Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κοινά συμφέροντα» και «βαθιές διαφωνίες» ανέδειξε η επίσκεψη Ερντογάν

Τετραμερή διάσκεψη Γερμανίας - Γαλλίας - Ρωσίας - Τουρκίας τον Οκτώβρη για τη Συρία ανακοίνωσε η Μέρκελ

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ - Ερντογάν στο Βερολίνο

Copyright 2018 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ - Ερντογάν στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η «ανάγκη διαλόγου», τα «κοινά συμφέροντα» και οι «βαθιές διαφωνίες» μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας εκφράστηκαν και κατά την τριήμερη επίσκεψη (27 - 29 Σεπτέμβρη) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη πολύπλευρα και σύνθετα παζάρια σε μια σειρά από μέτωπα.

Στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, αρχικά υπογράμμισε τα «κοινά συμφέροντα» Γερμανίας - Τουρκίας, λέγοντας πως «μας ενώνουν πολλά», φέρνοντας ως παραδείγματα την εταιρική σχέση στο ΝΑΤΟ, τα θέματα μετανάστευσης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και τη Συρία. Μάλιστα, η Μέρκελ δήλωσε πως «είμαστε υπέρ μιας τετραμερούς συνάντησης» και ανακοίνωσε ότι προγραμματίστηκε μια διάσκεψη τον Οκτώβρη με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, καθώς η κατάσταση στο Ιντλίμπ είναι «πιο εύθραυστη από ποτέ».

Επαίνεσε την Τουρκία, λέγοντας ότι κάνει «εξαιρετική» τη «φιλοξενία» των περίπου 3 εκατ. Σύρων προσφύγων, ενώ ξεκαθάρισε πως «η Γερμανία ενδιαφέρεται για μια οικονομικά σταθερή Τουρκία». Ανακοίνωσε ότι θα συγκληθούν μια γερμανο-τουρκική οικονομική επιτροπή και το γερμανο-τουρκικό Φόρουμ Ενέργειας.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως αποδίδεται σημασία στις οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία και «θεωρούμε πολύτιμη τη στάση και τα μηνύματα της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα». Στη συνέχεια η Αγκ. Μέρκελ σημείωσε τις «βαθιές διαφορές» στο θέμα του «κράτους δικαίου», όπως τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και η «ελευθερία του Τύπου», που προσχηματικά αξιοποιούνται από τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και την ΕΕ στο παζάρι με την τουρκική κυβέρνηση. «Τόνισα ότι οι περιπτώσεις αυτές μπορούν να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό», είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στους Γερμανούς που κρατούνται στην Τουρκία. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία, «γιατί μόνο με τη συζήτηση μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές». Αλλωστε, η γερμανική κυβέρνηση δεν κρύβει πως θεωρεί την Τουρκία σημαντικό «παίκτη» και υπολογίσιμη δύναμη από οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική σκοπιά.

Εκδοση «πρακτόρων» και «τρομοκρατών» ζητά η Τουρκία

Πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ έλαβε σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni Akit» έναν «κατάλογο τρομοκρατών» με 69 ονόματα, των οποίων ζητείται η έκδοση. Στη λίστα περιλαμβάνονται άτομα που έχουν διαφύγει στη Γερμανία, όπως ο πρώην δημοσιογράφος της τουρκικής «Cumhuriyet», Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος κατηγορείται για «κατασκοπεία» και «προδοσία» και έχει καταδικαστεί στην Τουρκία, αλλά και υποτιθέμενοι υποστηρικτές της απόπειρας πραξικοπήματος και του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν ζήτησε την έκδοση του Τζ. Ντουντάρ, καθώς «είναι πράκτορας, που δημοσίευσε κρατικά μυστικά». Ο δημοσιογράφος είχε ισχυριστεί σε άρθρο του πριν από περίπου δυο χρόνια ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν μεταφέρει όπλα στη Συρία. Απαντώντας στο θέμα των Γερμανών φυλακισμένων στην Τουρκία, ο Ερντογάν τόνισε: «Δεν μπορώ να παρέμβω ή να επικρίνω τη γερμανική δικαιοσύνη, όπως κι εσείς δεν μπορείτε να παρεμβαίνετε ή να επικρίνετε την τουρκική δικαιοσύνη».

Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης από τη Γερμανία μια πιο αποφασιστική μάχη κατά της τρομοκρατίας. Στη Γερμανία βρίσκονται «χιλιάδες μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ (σ.σ. Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) και εκατοντάδες υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε γίνει δεκτός από τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο παλάτι Μπελεβί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα ανατροφοδοτούν το εξελισσόμενο παζάρι(2018-10-05 00:00:00.0)
Ρίχνονται «γέφυρες» διαλόγου(2018-08-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ένταση με οικονομικές και διπλωματικές πιέσεις(2017-08-17 00:00:00.0)
Πρόσβαση στη βάση του Ικονίου σε βουλευτές δίνει η Τουρκία(2017-08-09 00:00:00.0)
Οι αρχές εξετάζουν 20 υπόπτους για κατασκοπεία(2017-04-07 00:00:00.0)
Διατηρούνται οι υψηλοί τόνοι με το Βερολίνο(2017-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ