Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Συνεχίζονται οι διεργασίες

Ανεξαρτητοποιήθηκε και επίσημα χτες ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Αρ. Φωκάς, μετά την υποβολή της αίτησής του στον πρόεδρο της Βουλής, αφήνοντας το κόμμα του με 5 βουλευτές και την κοινοβουλευτική ομάδα λίγο πριν τη διάλυση, καθώς την πόρτα της εξόδου «καλοβλέπει» και ο βουλευτής Γ. Σαρίδης.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Β. Λεβέντης, με σχετικές του δηλώσεις, δίνοντας και το στίγμα των διεργασιών που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σύστημα, ανέφερε ότι «υπάρχει σχέδιο αποστασίας» που προέρχεται από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, «με αφορμή το Σκοπιανό μαζεύει βουλευτές, από όπου κι αν προέρχονται. Η ΝΔ, που πιστεύει ότι με πεντακομματική Βουλή θα είναι αυτοδύναμη, και το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να αναστηθεί από τις στάχτες του, όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του πλευρά, πιέζουν την Ενωση Κεντρώων».

Ειδικά για τον Γ. Σαρίδη σημείωσε ότι «του ζητήθηκε να εκφράσει συγγνώμη για τα λάθη που έκανε προσφάτως, τα οποία και ζημίωσαν το κόμμα, αρνείται να αποδεχθεί το λάθος του, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα παραμονής του στην Ενωση Κεντρώων», ενώ ειδικά για την ανεξαρτητοποίηση του Αρ. Φωκά είπε πως «ήταν έκπληξη».

Με αγωνία να πείσει ότι εκπροσωπεί την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να πείσει γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει - τουλάχιστον προσώρας - να «κολλήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, απαντώντας και στο φλερτ της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Φ. Γεννηματά, ανοίγοντας την ομιλία της, έσπευσε να διακηρύξει ότι «το ΚΙΝΑΛ είναι η παράταξη που εκφράζει στην Ελλάδα τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (με κορμό το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του PES), της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας», «η παράταξη που διαχρονικά απέδειξε με πράξεις ότι πιστεύει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση», «που δεν λέει άλλα στις Βρυξέλλες και άλλα στην Αθήνα».

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση για το 3ο μνημόνιο, το οποίο «με τη σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛ επέβαλαν το 2015 στη χώρα» (και το οποίο βέβαια «πέρασε» με τις ψήφους και του ΠΑΣΟΚ), ενώ ταυτόχρονα «ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται».

Στη βάση αυτή, ζήτησε για την Ελλάδα «αλλαγή πολιτικού και οικονομικού υποδείγματος», μακριά από «το λαϊκισμό και τη δημαγωγία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» ή «τη συντηρητική επιστροφή της ΝΔ», προβάλλοντας το ΚΙΝΑΛ ως το μόνο «με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», την εφαρμογή των οποίων θα επιδιώξει, όπως είπε, «μετά τις εθνικές εκλογές, μέσα από την προώθηση μιας στρατηγικής εθνικής ενότητας και εθνικής συνεννόησης», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για μια σειρά από μετεκλογικές συνεργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ