Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Μαρτυρία απ' την πρώτη γραμμή

Το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στις τελευταίες μέρες του Γράμμου, τον Αύγουστο του 1949, συγκεκριμένα δυο μέρες πριν από το τέλος της τρίχρονης ένοπλης αναμέτρησης με τον στρατό της αστικής τάξης.

Ο συγγραφέας, Μενέλαος Μούστος (Δάφνης), μαχητής ο ίδιος του ΔΣΕ, στο κείμενό του με τίτλο «Μέσα από πύρινο κλοιό» περιγράφει τις τελευταίες ώρες μιας ομάδας μαχητών που έπεσαν μέχρι ενός για να διασφαλίσουν τη σωτηρία ενός τάγματος του ΔΣΕ στην τελευταία μάχη που δόθηκε γύρω από τα υψώματα Φλάμπουρο και Βέρτενικ. Το κείμενο περιέχεται στη συλλογή «Αφηγήσεις για το Δημοκρατικό Στρατό», που εκδόθηκε στην πολιτική προσφυγιά το 1954. Γράφει ο ίδιος: «Συνεπαρμένος απ' το ηρωικό μεγαλείο των μαχητών του ΔΣΕ, νιώθοντας το καθήκον απέναντι στο κόμμα και στο λαό, γράφω αυτές τις γραμμές με τη σκέψη πως θα βοηθήσω σε κάτι». Οπως, επίσης, αναφέρει, τα γεγονότα είναι πραγματικά. «Μόνο τα ονόματα άλλαξα», σημειώνει.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο - ύμνο στο μεγαλείο των μαχητών του ΔΣΕ, στους κομμουνιστές που έπεσαν στην πρώτη γραμμή. Το βιβλίο διασώθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ. Το κείμενο αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη» προς τιμήν του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ