Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενεργειακή φτώχεια, εκβιασμοί και ανελέητο κυνήγι στα λαϊκά σπίτια

Ο λαός πληρώνει την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την πολιτική της κυβέρνησης που την υπηρετεί

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Απειλητικά ειδοποιητήρια για διακοπές - αποκοπές ρεύματος, συστηματικές πιέσεις και εκβιασμοί από εισπρακτικές και λοιπά «κοράκια», αποστολή εξώδικων. Είναι μερικά από όσα αντιμετωπίζουν το διάστημα αυτό δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που έρχονται αντιμέτωπα με ανελέητο κυνηγητό, πιέσεις και εκβιασμούς, προκειμένου να «προσέλθουν στο ταμείο» - κόβοντας από άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τους - κι ενώ αποδεδειγμένα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους «φουσκωμένους» έτσι κι αλλιώς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ολα αυτά, την ώρα που ήδη από την αρχή του μήνα πάνω από 120.000 νοικοκυριά έχουν μείνει και με τη βούλα εκτός του - έτσι κι αλλιώς ανεπαρκούς - Κοινωνικού Τιμολογίου, επειδή σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναδιανέμοντας την ενεργειακή φτώχεια, ακόμα δεν έχουν πιάσει... πάτο στη φτώχεια και δηλώνουν «θηριώδη» εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι «φιλόδοξοι» στόχοι που έχει βάλει η επιχείρηση, ως την άλλη όψη των «μεγαλεπήβολων» σχεδιασμών της στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, σηματοδοτούν παραπέρα κλιμάκωση των πιέσεων προς τα λαϊκά νοικοκυριά το επόμενο διάστημα.

Ανελέητο κυνήγι στα λαϊκά νοικοκυριά

Τα στοιχεία για τις «οφειλές» και το ανελέητο κυνήγι προς τα λαϊκά σπίτια είναι αποκαλυπτικά:

-- Πάνω από 500.000 «ραβασάκια» με απειλές διακοπής ρεύματος έχουν σταλεί από τον Αύγουστο σε λαϊκά σπίτια για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Τα τρομοκρατικά ειδοποιητήρια στα χρεωμένα νοικοκυριά γράφουν ότι αν δεν πληρώσουν το 30% της οφειλής άμεσα και δεν μπουν σε ρύθμιση (που συνήθως δεν μπορεί να πληρωθεί, λόγω της υψηλής δόσης), θα προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης και θα προσφύγει και σε ένδικα μέσα.

-- Δεκάδες χιλιάδες (δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμα και για 150 χιλιάδες!) είναι τα νοικοκυριά σε σχέση με τα οποία η ΔΕΗ έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας «το μαχαίρι στο λαιμό» και προχωρώντας σε προσωρινή διακοπή ρεύματος, προκειμένου να «προσέλθουν στο ταμείο».

Μάλιστα, όπως έχουν καταγγείλει σωματεία και φορείς, από τα μέτρα αυτά η Επιχείρηση δεν εξαιρεί ούτε τους ανέργους, ούτε σοβαρά ασθενείς, ακόμη και εκείνους οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

-- Ακόμη πιο εντυπωσιακό, και ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκονται εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα, είναι το γεγονός ότι από τις συνολικά 7,1 εκατ. συνδέσεις στη ΔΕΗ, οι 2,3 εκατ. έχουν κάποια οφειλή προς την Επιχείρηση, μικρή ή μεγαλύτερη.

-- Από τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η διοίκηση της ΔΕΗ προκύπτει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε σε 2,399 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούλη, έναντι 2,536 δισ. ευρώ το 2017. Με τις πιέσεις δηλαδή και τους εκβιασμούς, η Επιχείρηση έβαλε στο ταμείο περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Επιπλέον, σε ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο παραπάνω ποσό.

Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή, αφού η εξειδικευμένη εισπρακτική εταιρεία «Qualco», η οποία προσλήφθηκε γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό, να εφαρμόσει δηλαδή την οδυνηρή για τα λαϊκά νοικοκυριά «τεχνογνωσία» της στο κυνήγι των οφειλετών, μετά την «επιτυχία» που κατέγραψε κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, πλέον ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, ώστε μέχρι την άνοιξη του 2019 να έχει τετραπλασιάσει τις εισπράξεις και τις αντίστοιχες πιέσεις προς τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά άλλες πληροφορίες έχει δεσμευτεί να βάλει στα ταμεία 450 εκατ. ευρώ το επόμενο οκτάμηνο, πιέζοντας με όλους τους τρόπους για να πληρωθούν οι - έτσι κι αλλιώς φουσκωμένοι - λογαριασμοί.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στους πελάτες της ΔΕΗ, προκαλεί φυσικά χαμόγελα στη διοίκησή της η οποία υπόσχεται ότι θα συνεχίσει στην ίδιο δρόμο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΓΣ της Επιχείρησης, ο πρόεδρός της, Μ. Παναγιωτάκης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη «βελτίωση της εισπραξιμότητας και της μείωσης των οφειλών των πελατών» και δεσμεύτηκε ενώπιον των μετόχων ότι θα συνεχιστούν στην ίδια κατεύθυνση «η συστηματική προσπάθεια της ΔΕΗ και η δράση του ειδικού Συμβούλου...».

«Τσεκούρι» στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Την ίδια ώρα, δημιουργείται και μια νέα μεγάλη δεξαμενή για τις επόμενες διακοπές - αποκοπές ρεύματος, αφού σε εφαρμογή πλέον είναι το νέο καθεστώς σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη και το οποίο με θράσος έχει βαφτίσει «παρέμβαση για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας»!

Με τα νέα, αυστηρότερα κριτήρια που προβλέπονται, πάνω από 120 χιλιάδες νοικοκυριά βρέθηκαν από το φετινό Σεπτέμβρη εκτός ΚΟΤ, το οποίο ούτως ή άλλως ήταν στοιχειώδες και ανεπαρκές.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση διατηρεί σταθερό το σχετικό κονδύλι και παράλληλα εξαιρεί από το ΚΟΤ οποιονδήποτε έχει εισόδημα πάνω από το ...αστρονομικό ποσό των 9.000 ευρώ, ενώ τα κριτήρια προσαρμόζονται σε αυτά που ισχύουν για το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» για τους απόλυτα εξαθλιωμένους, πετώντας εκτός κι από τις ελάχιστες «κοινωνικές» παροχές χιλιάδες φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που είτε διαθέτουν ένα σχετικά μεγαλύτερο εισόδημα είτε τυχαίνει να έχουν ένα σπίτι, ένα χωράφι, μια κληρονομιά ή οτιδήποτε άλλο.

Η κυβέρνηση μάλιστα παρουσιάζει προκλητικά την αναδιανομή (και) της ενεργειακής φτώχειας, στην οποία προχωρά με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις, ως «βοήθεια προς τους πιο ευάλωτους πολίτες»!

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο ΚΟΤ ήταν οι 12.000 ευρώ, ποσό προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις στις οποίες ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό μικρότερο από 3.100 κατοίκους, και επιπλέον 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ακόμα και αυτή η έκπτωση του ΚΟΤ βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση, επειδή θεωρείται ότι επιβαρύνει τη ΔΕΗ (με «μη ελκυστικούς πελάτες») στον ανταγωνισμό με τα άλλα μονοπώλια του κλάδου, και είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα το «καταπιεί» η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Να δυναμώσει η πάλη

Ολα τα παραπάνω δεν είναι παρά η έμπρακτη απόδειξη ότι η «μεταμνημονιακή» «επόμενη μέρα», η «επιστροφή στην κανονικότητα», που προπαγανδίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία, είναι το ίδιο πνιγηρή για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα όσο και η προηγούμενη.

Ειδικά μέσα στο νέο τοπίο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού, η ενεργειακή φτώχεια θα διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, την ίδια στιγμή που οι όμιλοι της Ενέργειας θα ενισχύουν κατακόρυφα τα κέρδη τους.

Η αντίφαση είναι κραυγαλέα: Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ επενδύει τεράστια ποσά για να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στα Βαλκάνια, με εξαγορές και συμπράξεις, την ίδια ώρα που η αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα κόμματά της προωθούν το «όραμά» τους για μια Ελλάδα - ενεργειακό κόμβο, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ηλεκτροδότηση για να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους, ενώ άλλα δεν έχουν καθόλου ρεύμα.

Πλάι στα υπόλοιπα μέτωπα πάλης, τα σωματεία και συνδικάτα, οι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, χρειάζεται να δυναμώσουν την πάλη τους για να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές ρεύματος, να γίνει διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, χωρίς να απαιτείται προκαταβολή, να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «κρούσματα» διακοπής του ρεύματος σε λαϊκά σπίτια(2021-01-19 00:00:00.0)
Σε νέα φάση εισέρχεται η διαδικασία είσπραξης οφειλών(2019-04-12 00:00:00.0)
Βροχή από απειλητικά «ραβασάκια» σε λαϊκά νοικοκυριά(2019-02-15 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός με την εξαθλίωση!(2013-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ