Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΚΚΕ
Κρυστάλλινη και σταθερή θέση προς όφελος των λαών

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αναδεικνύοντας από την πρώτη στιγμή, ήδη από τις διαπραγματεύσεις, το βασικό περιεχόμενό της, που δεν είναι άλλο από τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, μέρος των οποίων είναι και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη της γειτονικής χώρας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως και η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή, είναι το πρωταρχικό, καθοριστικό και αρνητικό ζήτημα για τους λαούς της περιοχής. Το ΚΚΕ ανέδειξε ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί κρίκο συνολικότερων σχεδιασμών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της λεγόμενης «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».

Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από όλες τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου: Από τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και το άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγή συνόρων, από τα όσα «μαγειρεύονται» σε σχέση με την Αλβανία, από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο δημοψήφισμα.

Το ΚΚΕ ανέδειξε ακόμη ότι ακριβώς επειδή η συμφωνία έχει αυτό το υπόβαθρο, όχι μόνο δεν βοηθά στην επίλυση διμερών προβλημάτων και δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και τη φιλία των λαών στην περιοχή, αλλά ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για επικίνδυνες εξελίξεις. Ακριβώς γι' αυτό στη συμφωνία παραμένει ολοζώντανο το «σπέρμα» των αλυτρωτισμών, με την αποδοχή των ανιστόρητων εννοιών περί «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδικήσεων στο μέλλον.

Οι θέσεις αυτές του ΚΚΕ δεν είναι καινούργιες. Ηδη από το 1992, οπότε και προέκυψε το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, το ΚΚΕ πήγε κόντρα στο ρεύμα, αναδεικνύοντας ότι το βασικό πρόβλημα δεν ήταν και δεν είναι το ονοματολογικό αλλά τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των ιμπεριαλιστών.

Γι' αυτό και από τότε έχει τη μόνη κρυστάλλινη, σταθερή και προς όφελος των λαών θέση, απορρίπτοντας την ένταξη της ΠΓΔΜ όπως και της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία και ξεκαθαρίζοντας ότι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνονται το όνομα «Μακεδονία» και κάθε παράγωγό του, αυτό θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, απαιτώντας να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών, με τις αντίστοιχες αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος, και όλα αυτά ενιαία, ως πακέτο.

Πάνω στη βάση αυτή, το ΚΚΕ παλεύει και ενάντια στον αστικό κοσμοπολιτισμό, που επιχειρεί να παρουσιάσει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως παράγοντες ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής, αξιοποιώντας και τα επικίνδυνα ιδεολογήματα περί «αυτοπροσδιορισμού», αλλά και ενάντια στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή τα εθνικιστικά και αλυτρωτικά συνθήματα περί «μίας και ελληνικής Μακεδονίας», τα οποία, πίσω από τον «αχό» για το όνομα της γείτονος, επιχειρούν να κρύψουν την ευθυγράμμιση των δυνάμεων που τα προβάλλουν με τους στόχους της αστικής τάξης και με τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Γι' αυτό, το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση, γιατί οι επικίνδυνες εξελίξεις είναι μπροστά μας, και σε λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, ενάντια στην ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αστική τάξη βλέπει τις επικίνδυνες εξελίξεις ως «ευκαιρία»(2019-01-25 00:00:00.0)
Η συμφωνία κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών(2019-01-24 00:00:00.0)
Μυρίζουν μπαρούτι οι συνεχείς επαφές με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς(2018-09-07 00:00:00.0)
«Καύσιμη ύλη»(2018-08-24 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας(2018-03-20 00:00:00.0)
Η θέση του ΚΚΕ για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ(2011-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ