Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κύκλος «Μάνος Χατζιδάκις» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Με δύο εμβληματικά έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας ανοίγει ο Κύκλος «Μάνος Χατζιδάκις» για τη σεζόν 2018 - 2019, στις 28, 29, 30 Σεπτέμβρη, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και τον «Μεγάλο Ερωτικό». Τα δύο αυτά έργα κυκλοφόρησαν με διαφορά επτά ετών και έχουν καθορίσει όχι μόνο το έργο του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό ευρύτερα.

«Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» είναι έργο - ορόσημο για τη μεταπολεμική ελληνική δημιουργία, που αμφισβητεί τα στεγανά μεταξύ λόγιου και λαϊκού. Είναι η ώριμη έκφραση του λυρικού κόσμου του Χατζιδάκι, που κινείται επιδέξια μεταξύ συμφωνικής και δημοφιλούς μουσικής.

Το έργο, που έχει πουλήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ηχογραφήθηκε το 1965 στη Νέα Υόρκη σε παραγωγή του θρύλου Κουίνσι Τζόουνς. Αρχικά ο Χατζιδάκις προόριζε τις συνθέσεις για ένα σύνολο τραγουδιών που επρόκειτο να ερμηνεύσει η Γαλλίδα τραγουδίστρια Ζακλίν Ντανό το 1960.

«Ο Μεγάλος Ερωτικός» αποτελεί μια από τις κορυφές της δημιουργίας του Χατζιδάκι. Στον «Μεγάλο Ερωτικό ο Χατζιδάκις μελοποίησε Ελύτη, Καβάφη, Σαπφώ, Σαραντάρη, Γκάτσο, Σολωμό, Ευριπίδη, Χορτάτζη, Σολομώντα και ένα ποίημα της Μυρτιώτισσας, το οποίο στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του έργου. Στην πρώτη αξεπέραστη ηχογράφηση τα τραγούδια του δίσκου ερμήνευσαν η Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός. Στη νέα ανάγνωση του «Μεγάλου Ερωτικού», το έργο θα ερμηνεύσουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος έχει ερμηνεύσει τον «Ερωτικό», το 1999 στην Πνύκα και το 2005 στις Πρέσπες, και η Δήμητρα Σελεμίδου, η οποία ερμηνεύει το έργο για πρώτη φορά.

Στη δεύτερη σεζόν (2018 - 2019) του Κύκλου «Μάνος Χατζιδάκις», εκτός από «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» και τον «Μεγάλο Ερωτικό» (28, 29, 30/9/2018), θα παρουσιαστούν και οι κινηματογραφικές σουίτες «The Martlet's Tale» & «Sweet Movie» (1, 2/3/2019), ενώ στην Εναλλακτική Σκηνή θα παρουσιαστεί μια διασκευή του «Μεγάλου Ερωτικού».

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις. «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας»: Βίκυ Στυλιανού (τσέμπαλο), Χάρης Κανελλίδης (κιθάρα Ι), Αρης Χατζησταύρου (κιθάρα ΙΙ, ηλεκτρική κιθάρα), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Διονύσης Ρούσσος (σαξόφωνο). Με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Ο Μεγάλος Ερωτικός». Ερμηνεύουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Δήμητρα Σελεμίδου. Βίκυ Στυλιανού, Φρίξος Μόρτζος (πιάνο), Χρήστος Κομισόπουλος (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Ρενάτο Ρίπο (βιολοντσέλο), Μαρία Μπιλντέα (άρπα), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο).

Προπώληση: Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», καθημερινά 09.00 - 21.00, τηλ.: 213.0885.700. Ομαδικές πωλήσεις: 213.0885.742 www.nationalopera.gr


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ