Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Η εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και η αντεργατική επέλαση γεννούν «επενδυτικές ευκαιρίες»

Από τη συζήτηση με εκπροσώπους επενδυτικών funds

Eurokinissi

Από τη συζήτηση με εκπροσώπους επενδυτικών funds
Την προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις διαφήμισε ο πρωθυπουργός σε συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τραπεζικούς κολοσσούς και επενδυτικά funds, προχτές, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις», είπε κατά τη διάρκεια δύο τέτοιων συζητήσεων που συντόνισαν οι Bank of America/Merril Lynch και η Morgan Stanley. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη «δημοσιονομική σταθερότητα» που κατάφερε ξεζουμίζοντας τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και από αυτήν την άποψη κάλεσε τους επενδυτές να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» και να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Τους διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, δηλαδή θα συνεχιστούν απρόσκοπτα «μεταρρυθμίσεις» που θα στρώνουν το έδαφος στα μονοπώλια, διασφαλίζοντας φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και με παρεμβάσεις στο «φορολογικό σύστημα» και στο κράτος, ώστε να διαμορφωθεί ακόμα πιο «φιλοεπενδυτικό κλίμα».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να παρουσιάσει ως «κρίκο» για την προσέλκυση επενδύσεων τη «γεωπολιτική αξία» της Ελλάδας. Φρόντισε μάλιστα να διαβεβαιώσει ότι «όραμά του» είναι η ανάδειξη της χώρας σε «ηγέτιδα δύναμη» στην περιοχή, δηλαδή ότι θα σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τις αμερικανοΝΑΤΟικές σημαίες, προωθώντας διευθετήσεις, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, με το βλέμμα στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην κόντρα των ΗΠΑ με άλλα κέντρα (π.χ. Ρωσία). Αυτό άλλωστε απαιτούν τα επενδυτικά σχέδια μονοπωλιακών κολοσσών, στα οποία προσβλέπει και η αστική τάξη, εμπλέκοντας το λαό βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και σε συνάντηση με ομογενείς, όπου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο λαός αφήνει πίσω του μία «περιπέτεια», κάτι που το απέδωσε και στους «ισχυρούς συμμάχους στο διεθνές στερέωμα», εκθειάζοντας τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, που, όπως είπε, «βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο από ποτέ». Μάλιστα, εστίασε στις «εξαιρετικές σχέσεις» και στα εύσημα που παίρνει τόσο από τον Ντ. Τραμπ όσο και από τον Μπ. Ομπάμα. Δεν έχασε δε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του αποτελεί έναν από τους πιο «σταθερούς συμμάχους» των ΗΠΑ στην περιοχή, ο «προτιμώμενος εταίρος», όπως έλεγε στη ΔΕΘ ο Αμερικανός πρέσβης. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης για «γεωπολιτική αναβάθμιση» στην περιοχή, βαφτίζοντας «πυλώνα σταθερότητας» τις παραπάνω σχέσεις με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που σπέρνουν τον όλεθρο στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια κ.α.

Το πρόγραμμα Κοτζιά

Στο δικό του πρόγραμμα, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συμμετείχε χτες στην τριμερή των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με αντικείμενα μεταξύ άλλων τη διεύρυνση των επιχειρηματικών σχεδιασμών ειδικά στους κλάδους της Ενέργειας και της Διαμετακόμισης.

Ηταν επίσης κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, που διοργανώθηκε από τη «δεξαμενή σκέψης» Council on Foreign Relations (CFR). Εκδήλωση όπου ο Ν. Κοτζιάς παρουσίασε τη χώρα ως «παράγοντα σταθερότητας σε ΝΑ Ευρώπη και Ανατ. Μεσόγειο», με βάση τις αποστολές που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, αργότερα χτες (ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να συναντηθεί με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ενόψει και του δημοψηφίσματος στη γείτονα την Κυριακή για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Συμμετείχε, επίσης, στην Υπουργική Συνάντηση των χωρών μελών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (AC Forum), το οποίο συστάθηκε στην Αθήνα, τον Απρίλη του 2017, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ