Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο επίκεντρο σοβαρών ανακατατάξεων με «όχημα» και το Κυπριακό

Οι ΗΠΑ εκδηλώνουν ολόπλευρα το «ενδιαφέρον» τους

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το Κυπριακό
Από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το Κυπριακό
Τα αντιλαϊκά παζάρια των ιμπεριαλιστών απλώνονται στη γειτονιά μας με νέα ορμή, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, του οποίου η «διευθέτηση» επανεξετάζεται, ως μοχλός προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών. Στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) του ΟΗΕ, τη βδομάδα που πέρασε, έγιναν στη Νέα Υόρκη μια σειρά από συναντήσεις που φανέρωσαν τις αυξημένες διαθέσεις πολλών για συνέχιση των συνομιλιών που έχουν «παγώσει» μετά τις επαφές στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, το καλοκαίρι του 2017. Οι διαθέσεις αυτές εκφράστηκαν με επίμονες επισημάνσεις για το «ρόλο που μπορεί να αναλάβει μια Κύπρος ενωμένη και χωρίς εξαρτήσεις» στη «σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής».

Ξεχώρισε η δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, αποκάλυψε ότι συμφωνήθηκε «να συγκροτήσουμε μια γραμματεία των τριμερών σχηματισμών (σ.σ. χωρίς να διευκρινίζει αν αυτή θα αφορά και νέα σχήματα), ασφαλώς με έδρα την Κύπρο, κάτι που θα ενδυναμώσει τον γεωπολιτικό της ρόλο» και δήλωσε «πάρα πολύ ευτυχής που πλέον πάρα πολλές δυνάμεις - και ισχυρές - στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία». Ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η δημιουργία αυτής της γραμματείας καταλήχθηκε μετά «από το κοινό ταξίδι που κάναμε στη Μέση Ανατολή», αναφερόμενος προφανώς στην πρόσφατη επίσκεψή του, μαζί με τον Ν. Χριστοδουλίδη, αρχικά στο Τελ Αβίβ και αμέσως μετά στο Κάιρο.

Πάντως, οι τελευταίες βδομάδες διακρίνονται από μια αυξημένη κινητικότητα γύρω από τις πολυμερείς συνεργασίες, παλιές και νέες, στη «γειτονιά» μας: Είναι ενδεικτική η νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που έγινε στη Νέα Υόρκη (και πολλοί λένε ότι «έκλεισε» νέα τριμερή Σύνοδο, μέσα στον Οκτώβρη, στην Κρήτη). Αλλο τόσο ενδεικτικές είναι και οι συζητήσεις για συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας - που κατά ορισμένους αναμενόταν μέχρι τα τέλη της περασμένης βδομάδας - επιβεβαιώνοντας και το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την περιοχή μας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία και τα «σενάρια» που επανέρχονται για δημιουργία γαλλικής στρατιωτικής βάσης στη Λάρνακα. Την ίδια στιγμή, καταγράφονται και προθέσεις (;) για περαιτέρω συντονισμούς, π.χ. μεταξύ Αιγύπτου - Ισραήλ, οι ηγέτες των οποίων τα είπαν από κοντά στη Νέα Υόρκη, ενώ ανακοινωνόταν ότι «έκλεισε» συμφωνία για μεταφορά ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Αν κάτι πάντως ξεχωρίζει πριν από όλα, είναι το ενδιαφέρον ειδικά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού: Οι ΗΠΑ ιεραρχούν την ενίσχυση της επιρροής τους στην περιοχή, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμέτρησης με τα άλλα ισχυρά κέντρα του πλανήτη (Ρωσία, Κίνα αλλά και ΕΕ), στην προσπάθειά τους να παρέμβουν πιο αποφασιστικά και σχεδιασμένα στην επαναχάραξη ενεργειακών δρόμων που ενώνουν Ευρώπη - Ασία - Αφρική, με στόχο όχι απλά να αναβαθμιστεί η παρουσία αμερικανικών ομίλων στις μπίζνες που «ψήνονται», αλλά πάνω απ' όλα να επηρεαστούν ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που προχωρούν στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα. Αρκεί να μετρήσει κανείς πόσες συναντήσεις κάνει τους τελευταίους μήνες ο Γουές Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρασιατικές Υποθέσεις, ο οποίος με αφορμή τη ΓΣ του ΟΗΕ συνάντησε ξανά τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, με θέμα την ευρύτερη προώθηση «συνεργασιών» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αξιωματούχο «πολύ δημιουργική, παραγωγική, εποικοδομητική και, το πιο σημαντικό, με αποτελέσματα», τα οποία, συνέχισε, «θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα (σ.σ. ίσως στην επίσημη συνάντηση που θα έχει τον επόμενο μήνα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μ. Πομπέο) και αποδεικνύουν στην πράξη τη στρατηγική σημασία της σχέσης μας», ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για «την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στην περιοχή». Οπως εξήγησε, αυτή η συνεργασία αφορά «και θέματα ασφάλειας και θέματα Ενέργειας και πολιτικά θέματα, αλλά και γενικότερα την αντίληψη των δύο χωρών σε σημαντικό αριθμό θεμάτων που απασχολούν είτε τη διεθνή κοινότητα είτε ειδικότερα την Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία εντός ή εκτός των ενεργειακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κύπριος υπουργός περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «είναι γνωστή η αμερικανική προσέγγιση όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απόλυτα σεβαστό το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» και να τονίσει πως «μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έχουμε και τη δραστηριοποίηση και ένα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας "Exxon"».

Σημειωτέον, βέβαια, την ίδια μέρα γινόταν γνωστό και το συμβόλαιο που «έκλεινε» και η αμερικανική εταιρεία «Rowan» - με παρουσία σε Κόλπο του Μεξικού, Βόρεια Θάλασσα, Μέση Ανατολή κ.α. - με την τουρκική ΤΡΑΟ, για γεωτρήσεις σε «δύο σημεία» της Μεσογείου, από τα τέλη του 2018.

Οταν ο Κύπριος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε ειδικά για το αν υπάρχει κάποια δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα στο Κυπριακό, μίλησε για «έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς, ένα ενδιαφέρον που είναι διαχρονικό, ένα ενδιαφέρον που εστιάζεται και στο θέμα της ειρηνευτικής δύναμης, ένα ενδιαφέρον που προκύπτει και από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία». Μάλιστα, επέλεξε να σταθεί ειδικά στο «ενδιαφέρον» και στην «ιδιαίτερη προσέγγιση» που «πρέπει να υπάρξει για την ειρηνευτική δύναμη, γιατί αφορά ευρύτερα την περιοχή και δεν ενδιαφέρει αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ. Είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα και άλλα κράτη της περιοχής μας». Σε νέο ερώτημα δημοσιογράφου, για το «αν οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα της Κύπρου σε ό,τι αφορά την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης», ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε ξανά για το «ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή», ο οποίος «σχετίζεται και με τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο».

Να σημειωθεί ότι επαφές στη Νέα Υόρκη είχε και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γ. Λακκοτρύπης, μεταξύ άλλων με τον Φράνσις Φάνον, Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ενεργειακές Πηγές, αλλά και με στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Ολα αυτά ενώ δημοσιεύματα εμφανίζουν την «ExxonMobil» να ενδιαφέρεται πλέον και για «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία Τουρκία και ψευδοκράτος θεωρούν δικά τους.

Βιώσιμες λύσεις και «κοινά οράματα»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ και με τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης» και επισήμανε ότι «αναμένουμε από την Τουρκία, η οποία έχει κύριο ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης και έτσι να συμβάλει εμπράκτως στην περιφερειακή σταθερότητα».

Από τη δική του μεριά, ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί είπε ότι θα έπρεπε «να αποτελούν ένα κοινό όραμα (...) από τη μια η πρόοδος προς μια λύση στην Κύπρο, από την άλλη η συνεργασία στο φυσικό αέριο, που είναι και δικό μας δικαίωμα, όπως και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, και έτσι η διασφάλιση μιας νέας ορμής...».

Ενώ ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, χαρακτήρισε «απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης» τη δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων «που θα φέρει την αμοιβαία εξάρτηση σε οικονομικό επίπεδο με τη μορφή επενδύσεων και τα σωστά μηνύματα που θα δώσει ο διεθνής παράγοντας στο θέμα του φυσικού αερίου», προσθέτοντας ότι όλα αυτά «θα μας οδηγήσουν κάπου».

Την Παρασκευή, ο Κύπριος Πρόεδρος συνάντησε τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διαβιβάζοντας την ετοιμότητά του για επανέναρξη του διαλόγου. Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, ο Ν. Αναστασιάδης αναμενόταν να καταθέσει και προτάσεις για νέες πρωτοβουλίες. Αργότερα, αναμενόταν και χωριστή συνάντηση του Γκουτέρες με τον Μ. Ακιντζί.


Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ