Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Εμπροσθοφυλακή» των ΗΠΑ και στον τομέα της Ενέργειας

Από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Ισραήλ - Βουλγαρίας - Σερβίας, παρουσία του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Μ. Μενέζες, στο πλαίσιο του «Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Μεσογείου» στη ΔΕΘ
Από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Ισραήλ - Βουλγαρίας - Σερβίας, παρουσία του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Μ. Μενέζες, στο πλαίσιο του «Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Μεσογείου» στη ΔΕΘ
Σε εμπροσθοφυλακή προώθησης των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αναδεικνύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως καταγράφουν όλες οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και επιβεβαιώθηκε εκ νέου με τον πλέον επίσημο τρόπο από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Παρουσία του «λαλίστατου» Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας Τζ. Πάιατ, υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, όπως του υφυπουργού Ενέργειας Μαρκ Μενέζες, η κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, κατέθεσε τα διαπιστευτήριά της σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές επιδιώξεις στην περιοχή: Ταχύτατη προώθηση εκείνων των ενεργειακών έργων που επιθυμούν οι ΗΠΑ, τόσο για την προώθηση του αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην ευρωπαϊκή αγορά, που τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ εξάγουν σε αυξανόμενες ποσότητες, όσο και για τον αντίστοιχο περιορισμό του ρωσικού φυσικού αερίου που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την «ισχυρή στρατηγική σχέση» που αναπτύσσουν Ελλάδα και ΗΠΑ, η οποία ειδικά στον τομέα της Ενέργειας εκφράζεται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ - θα μεταφέρει με την έναρξη λειτουργίας του αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη - του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού IGB, του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης (FSRU), που σε συνδυασμό με τα έργα αναβάθμισης του σταθμού της Ρεβυθούσας, ενισχύουν τις δυνατότητες πρόσβασης αμερικανικού ΥΦΑ στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας «ισχυρής στρατηγικής σχέσης» με τις ΗΠΑ εντάσσεται και η χορήγηση στον αμερικανικό μονοπωλιακό όμιλο «ExxonMobil» δικαιωμάτων ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Οπως επίσης και η προσπάθεια ένταξης της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, δύο χωρών που σήμερα είναι σχεδόν απόλυτα προσδεδεμένες στο ενεργειακό «άρμα» της Ρωσίας, στην «ενιαία ενεργειακή αγορά» των Βαλκανίων, μέσω των διασυνδέσεων των ηλεκτρικών συστημάτων και προοπτικά μέσω των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Προσπάθεια στην οποία εισέρχεται και το Ισραήλ - ως ο γνήσιος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο - που πλέον έχει μετατραπεί σε χώρα παραγωγής και, παράλληλα με άλλες οδούς διοχέτευσης του φυσικού του αερίου στην Ευρώπη, διαπραγματεύεται και την κατασκευή του περιβόητου πια αγωγού «EastMed», που περνά από Κύπρο και Ελλάδα, με τους σχεδιασμούς να «βλέπουν» και μία βόρεια όδευση αυτών των αποθεμάτων, πέραν της Ιταλίας, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα που έχουν ξεκινήσει να προωθούν και οι προκάτοχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία, καθώς έχουν ζωτική σημασία για την ντόπια άρχουσα τάξη, ώστε να εμπεδωθεί ο αναβαθμισμένος ρόλος τον οποίο επιθυμεί να παίξει στα γεωπολιτικά πράγματα της περιοχής και στον ανταγωνισμό της με τις αστικές τάξεις των γειτονικών χωρών, κυρίως της Τουρκίας. Ωστόσο, είναι τέτοια η ένταση των ρυθμών με τους οποίους υλοποιούνται οι αμερικανικοί ενεργειακοί σχεδιασμοί και ο ρόλος τον οποίο επιθυμούν να παίξει η Ελλάδα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, που πραγματικά δεν υπερβάλλουν καθόλου όσοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κλέβει το μεροκάματο» των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...

«Ενεργειακή ασφάλεια» με αμερικανική σφραγίδα...

Για όλα τα παραπάνω μίλησε με ιδιαίτερα «θερμά» λόγια ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου «Southeast Europe Energy Forum», που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στο περιθώριο της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Από το βήμα του συνεδρίου ο Τζ. Πάιατ μίλησε για την «ιδιαίτερη σημασία» που αποκτά η Ελλάδα στη λεγόμενη «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό ΤΑΡ που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και στον πλωτό σταθμό ΥΦΑ της Αλεξανδρούπολης, στον αγωγό IGB, αλλά και στις «γενικότερες ευκαιρίες και δυνατότητες» που ανοίγονται για την Ελλάδα, από την είσοδο αμερικανικών εταιρειών στην εγχώρια έρευνα υδρογονανθράκων.

Στο ίδιο συνέδριο ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας, Μαρκ Μενέζες, ήταν απόλυτα σαφής ως προς τις επιδιώξεις της χώρας του και το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Αφού εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στην υλοποίηση των παραπάνω έργων, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση των ΗΠΑ στην κατασκευή έργων όπως του «Nord Stream II» και του «Turkish Stream», αφού, όπως είπε, αυτοί οι αγωγοί ενισχύουν τον μονοπωλιακό ρόλο της Ρωσίας στα ενεργειακά πράγματα της Ευρώπης.

Ηταν ξεκάθαρος και ως προς το τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πιο εύρωστους ενεργειακούς και οικονομικούς δεσμούς και δεσμούς ασφάλειας με την Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όλη την ήπειρο». Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, διαθέτουν σήμερα Ενέργεια σε μεγάλη αφθονία, την οποία «είναι πρόθυμες να μοιραστούν ως ενεργειακός προμηθευτής» και έχουν αναδειχθεί σε «παγκόσμιο ηγέτη» στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, με προοπτική στο άμεσο μέλλον να ξεπεράσουν σε αυτόν τον τομέα τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

«Εκθεση προόδου» για τα ενεργειακά σχέδια

Εξειδικεύοντας την «ισχυρή στρατηγική σχέση» που αναπτύσσει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, παρουσίασε την... έκθεση προόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προώθηση των αμερικανικών επιδιώξεων επί συγκεκριμένων έργων ενδιαφέροντος. Είπε ότι οι σωλήνες για την κατασκευή του ΤΑΡ έχουν πλέον συγκολληθεί στο 90% της διαδρομής και η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος και δεσμεύτηκε ότι σύντομα ξεκινά η κατασκευή του IGB παράλληλα με την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας - Σερβίας. «Τρέχει» επίσης ο σχεδιασμός για την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, όπως επίσης σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς σε Κύπρο και Ισραήλ για την προώθηση του «EastMed». Εξήγγειλε μάλιστα ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο στο Ισραήλ, για να ολοκληρωθεί το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας, η οποία πρόκειται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους. Τέλος, σε φάση ολοκλήρωσης είναι η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα και αναμένεται η έναρξη κατασκευής του πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έδωσε και την «είδηση» ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης με την κοινοπραξία «Exxon Μobil», «Total» και ΕΛΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ήδη μέσω της κρατικής ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει η προεργασία για την εισαγωγή φορτίων αμερικανικού ΥΦΑ στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης. Οπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Δ. Τζώρτζης στο παραπάνω συνέδριο, υπάρχει συνεργασία εδώ και πολλούς μήνες με την αμερικανική εταιρεία «Cheniere» που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα, για τη δημιουργία ενός «εικονικού αγωγού» ΥΦΑ - με πλοία - μέσω του Ατλαντικού, που θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη. Θυμίζουμε εδώ ότι η «Cheniere» συνεργάζεται με τη ναυτιλιακή «GasLog Ltd» (εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης), συμφερόντων Π. Γ. Λιβανού, η οποία είχε ήδη αποκτήσει το 20% του project της Αλεξανδρούπολης, που ανήκει στην «Gastarde» του ομίλου Κοπελούζου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο πλαίσιο του ίδιου φόρουμ πραγματοποιήθηκε πενταμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Αντιτς, του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, του Γ. Σταθάκη και φυσικά του Μ. Μενέζες. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επίσημα, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις στρατηγικές πηγές «εναλλακτικών» πηγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εννοώντας βέβαια το αμερικανικό ΥΦΑ, αλλά και τα ισραηλινά κοιτασμάτα. Ενδεικτική ήταν άλλωστε η δήλωση της Βουλγάρας υπουργού σε ΜΜΕ της χώρας της, σύμφωνα με την οποία εξετάστηκε ανάμεσα σε άλλα «ως μία από τις πιθανές πηγές φυσικού αερίου τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ισραήλ, το Tamar και το Leviathan - και το κοίτασμα της Κύπρου, η Αφροδίτη». Από τα παραπάνω αξίζει να σημειώσει κανείς αφενός την προσπάθεια ένταξης της Σερβίας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς αμερικανικών συμφερόντων, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και την πιο ανοιχτή ένταξη στους ίδιους σχεδιασμούς των κοιτασμάτων της Κύπρου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ιμπεριαλιστικό παζάρι με επίκεντρο την Ενέργεια στην περιοχή.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ