Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα μέτωπα που ανοίγουν οι ΗΠΑ

Ο Τραμπ προήδρευσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ο Τραμπ προήδρευσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε σειρά διεθνών ζητημάτων και ιδιαίτερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν ή της Κίνας, καταγράφηκαν για μία ακόμη φορά στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα και την Ασφάλεια, στην οποία προήδρευσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Προφανώς η συνεδρίαση από την πλευρά των ΗΠΑ και των άλλων πυρηνικών δυνάμεων ήταν ένα δείγμα της υποκρισίας των ιμπεριαλιστών, που δήθεν νοιάζονται για την ειρήνη.

Αξιοποιώντας την παρουσία του στο ΣΑ ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε με «σοβαρές συνέπειες» όλους όσοι δεν συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και ιδιαίτερα με αυτές που αναμένονται στις αρχές Νοέμβρη με στόχο τη σημαντική μείωση των εξαγωγών πετρελαίου και τη συρρίκνωση των εσόδων του. Επανέλαβε ότι το Ιράν «σπέρνει το χάος» και «εξάγει τη βία, την τρομοκρατία και τις ταραχές σε όλη την περιοχή» και κάλεσε όλες τις χώρες «να συνεργαστούν με την Αμερική» για να εξασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Δικαιολόγησε την επίθεση των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας στη Συρία, τον περασμένο Απρίλη, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων που απέδωσε στην κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας Μπασάρ Ασαντ, εκτοξεύοντας νέες, γνωστές απειλές για παρόμοια ιμπεριαλιστική επίθεση στο μέλλον. Ευχαρίστησε εντούτοις το Ιράν, τη Συρία και τη Ρωσία που ανέκοψαν τη στρατιωτική επιχείρησή τους στην επαρχία Ιντλίμπ και απέδωσε εύσημα στην Τουρκία επειδή βοήθησε να επιτευχθεί συμφωνία με τη Μόσχα, στις αρχές του μήνα, για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ισχυρίστηκε ότι διαθέτει «άφθονες ενδείξεις» πως η Κίνα παρεμβαίνει στις ενδιάμεσες αμερικανικές βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη επειδή δεν της αρέσει η εμπορική πολιτική της κυβέρνησής του. «Είμαι ο πρώτος Πρόεδρος που προκαλεί την Κίνα στο θέμα του εμπορίου και εμείς κερδίζουμε στο εμπόριο σε κάθε επίπεδο. Δεν θέλουμε αυτοί να ανακατευτούν στις επερχόμενες εκλογές μας», είπε, για να προκαλέσει αργότερα την έντονη αντίδραση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, που απάντησε ότι η χώρα του δεν ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε μαζί με τις ΗΠΑ «να οικοδομηθεί μία μακροπρόθεσμη συμφωνία» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μολονότι υπενθύμισε πως διαφωνεί με την αποχώρηση των ΗΠΑ τον περασμένο Μάη. Προειδοποίησε για την εξάπλωση της κατοχής βαλλιστικών πυραύλων σε οργανώσεις που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, όπως η λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ» και οι Χούτι της Υεμένης. Χαιρέτισε τις «προσπάθειες» του Ντόναλντ Τραμπ να πείσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να απαρνηθεί τα πυρηνικά όπλα, κάλεσε ωστόσο σε επαγρύπνηση και ζήτησε «συγκεκριμένες χειρονομίες από την Πιονγιάνγκ».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είπε πως η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει «το καλύτερο μέσο για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο». «Εμείς έχουμε δεσμευτεί να προασπίσουμε τη συμφωνία (...) για όσο διάστημα το Ιράν θα συνεχίσει να τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις του», τόνισε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι η ακύρωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και θα απειλήσει «τις διεθνείς προσπάθειες» και για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

Παζάρια για το Παλαιστινιακό...

Πριν προεδρεύσει στην ειδική σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι είναι «υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση». Προέβλεψε με βεβαιότητα ότι οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι είναι «όνειρό του» να πετύχει μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «πριν από το τέλος της πρώτης θητείας μου». «Θα κάνω άλλα πράγματα στη δεύτερη θητεία», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου, ενημερώνοντας μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ τους δημοσιογράφους, είπε πως οι ΗΠΑ αποδέχονται ότι το Ισραήλ «θα διατηρήσει τον έλεγχο» (δηλαδή την κατοχή...) «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα», ακόμη και εάν επιτευχθεί η «λύση των δύο κρατών». Ερωτηθείς εάν ελπίζει ότι θα δει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο αυτής της θητείας του, συνέστησε υπομονή, τονίζοντας: «Το θέμα είναι τι κράτος θα είναι. Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα. Θα είναι Κόστα Ρίκα ή Ιράν; Ποιος θα έχει τον έλεγχο της ασφάλειας;».

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, συναντήθηκε με την πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, με την τελευταία να προσπαθεί να τον πείσει να επαναλάβει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ ώστε να ξαναρχίσει η δήθεν «ειρηνευτική διαπραγμάτευση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ