Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα εξέλιξη στην έρευνα για το Μάτι μετά από τις αντιδράσεις

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί η προσπάθεια επιβράδυνσης της διαδικασίας για την πυρκαγιά στο Μάτι, που αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες, παρά την αλλαγή στάσης της Εισαγγελίας. Υπενθυμίζεται ότι προχτές και ενώ το πόρισμα και του δικαστικού πραγματογνώμονα βρισκόταν στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίου, και αναμενόταν η κλήση υπόπτων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με έγγραφη παραγγελία ζήτησε να περιληφθεί στην ογκωδέστατη δικογραφία και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου. Σημειωτέον ότι η επιθεωρήτρια έδωσε εντολή για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων στις 6 Σεπτέμβρη, ενώ η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε λίγα 24ωρα μετά την πυρκαγιά και συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι.

Τελικά, χτες και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την προσπάθεια επιβράδυνσης στην προκαταρκτική εξέταση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε την παραμονή του νυν προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίου στη θέση του (θα αποχωρούσε την 1η Οκτώβρη), μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι η κίνηση να διαβιβάσει το έγγραφο που αφορά την έρευνα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης είχε στόχο να λάβει γνώση ο κ. Ζαγοραίος, ώστε στην πορεία να αναζητήσει το πόρισμα και να το συσχετίσει με τη δικογραφία για την τραγωδία που χειρίζεται. Διαρρέεται πως το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αποτελούσε λόγο για να «παγώσει» η έρευνα, καθώς είναι στην κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και να αποστείλει κλήσεις σε υπόπτους για αξιόποινες πράξεις.

Εξάλλου, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων, σημείωσε πως το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αφορά τυχόν πειθαρχικά αδικήματα και δεν συνδέεται με τις ποινικές ευθύνες που αναζητεί η Δικαιοσύνη, άρα η κίνηση που έγινε από την Εισαγγελία είναι άνευ ουσίας.

Παράλληλα, η αρχική εξέλιξη άνοιξε κι έναν γύρο «κοκορομαχίας» με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Από πλευράς ΝΔ, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αναπ. τομεάρχης Κ. Καραγκούνης επισκέφθηκαν χτες τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίο, ζητώντας «διευκρινίσεις για τη συνέχεια της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι». Από το ΚΙΝΑΛ, ο Θ. Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης, μίλησε για «μεθόδευση για πάγωμα της δικαστικής έρευνας». Στο Ποτάμι μιλούν για «βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ» στην «ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση».

  • Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίου προκάλεσαν καταγγελίες για κακοδιαχείριση από τον δήμο Μαραθώνα του υλικού που προσφέρθηκε (ρουχισμός, συσκευές, τρόφιμα κ.ά.) στους πυρόπληκτους στο Μάτι. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσε εντολή χτες να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ