Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδική απεργία στις 8 Νοέμβρη

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν απόφαση για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη, μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες, κλιμακώνοντας την πάλη τους ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της, μετά τη χτεσινή συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με θέμα την υλοποίηση της απόφασης για κλιμάκωση της πάλης, με πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Συζήτησε όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να έχει επιτυχία η πανελλαδική απεργία.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν με μαζικές - συλλογικές διαδικασίες αποφάσεις για απεργία στις 8 του Νοέμβρη, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Να μπουν στη μάχη όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, να οργανώσουν την προετοιμασία της απεργίας, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο, περιοχή και χώρο δουλειάς.

Ηρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο. Να δώσουμε ενιαίο και συντονισμένο αγώνα. Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με το σύνθημα "ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ - ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ".

Μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον».

Να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σε κλάδους

«Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει οι κλάδοι για το επόμενο διάστημα:

  • Την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις δομές "Βοήθεια στο Σπίτι", που αποφάσισε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Συλλόγων και Σωματείων για τις 2 Οκτώβρη, και την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, απαιτώντας προσλήψεις και νομοθετική ρύθμιση που αναγνωρίζει την πραγματική σχέση εργασίας που είναι αορίστου χρόνου, καταβάλλοντας και ανθυγιεινό επίδομα στους οικογενειακούς βοηθούς.
  • Τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 3 Οκτώβρη, που αντιδρούν στο προωθούμενο νέο χτύπημα των ΒΑΕ.
  • Την 24ωρη απεργία στις 4 Οκτώβρη της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών στη Βόρεια Ελλάδα, ενάντια στο πογκρόμ δικαστικών διώξεων σε συνδικαλιστές από την "Coca Cola" και με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.
  • Την απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών στις 5 Οκτώβρη, με αίτημα την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα.
  • Την κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στο υπουργείο Υγείας στις 10 Οκτώβρη, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων και να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου.
  • Την παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 4 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στις νέες θανατηφόρες περικοπές του νόμου 4387/16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Θα πραγματοποιηθούν ακόμα συγκεντρώσεις στις 13/11 στη Θεσσαλονίκη και στις 15/11 στην Αθήνα για τους συνταξιούχους της Βόρειας και Νότιας Ελλάδας αντίστοιχα, δίνοντας συνέχεια με κλιμάκωση του αγώνα».
Τα αιτήματα

«Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».
Με όλες τις δυνάμεις για να δοθεί ενιαία εργατική απάντηση

Κατά τη συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, αναδείχθηκε η σημασία της πρωτοβουλίας που παίρνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί κοινή εργατική απάντηση στην καθημερινή χειροτέρευση της κατάστασης που βιώνει η εργατική τάξη. Να δοθεί απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που από κοινού κλιμακώνουν την αντεργατική επίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν άμεσα απεργιακές αποφάσεις, μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής, όπως τονίστηκε και στην εισήγηση, «θα χρειαστεί σκληρή ιδεολογική και οργανωτική δουλειά» αλλά και αντιπαράθεση μέσα στους χώρους δουλειάς με όλα τα ιδεολογήματα και επιχειρήματα που προβάλλουν οι εργοδότες και η κυβερνητική προπαγάνδα.

«Τα συνδικάτα και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές δεν είναι θεατές των εξελίξεων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. «Με τις πρωτοβουλίες τους και τις παρεμβάσεις τους σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας πρέπει να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το ξεδίπλωμα αγώνων, να συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας και ανάτασης».

Η Εκτελεστική Γραμματεία τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα διευρυμένες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικάτων, να οργανωθούν συσκέψεις σωματείων και συνδικαλιστών, με κύριο μέλημα τον καλύτερο εξοπλισμό και το σχεδιασμό της καθημερινής δράσης, με πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, για την προετοιμασία και επιτυχία της απεργίας.

Στη μάχη της απεργίας να μπουν όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβούλια των σωματείων, με σχέδιο για τους εργασιακούς χώρους όπου θα παρέμβουν. Να μην περιορίζεται η παρέμβαση στον γνωστό κύκλο εργαζομένων, αλλά να προσανατολιστεί σε νέους χώρους και σε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους.

Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη στην πορεία προς την απεργία να δοθεί από τα συνδικάτα ιδιαίτερη βαρύτητα σε εκείνους τους εργασιακούς χώρους και κλάδους όπου εργάζεται μεγάλος αριθμός νέων εργαζομένων. Να οργανωθούν επαφές με τις σχολές όπου φοιτούν χιλιάδες νέοι, όπως και χώρους όπου δουλεύουν «πρακτικάριοι». Τα προβλήματα και τα αιτήματά τους να μπαίνουν ψηλά στις διεκδικήσεις των συνδικάτων.

Επίμονη επίσης πρέπει να είναι η παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κλάδους και χώρους όπου οι ταξικές δυνάμεις στις διοικήσεις των συνδικάτων είναι μειοψηφία. Η πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση να μην περιορίζεται στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, αλλά να συνοδεύεται με πρωτοπόρα αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου και μορφής, όπως π.χ. η συλλογή υπογραφών, με την απαίτηση το αγωνιστικό κάλεσμα για την απεργία να συζητηθεί στην ίδια τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Με πυρήνα το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, και με αιχμή την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με δικαιώματα και αυξήσεις μισθών, κάθε κλάδος και χώρος θα πρέπει να εμπλουτίσει το πλαίσιο πάλης με κλαδικά αιτήματα, να συμβάλει στο να «φωτίζεται» η διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα η εργατική τάξη να ζήσει με πολύ καλύτερους όρους και την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, την εντατικοποίηση, τους εξευτελιστικούς μισθούς, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που σπάνε ρεκόρ, και όσα καταδυναστεύουν τους εργαζόμενους και τους στερούν το δικαίωμα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ