Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε εξέλιξη το συνέδριο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στην Πάτρα και έχουν θέμα «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα».

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε χτες ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του Οργανισμού, επισήμανε ότι όπως αυτοί, έτσι και η δημοτική αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με το δράμα των ανέργων: «Το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα της πόλης μας είναι η ανεργία. Η Πάτρα καταγράφει 30.000 ανέργους, σε λίγους μήνες 900 περίπου εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας θα οδηγηθούν ξανά στην απελπιστική κατάσταση να μην έχουν ούτε την ελάχιστη αμοιβή των 490 ευρώ».

«Εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε και συνόψισε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δουλειάς για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και προγράμματα στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα. «Διεκδικούμε την κάλυψη των αναγκών του δήμου με μόνιμο προσωπικό που φτάνει τους 1.000 εργαζόμενους. Παλεύουμε για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων της περιοχής μας, για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, τα κενά της Πυροσβεστικής, των δημόσιων οργανισμών. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας των ανέργων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες, υπενθύμισε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, την πορεία Πάτρα - Αθήνα, την πορεία στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, τις κινητοποιήσεις στις γειτονιές με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Παράλληλα, υπενθύμισε μια σειρά από ενέργειες με τις οποίες η δημοτική αρχή προσπαθεί να ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες και τους ανέργους: Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για οικογένειες με εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Τη δημιουργία δύο ημερήσιων παιδικών κατασκηνώσεων που φιλοξενούν 1.300 παιδιά δωρεάν. Τα Λαϊκά Φροντιστήρια για τα παιδιά των ανέργων, των λαϊκών οικογενειών. Το δεκατιανό στα σχολεία. Τη μείωση κατά 50% στα δημοτικά τέλη και στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ για τους μακροχρόνια ανέργους.

«Χρειάζεται μάχη, ανατροπές, για να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Λύση δεν θα έρθει φυσικά με παρακάλια και εκκλήσεις στους "επενδυτές" να έρθουν να κάνουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», επισήμανε ο Κ. Πελετίδης και κατέληξε: «Η χώρα μας, η πόλη μας έχει μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο όταν ο λαός κάνει κουμάντο στον τόπο του και σχεδιάζει την παραγωγή, όλη την οικονομία».

Υπάρχει άλλος δρόμος, όπου η εργασία δεν θα είναι σκλαβιά του μισθωτού

Στο σύνθημα του συνεδρίου, μετατρέποντάς το σε ερώτημα, αναφέρθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του.

«Αποτελεί δικαίωμα η εργασία; 'Η αποτελεί, στο σύστημα στο οποίο ζούμε, τη σκλαβιά του μισθωτού; Αν ήταν η εργασία δικαίωμα, τότε γιατί στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνεργοι; Εφόσον είναι δικαίωμα η εργασία, γιατί υπάρχουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Ελλάδα, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.

Συνόψισε την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση: «Στην περίοδο της κρίσης διαμορφώθηκαν οι μηχανισμοί - οι οποίοι θα διατηρηθούν και στην ανάπτυξη - αναπαραγωγής μιας πολύ φθηνής εργατικής δύναμης, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά».

Ειδικά όσον αφορά τους ανέργους, υπογράμμισε ότι μόνο το 11% του συνόλου τους λαμβάνει επίδομα ανεργίας, το ποσό του επιδόματος έχει μειωθεί, ενώ η διάρκεια της επιδότησης έχει περιοριστεί κατά μέσο όρο γύρω στους έξι μήνες. Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ λειτουργεί ως μηχανισμός ενίσχυσης των επιχειρήσεων και του κράτους με φθηνό εργατικό δυναμικό.

«Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού και του εργατικού ελέγχου, της αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ο δρόμος δηλαδή της ανατροπής», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να θέσουν στο επίκεντρο της πάλης τους όχι κάποια ψίχουλα, στη λογική προνοιακών επιδομάτων, αλλά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ