Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΓΔΜ
Αποφασισμένη να προωθήσει τη ΝΑΤΟική συμφωνία

Για «μη δεσμευτικό δημοψήφισμα» έκανε λόγο ο Ν. Ντιμιτρόφ (φωτ. από πρόσφατη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο)
Για «μη δεσμευτικό δημοψήφισμα» έκανε λόγο ο Ν. Ντιμιτρόφ (φωτ. από πρόσφατη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο)
ΣΚΟΠΙΑ.--

Την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προωθήσει τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα κι αν το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής στη γείτονα δεν συγκεντρώσει την προβλεπόμενη συμμετοχή, διακήρυξε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ν. Ντιμιτρόφ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Σκόπια, υπερασπίστηκε εκ νέου τη συμφωνία και κάλεσε σε ψήφιση του «Ναι» στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι οι συνταγματικές αλλαγές «δεν είναι ούτε γραμμένες, ούτε διαπραγματεύσιμες, αλλά γίνονται στη Βουλή με πλειοψηφία δύο τρίτων μέσω πολιτικού διαλόγου και συζητήσεις στις αρμόδιες επιτροπές, σύμφωνα με το καταστατικό».

Υποστήριξε ακόμη πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση. «Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το "Ναι". Σε περίπτωση που κερδίσει το "Οχι" έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει», ανέφερε.

Οταν ρωτήθηκε αν είναι εξασφαλισμένη η πλειοψηφία των 2/3, απάντησε ότι εξαρτάται από τους πολίτες. «Σε έξι μέρες θα αποφασίσουν, όχι ως κόμματα ή κυβέρνηση, αλλά ως λαός. Οι πολίτες θα δείξουν αν θα χρησιμοποιήσουν το "κλειδί" που θα τους δώσει το δημοψήφισμα».

Να σημειωθεί ότι μιλώντας αργότερα στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Ντιμιτρόφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό αλλά έχει «πολιτική σημασία». Ξεκαθάρισε πως δεν έχει εξασφαλιστεί ότι θα ψηφίσει η πλειονότητα των ψηφοφόρων, που προσδιορίζονται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια, και ότι το ποσοστό του 50% συν μία ψήφος επί των εγγεγραμμένων πρέπει να φτάσει στην πραγματικότητα το 65% με 70%, επειδή έχουν μεταναστεύσει εδώ και χρόνια από την ΠΓΔΜ «300.000 με 400.000 πολίτες».

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν τέσσερις αλλαγές στο σημερινό Σύνταγμα: Η πρώτη αφορά την αλλαγή του ονόματος από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία», η δεύτερη την «απαγόρευση εδαφικών αξιώσεων» μεταξύ Σκοπίων - Αθήνας, η τρίτη «τη μέριμνα για τα μέλη της μακεδονικής μειονότητας σε γειτονικές χώρες, που θα διευρυνθεί ώστε να αφορά την απανταχού ομογένεια» και η τέταρτη «θα αφορά το προοίμιο του Συντάγματος» και θα αναφέρεται στην Ιστορία της χώρας, «που αρχίζει με τον ξεσηκωμό του 1903 στο Ιλιντεν».

Την ίδια ώρα, ο Ντιμιτρόφ επιβεβαίωνε ότι οι συνταγματικές αλλαγές και όσα προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά κλείνουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τον αλυτρωτισμό, που αποτελεί σταθερά εργαλείο για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχουν Βορειομακεδόνες αλλά Μακεδόνες» και ότι «η δική τους Μακεδονία έχει τον γεωγραφικό προσδιορισμό Βόρεια».

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ έγραψε: «Ηρθα από την Ουάσιγκτον. Τόσο ο Μάικ Πενς όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν μακεδονικό λαό και μία μακεδονική γλώσσα, που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο».

Σταθερές οι ευρωατλαντικές «υπενθυμίσεις»

Παράλληλα, χωρίς τέλος είναι και οι «παραινέσεις» Ευρωπαίων και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων για το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας και φυσικά της ένταξης της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ έκανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «European Western Balkans» και το πρακτορείο ειδήσεων «MIA», σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα στο Facebook της γαλλικής πρεσβείας στα Σκόπια, ο Μακρόν υποστηρίζει πως «είναι μια καλή συμφωνία για εσάς, για την περιοχή και για όλη την Ευρώπη» και προσθέτει ότι «θα πρέπει να ψηφίσετε και να αποφασίσετε αν είστε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος, ώστε η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Τη στηρίζω σθεναρά...».

Παράλληλα, σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του «προς το λαό της ΠΓΔΜ», ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα για να ακουστούν οι φωνές σας. Πρόκειται για μια ευκαιρία ζωής. Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή αλλά μόνο οι πολίτες της χώρας σας μπορούν να αποφασίσουν αν θα μπουν. Οπότε το μέλλον είναι στα χέρια σας. Σας περιμένουμε στο ΝΑΤΟ».

«Γκρίνιες» από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, από το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ο Σκοπιανός Πρόεδρος Γκ. Ιβάνοφ μίλησε την Κυριακή σε εκεί μέλη της ομογένειας της χώρας του, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, επειδή εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή για «να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα, να αλλάξει την ονομασία της χώρας, να προδώσει τη διασπορά, να σβήσει την ιστορική μνήμη».

Παράλληλα, από την Αχρίδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιβλαβής και πρέπει να απορριφθεί. Υποστήριξε ακόμη ότι αν αποτύχει το δημοψήφισμα τότε μπορεί να δρομολογηθεί διαδικασία για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προβλέποντας ότι σε τέτοια περίπτωση ο λαός «θα τιμωρήσει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης» Ζάεφ. Θυμίζουμε βέβαια ότι το VMRO έχει καλέσει σε «ψήφο κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα, ενώ στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας ο Μίτσκοσκι άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ