Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συνεχή μέτρα για «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον»

Στη διαμόρφωση του «ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος» που προωθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση κεφαλαίων που λιμνάζουν, εντάσσεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τίτλο «Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών».

Πρόκειται για νομοθέτημα, που προβλέπει σωρεία από ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των υπηρεσιών που παρέχονται από Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, δηλαδή τα Νομικά Πρόσωπα που διαχειρίζονται, διαπραγματεύονται και κλείνουν διακανονισμούς σχετικά με μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις κ.ο.κ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι στη βάση των νέων μέτρων απελευθέρωσης του συστήματος που επιβάλλονται από την ΕΕ, «η κυβέρνηση προσαρμόζει πλήρως την ελληνική νομοθεσία με αυτή της ΕΕ, ώστε να λειτουργήσει ενιαία το συνολικό μοντέλο λειτουργίας των άυλων τίτλων σε όλη την ΕΕ».

Ακόμα λαμβάνονται μέτρα προστασίας των επενδυτών αυτού του τομέα, όπως π.χ. σε περίπτωση πτώχευσης ή αφερεγγυότητας κ.λπ., ενώ οι σχετικές ρυθμίσεις συνοδεύονται και με μέτρα για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, υποτίθεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του διασυνοριακού εγκλήματος. Σχολιάζοντας, ο Σ. Βαρδαλής αναφέρθηκε στα αμέτρητα τέτοια μέτρα που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται λόγος για πάταξη της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών ομίλων, όταν υπάρχουν η ελευθερία κίνησης κεφαλαίου - βασικό χαρακτηριστικό του καπιταλισμού - οι φορολογικοί παράδεισοι, αλλά και οι νόμιμες φοροαπαλλαγές των ομίλων, ενώ στην πράξη το μόνο αποτέλεσμα ήταν η παραπέρα κλιμάκωση κάθε φορά της φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ