται τόσο η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας όσο και η προσπάθεια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να διατηρήσουν την Τουρκία στη ΝΑΤΟική συμμαχία, αποτρέποντας την παραπέρα προσέγγιση με τη Ρωσία.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο, παζαρεύοντας ταυτόχρονα τη θέση της ως «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ στην περιοχή, για λογαριασμό της αστικής τάξης. Γίνεται δηλαδή «μοχλός» σε επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για τα οποία ο λαός θα πληρώσει βαρύ τίμημα, είτε η Ελλάδα γίνει αιχμή του δόρατος μιας επικίνδυνης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Τουρκίας είτε στην περίπτωση που υπάρξει νέος συμβιβασμός ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκία, με ανταλλάγματα προς τη γείτονα που σίγουρα θα θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημειωτέον, λίγα 24ωρα αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, ο οποίος του απένειμε εύσημα για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ συζήτησαν επίσης το Κυπριακό - για το οποίο από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση στηρίζει «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση που θα βασίζεται στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως είχε διαμορφωθεί στο σημείο όπου αφήσαμε τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ