Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ανησυχία για επικείμενη ύφεση στην καπιταλιστική οικονομία

Η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στην ημερίδα για τη γερμανική βιομηχανία
Η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στην ημερίδα για τη γερμανική βιομηχανία
«ΚΙΝΔΥΝΟΣ (RISIKO)». Αυτό είναι το «μότο» της φετινής Ημέρας της Βιομηχανίας (25 - 26 Σεπτέμβρη) στη Γερμανία και δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει πιο μεστά τις ανησυχίες, αλλά και τις επιδιώξεις του γερμανικού κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη τον οξυμένο διεθνή ανταγωνισμό, τις λυσσαλέες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Εξάλλου, «όπου υπάρχει κίνδυνος, υπάρχουν συνήθως και ευκαιρίες», υπογραμμίζει ο διοργανωτής Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να «φορτσάρει», προκειμένου οι γερμανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι να σταθούν στις μελλοντικές «προκλήσεις».

«Η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για την ύφεση της οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, και πρόσθεσε: «Το ανώτατο σημείο της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης έχει περάσει, η επενδυτική δραστηριότητα έχει "κάνει κοιλιά"», οδηγώντας σε λιγότερο δυναμική ζήτηση για γερμανικό μηχανολογικό εξοπλισμό, εξήγησε ο Κεμπφ. Υπογράμμισε πως «για τις γερμανικές επιχειρήσεις προκύπτουν κίνδυνοι από σχεδόν κάθε μέτρο προστατευτισμού - ακόμη κι από μέτρα των ΗΠΑ κατά της Κίνας». «Η αμερικανική εμπορική πολιτική, αλλά και το επικείμενο Brexit, πλήττουν την επενδυτική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και έτσι τις γερμανικές εξαγωγικές δραστηριότητες», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτίμησε ότι «τους βλάπτει όλους, τόσο την ΕΕ όσο και τη Μεγάλη Βρετανία». «Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε πρέπει να αμβλυνθούν οι συνέπειες μέσω μιας συμφωνίας εμπορίου και προστασίας των επενδύσεων», τόνισε ο Κεμπφ.

Παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις για το τρέχον έτος, είπε πως η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2%, από 2,25% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 3,5% σε πραγματικούς όρους, από 5% που προβλεπόταν.

Δυσαρέσκεια για τον μεγάλο συνασπισμό

«Σε ζητήματα στρατηγικής οικονομικής πολιτικής δεν έχουν γίνει πολλά τους τελευταίους 6 μήνες», είπε ο πρόεδρος του BDI και δήλωσε ξεκάθαρα πως «η οικονομία είναι δυσαρεστημένη από τον μεγάλο συνασπισμό». Την ώρα που «χρειαζόμαστε εντατικότερους ρυθμούς στην πολιτική», «κανέναν δεν ωφελεί ένας μεγάλος συνασπισμός όπως στη σημερινή εκδοχή του, που ασχολείται κυρίως με "ενδοοικογενειακές" κρίσεις», είπε ενδεικτικά.

Ετσι, «η βιομηχανία περιμένει με ανυπομονησία την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ιδίως στον τομέα της φορολογίας, της ψηφιοποίησης και της Ενέργειας», είπε ο Κεμπφ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, που βραδυπορεί, και συγκεκριμένα απαίτησε: Να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, π.χ. Γαλλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, η επέκταση του δικτύου (5G) είναι βασική προϋπόθεση για την ψηφιοποίηση, την «4η βιομηχανική επανάσταση» και την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, σχετικά με την Ενέργεια, υπογράμμισε τη δραματική καθυστέρηση στην επέκταση του δικτύου για ΑΠΕ, αλλά και την αύξηση του κόστους του ρεύματος για τη βιομηχανία, που πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους.

Επισήμανε «έλλειψη επενδύσεων» και ζήτησε μια ευρωπαϊκή σύμπραξη για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης:«Μόνο έτσι μπορούμε να προσεγγίσουμε στοιχειωδώς την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα».

Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η Γερμανία και η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των γερμανικών ομίλων στο άμεσο μέλλον. Ο πρόεδρος του BDI ζήτησε να μειωθεί το όριο για τους εξειδικευμένους μετανάστες και η Γερμανία να γίνει πιο «ελκυστική» επιλογή γι' αυτούς. Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται αντίστοιχο νομοσχέδιο. Απευθυνόμενος έμμεσα σε οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που προτείνουν άλλη συνταγή ενίσχυσης του γερμανικού κεφαλαίου, όπως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), ο Κέμπφ απέρριψε «την ξενοφοβία και τον εθνικισμό», που στοχοποιούν τη μετανάστευση και το ελεύθερο εμπόριο: «Οι επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων και η ενσωμάτωση εξειδικευμένων εργαζομένων από άλλες χώρες συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία και στις θέσεις εργασίας στη Γερμανία».

«Χρειαζόμαστε την Κίνα ως εταίρο»

Στην Κίνα, το Brexit, την τεχνητή νοημοσύνη, την ηλεκτροκίνηση κ.ά. «κέντραρε» η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Ημέρα της Βιομηχανίας στο Βερολίνο.

«Ο όγκος των γερμανοκινεζικών συναλλαγών αυξήθηκε στα 187 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Κίνα τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο μας για δεύτερη συνεχή χρονιά», είπε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία έχει συμφέρον να οργανώνονται καλά οι σχέσεις των δύο πλευρών και να αποφεύγονται οι «εντάσεις», χωρίς όμως να κάνει πίσω από τις θέσεις της.

Ανάμεσα στα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του παζαριού και αποτελούν πεδίο αντιθέσεων με την Κίνα, η καγκελάριος ανέφερε τις κρατικές επιχειρήσεις, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των γερμανικών εταιρειών με τεχνογνωσία που επενδύουν στην Κίνα ή επιχειρείται να εξαγοραστούν από κινεζικές εταιρείες, αλλά και τη «διαφάνεια» στην ανάθεση έργων.

Στο μεταξύ, «βλέπουμε πολύ ενθαρρυντικές τάσεις, όπως στις τελευταίες γερμανοκινεζικές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις (σ.σ. τον περασμένο Ιούλη), ότι η Κίνα ανοίγει τις αγορές της», σημείωσε η Μέρκελ, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η γερμανική χημική βιομηχανία BASF θα κατασκευάσει ένα πρώτο εργοστάσιο στην Κίνα με 100% δικά της κεφάλαια, χωρίς κινεζική συμμετοχή.

Από την άλλη πλευρά όμως, συνέχισε, «βλέπουμε επίσης ότι η Κίνα γίνεται ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστής». Σημείωσε πως η Γερμανία θα παραμείνει «ανοιχτή», αλλά «γνωρίζουμε καλά πως πρέπει να προστατεύσουμε τις κρίσιμες υποδομές μας». Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας στην Ημέρα της Βιομηχανίας, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών προσπαθειών να προστατευθούν κρίσιμης σημασίας υποδομές απέναντι σε εξαγορές από ξένους - κυρίως Κινέζους - επενδυτές, υποστηρίζοντας ότι το κράτος έχει ευθύνη να προστατεύσει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς κλάδους. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται αλλαγές, όπως τη δυνατότητα η κυβέρνηση να εξετάζει τις εξαγορές από ξένους επενδυτές και κάτω από το 25%, που ισχύει σήμερα, καθώς και την επέκταση των εξαγορών που πρέπει να ελέγχονται.

Επίσης, ζήτησε από την Κίνα να μην αποκλείονται οι γερμανικές επιχειρήσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης. «Χρειαζόμαστε την Κίνα ως εταίρο - το λέω αυτό ρητά - αλλά χρειαζόμαστε επίσης θεμιτό ανταγωνισμό», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η «Βιομηχανία 4.0» («4η βιομηχανική επανάσταση») οξύνει τον ανταγωνισμό στις νέες τεχνολογίες, που θα εκτοξεύσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της βιομηχανίας. Γι' αυτό, η καγκελάριος επισήμανε ότι χρειάζεται επειγόντως στενή συνεργασία κυβέρνησης - επιχειρηματιών: «Ο υπόλοιπος κόσμος δεν κοιμάται. Βλέπουμε την εκπληκτική ταχύτητα πολλών πραγμάτων στην Κίνα και στις ΗΠΑ».

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για την κινεζική επένδυση στη Γερμανία με την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς στην Ευρώπη δεν υπάρχει αντίστοιχη μονάδα και οι μπαταρίες εισάγονται από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και αλλού, ανεβάζοντας το κόστος. «Υποστηρίζω πιο έντονα από ποτέ ότι πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγική ικανότητα παραγωγής μπαταριών. Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις επόμενες δεκαετίες και μπορούμε επίσης να το υποστηρίξουμε πολύ μέσω στρατηγικών ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων», τόνισε η Μέρκελ, απευθυνόμενη στους Γερμανούς βιομήχανους.

ΠΟΕ που θα επιλύει διαφορές

Η καγκελάριος προειδοποίησε για «διάβρωση» του διεθνούς εμπορικού συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και ανακοίνωσε αποφασιστική αντίδραση της Γερμανίας. Η εμπορική διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θέτει τεράστιες προκλήσεις για το παγκόσμιο εμπόριο, ανέφερε η Μέρκελ, και «ένας λειτουργικός ΠΟΕ, με μηχανισμούς επίλυσης διαφορών, είναι επιτακτικός αυτήν τη στιγμή. Αν οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκπληρωθούν στις ΗΠΑ, αυτό βέβαια θα συνιστά διάβρωση του ΠΟΕ», είπε η καγκελάριος, ανακοινώνοντας πως «το ζήτημα αυτό θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσεχή συνάντηση των G20 στην Αργεντινή».

Αναφορικά με τα οφέλη της Γερμανίας από την ΕΕ, έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις Τραμπ - Γιούνκερ για την εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ - ΕΕ: «Είμαστε πολύ ισχυρότεροι από ό,τι θα ήμασταν ως μία χώρα - ακόμα και με τα 80 εκατ. κατοίκους μας. Αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη μάς προστατεύει και μας βοηθάει».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ