Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ανεβάζει στροφές» σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη

Περιοδεία του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σε Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Αλβανία και Ελλάδα

Ο Χ. Μάας με τον Ν. Ντιμιτρόφ στα Σκόπια

AP

Ο Χ. Μάας με τον Ν. Ντιμιτρόφ στα Σκόπια
Εντείνεται η γερμανική παρουσία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη για την προώθηση των οικονομικών και γεωπολιτικών επιδιώξεων της γερμανικής αστικής τάξης, όπως ανέδειξε και η περιοδεία του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σε Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Αλβανία και Ελλάδα αυτήν τη βδομάδα. Η περιοχή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της ΕΕ, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη διαπάλη για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αλλωστε, ενόψει και του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στα τέλη του μήνα, έχουν παρελάσει από τη χώρα δεκάδες αρχηγοί κρατών, υπουργοί, αξιωματούχοι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Μια «νέα πολιτική προς Ανατολάς»

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας των «Τριών Θαλασσών» (Βαλτικής, Αδριατικής, Μαύρης Θάλασσας) στο Βουκουρέστι (17 - 18 Σεπτέμβρη), μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου Προέδρου, Κλάους Γιοχάνις, ο Χ. Μάας εξέφρασε τη θέληση για διαρκή συμμετοχή της Γερμανίας στις συναντήσεις αυτές: «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φόρουμ και στο μέλλον, για να εμπλακούμε περισσότερο στις συζητήσεις των γειτόνων μας στην Ανατολική Ευρώπη».

«Είναι ένα σημαντικό μήνυμα εντός της ΕΕ ότι μια χώρα, όπως η Γερμανία, δεν κοιτάζει μόνο προς τα δυτικά, αλλά πάνω απ' όλα βλέπει τους γείτονες από την Ανατολική Ευρώπη, ακόμη και πέρα από την ΕΕ (...) Αυτό το αποκαλούμε μια νέα πολιτική προς Ανατολάς», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, με έμμεση, πλην σαφή αναφορά στη Ρωσία.

Η «πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» ξεκίνησε το 2015 από την Πολωνία και την Κροατία και απαρτίζεται από δώδεκα κράτη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης (Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία), που προωθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα κυρίως σε έργα υποδομής και ενεργειακού εφοδιασμού και συμμαχίες εντός και εκτός ΕΕ. Πρόκειται για ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο στρατηγικών σημείων της περιοχής.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των «Τριών Θαλασσών» επιδιώκοντας να προωθήσουν - μεταξύ άλλων - και το δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη, έναντι του ρωσικού αερίου μέσω αγωγών. Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης βδομάδας την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, ενώ σε επιστολή του ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε για μια μελλοντική «επιχειρηματική Σύνοδο Κορυφής» μεταξύ χωρών της περιοχής, της ΕΕ και των ΗΠΑ, που «θα μπορούσε να διευρύνει τις υποδομές, τις επιχειρηματικές συνδέσεις, την ενεργειακή ασφάλεια και να μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς». Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, συμμετείχε και Κινέζος αξιωματούχος, ενώ ξεχωριστής οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας είναι το ανταγωνιστικό κινεζικό σχέδιο «16+1», που αφορά στην προώθηση στρατηγικών επενδύσεων σε δεκαέξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αλλά και η παρέμβαση της Ρωσίας είναι δεδομένη και πολυεπίπεδη.

«Θα συζητήσουμε με τα ανατολικά κράτη - μέλη πώς μπορούμε μαζί να προωθήσουμε την ΕΕ, σε ενεργειακά θέματα, σε υποδομές αλλά και στις σχέσεις με τους γείτονές μας», υπογράμμισε ο Χ. Μάας. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία προωθεί εντός της ΕΕ το νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Νοrd Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία μέσω της Βαλτικής, ενώ ζητά αναθεώρηση και «σύσφιξη» των σχέσεων με τη Ρωσία. Το θέμα του αγωγού αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Γερμανίας - ΗΠΑ και στο Βουκουρέστι.

Απέναντι σε άλλους «παίκτες» στην ΠΓΔΜ

Η γερμανική κυβέρνηση δεν κρύβει τη σημασία που αποδίδει στα Δυτικά Βαλκάνια - πρωτοστατεί άλλωστε στην πρωτοβουλία «Berlin Plus» για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής - και ιδιαίτερα στην ΠΓΔΜ. Αυτό εκφράστηκε και με την επίσκεψη της ίδιας της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στα Σκόπια για να διαπιστώσει επιτόπου τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, αλλά και με φετινές συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ενώ η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Χ. Μάας στα Σκόπια δεν είναι, φυσικά, τυχαία. Στο «παρά πέντε» του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτέμβρη η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να συνδράμει το στρατόπεδο του «ναι» προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία των Πρεσπών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Απερίφραστα ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε από τα Σκόπια, την Τρίτη, ότι «μια συμφωνία στο θέμα του ονόματος θα είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την Ευρώπη». Μάλιστα, «ακόμη και μέσα στο 2019 θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, σε περίπτωση συμφωνίας. Αλλά και μια μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν επίσης δυνατή».

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή της στην ΠΓΔΜ - που θεωρείται «κλειδί» ευρύτερα για τα Δυτικά Βαλκάνια - αλλά και να εμποδίσει τη διείσδυση άλλων «παικτών».

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια», δήλωσε στην «Ντόιτσε Βέλε» ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ερωτώμενος για την παρέμβαση και άλλων «παραγόντων», όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ο Μάας απάντησε: «Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει πως το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτήν την προοπτική, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι».

Την προϋπόθεση να έχουν προχωρήσει οι «μεταρρυθμίσεις» για να «ανοίξουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, τον Ιούνη του 2019, υπογράμμισε ο Χ. Μάας κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα την Τετάρτη, όπου συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ τον Ιούνη του 2019, ζητώντας όμως από αμφότερες τις βαλκανικές χώρες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους, όπως ενίσχυση του «κράτους δικαίου» και καταπολέμηση της «διαφθοράς».

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τα Τίρανα έχουν αρχίσει την προπαρασκευαστική διαδικασία με τις Βρυξέλλες και χαρακτήρισε τη βοήθεια της Γερμανίας «πολύτιμη» και «αναντικατάστατη».

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση

Στην Αθήνα ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο Χ. Μάας την Πέμπτη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις «προόδους» και της σημερινής κυβέρνησης στην εφαρμογή μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και κατά του λαού αλλά και στις υπηρεσίες της όσον αφορά στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ - ΝΑΤΟ.

«Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν και πάλι έρθει πολύ πιο κοντά. Και είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα: Πριν από έναν μήνα η χώρα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ΕΜΣ. Ο λαός και η κυβέρνηση αξίζουν για αυτό μεγάλο σεβασμό, διότι τα βάρη της κρίσης ήταν μεγάλα. Και για την χρονίζουσα λύση της διαμάχης για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων διαφαίνεται επίσης τώρα σημαντική πρόοδος. Εύχομαι από καρδιάς και ότι θα εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία, καθώς συμβάλλει στη συμφιλίωση μεταξύ των λαών και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, το γερμανικό ΥΠΕΞ ανέφερε με αφορμή την επίσκεψη Μάας στοιχεία για τη «στενή συνεργασία των δύο χωρών»: Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, αλλά και οι περισσότεροι Γερμανοί έρχονται στην Ελλάδα για τουρισμό. «Αυτές οι στενές σχέσεις θέλουμε να βαθύνουν περαιτέρω», σημειώνει το γερμανικό ΥΠΕΞ.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ