Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ «ΟΔΗΓΗΤΗ»...
... στη μάχη για το κέρδισμα χιλιάδων νεανικών συνειδήσεων, με όπλο τον Κομματικό Τύπο

Στις 22 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου του «Οδηγητή», το 1968. Στην προμετωπίδα του, απ' το πρώτο φύλλο μέχρι και σήμερα, τέσσερις στίχοι απ' το ποίημα «Οδηγητής» του Κώστα Βάρναλη, απ' όπου είναι «δανεισμένο» και το όνομά του. Ολα αυτά τα χρόνια ο «Οδηγητής», στο πλάι του «Ριζοσπάστη», έχει παίξει αναντικατάστατο ρόλο στην παρέμβαση της ΚΝΕ στη νεολαία.

Δεν ήταν τυχαία η απόφαση της ΚΝΕ, λίγες μόνο μέρες μετά την ίδρυσή της να εκδώσει ένα περιοδικό με τα χαρακτηριστικά του «Οδηγητή», που από την πρώτη στιγμή έπαιξε το ρόλο του ως καθοδηγητής, διαφωτιστής και οργανωτής. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην τιτάνια προσπάθεια για το στήσιμο της ίδιας της Οργάνωσης, το «ρίζωμά» της σε σχολεία, σχολές, τόπους δουλειάς και γειτονιές σε όλη την 50χρονη πορεία της. Και όλα αυτά σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες που έπρεπε με αυτοθυσία και διάφορους ευρηματικούς τρόπους να ξεπεραστούν. Προκαλούν το θαυμασμό και το σεβασμό μας οι ιστορίες που διαβάζουμε και ακούμε για τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες που με τόλμη, πίστη και εφευρετικότητα έγραφαν, τύπωναν και διακινούσαν τον «Οδηγητή».

Στις σελίδες του «Οδηγητή» έχει βρει όλα αυτά τα χρόνια τη θέση του κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και ανέργων, των σπουδαστών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Σε πολλούς από αυτούς τους αγώνες ο «Οδηγητής» είχε και τη δική του ιδιαίτερη συμβολή. Είναι το μόνο νεανικό έντυπο που σταθερά αναδεικνύει τα προβλήματα των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που προβάλλει τη μόνη πραγματική διέξοδο γι' αυτούς, την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Ο «Οδηγητής» έχει αποτελέσει την πρώτη επαφή με την ΚΝΕ για χιλιάδες νέους και νέες που στη συνέχεια έγιναν μέλη της ή αγωνίστηκαν στο πλάι της. Είναι το πρώτο βήμα στην επαφή κάθε μέλους της ΚΝΕ με τον επαναστατικό Τύπο, διαδικασία απαραίτητη για να διαμορφώνει από νωρίς στενή σχέση μελέτης και αξιοποίησης των εντύπων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, όπως και χιλιάδες φίλοι της, είμαστε περήφανοι για την 50χρονη πορεία του «Οδηγητή», πορεία αναπόσπαστη από αυτή της Οργάνωσής μας. Μας εμπνέει για να εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια για να αξιοποιήσουμε τον «Ριζοσπάστη», τον «Οδηγητή», την ΚΟΜΕΠ, το προοδευτικό λογοτεχνικό και το μαρξιστικό βιβλίο ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ως αναντικατάστατα όπλα στη δύσκολη μάχη που δίνουμε για το κέρδισμα νεανικών συνειδήσεων με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Τις υπερβαίνουμε.

Σήμερα κυριαρχεί η αρνητική τάση υποκατάστασης της γνώσης από την πληροφορία, τάση με την οποία οι νέοι κομμουνιστές πρέπει να αναμετρηθούμε. Ο χρόνος που αφιερώνουν οι νέοι για διάβασμα έχει μειωθεί. Σε αυτό συμβάλλει εκτός των άλλων και το γεγονός ότι το σχολείο έχει γίνει ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο παπαγαλίας και αποσπασματικών γνώσεων, που δεν καλλιεργεί την αγάπη για το διάβασμα και τη μόρφωση. Και όπως φάνηκε από τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για τη νέα δομή του Λυκείου, αυτή η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς η γενική μόρφωση ουσιαστικά σταματά στην Α' Λυκείου, ενισχύονται η μονομέρεια, η αποσπασματικότητα και ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας του σχολείου, που θα το κάνουν ακόμα πιο αποκρουστικό για τους μαθητές. Αλλά και στο σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο πολλές φορές το «γκουγκλάρισμα» βαφτίζεται γνώση. Συγγράμματα περικόπτονται, κυρίως στα μεταπτυχιακά, και αντικαθίστανται από ηλεκτρονικές σημειώσεις ή απλά διδακτικές διαφάνειες. Στις σχολές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δεν υπάρχουν καν διδακτικά συγγράμματα. Ολος ο τρόπος ζωής της νεολαίας, με την πιεστική καθημερινότητα που διαμορφώνεται ακόμα και για τους μαθητές, την έλλειψη ποιοτικού ελεύθερου χρόνου, δεν ευνοεί την επαφή με το διάβασμα, τη διάθεση για έρευνα, για ανακάλυψη της αλήθειας, την όξυνση της σκέψης και της φαντασίας.

Στην ενημέρωση, η τάση αυτή εκφράζεται με την κυριαρχία της ροής ειδήσεων, της ατάκας, της εικόνας, του βίντεο, χωρίς καμία εμβάθυνση. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά, και στη νεολαία αποτελεί πλειοψηφικό, το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος έχει δημιουργήσει μεγάλες νέες δυνατότητες στην επικοινωνία, στην αναζήτηση πηγών, στην ενημέρωση κ.λπ., που πρέπει να αξιοποιούνται. Αυτές οι δυνατότητες θα μπορούσαν μάλιστα να αναπτυχθούν ακόμη πιο γρήγορα και να αξιοποιούνται προς όφελος του λαού και της νεολαίας αν το διαδίκτυο και όλα τα τεχνολογικά μέσα δεν βρίσκονταν στα χέρια μιας χούφτας δισεκατομμυριούχων. Ομως, η γνώση δεν κατακτιέται με το πάτημα ενός κουμπιού, με τη φευγαλέα ανάγνωση κάποιων τίτλων ούτε «γκουγκλάρεται». Είναι αποτέλεσμα της έρευνας και της σταθερής προσπάθειας να κατακτήσουμε την αλήθεια. Η γνώση αυτή θέτει και τις βάσεις για να μπορούμε να αξιοποιούμε τον όγκο των πληροφοριών που παίρνουμε, να τις αξιολογούμε και να τις διαχειριζόμαστε, χωρίς να «καταπίνουμε αμάσητο» ό,τι μας πλασάρουν για αλήθεια.

Πολλοί νέοι, που επιλέγουν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, θεωρούν ότι εκεί η ενημέρωση είναι πιο αδέσμευτη σε σχέση με τα «παραδοσιακά» αστικά ΜΜΕ, τα οποία δικαιολογημένα αποστρέφονται. Αυτή η άποψη παραβλέπει το γεγονός ότι όλη η πληροφορία που υπάρχει στο διαδίκτυο περνάει από ένα ατελείωτο φιλτράρισμα, καναλιζάρεται, κάποιοι αποφασίζουν τι θα ανέβει ψηλά και τι θα θαφτεί. Για παράδειγμα, κατά την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες της «Cosco», πολλά γνωστά ενημερωτικά sites έπαιξαν ατόφιο το non-paper της εταιρείας ως ρεπορτάζ (!), ενώ από την άλλη έθαψαν τις θέσεις του Σωματείου. Σε τελική ανάλυση, όπως και στα «παραδοσιακά» αστικά ΜΜΕ έτσι και στο διαδίκτυο, ο λόγος που η ενημέρωση δεν είναι αδέσμευτη και αντικειμενική είναι ότι βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών.

Κάθε μέρα να ξεκινά με τον «Ριζοσπάστη»

Η ιδεολογική διαπάλη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμη πιο σύνθετη και αυτό εκφράζεται και στους χώρους που ζει, μορφώνεται και εργάζεται η νεολαία. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και είναι εύκολο, μέσα στο καθημερινό τρέξιμο, να «χαθούν επεισόδια». Πόσο μάλλον που το ζήτημα για τους νέους κομμουνιστές δεν είναι απλώς να πληροφορούνται τις εξελίξεις αλλά να μπορούν να τις κατανοούν, να τις ερμηνεύουν και να παρεμβαίνουν σε αυτές. Η βελτίωση της σχέσης μας με τη μελέτη, αλλά και με το γράψιμο, είναι στόχος που σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση της ικανότητάς μας να πείθουμε, να μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση αγώνων, να γινόμαστε περισσότεροι. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αυξάνονται η αντοχή στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της οργανωμένης ζωής, η ανθεκτικότητα απέναντι στην απογοήτευση όταν η σκληρή καθημερινή δουλειά δεν φέρνει άμεσα ορατά αποτελέσματα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χωρίς την καθημερινή μελέτη του «Ριζοσπάστη» είναι σαν να πηγαίνουμε στη μάχη χωρίς το όπλο μας, κόβουμε από τις δυνατότητες που έχουμε να φέρουμε σε πέρας τους στόχους μας. Ας σκεφτούμε το παράδειγμα των πρόσφατων φονικών πυρκαγιών: Ο «Ριζοσπάστης» καθημερινά κάλυπτε τις εξελίξεις, πρόβαλλε την οργάνωση της αλληλεγγύης, τροφοδοτούσε με επιχειρήματα που ενίσχυαν τη θέση για το ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος για το γεγονός ότι οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες μένουν απροστάτευτες απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, αποκάλυψε έγγραφο της ΕΕ που έλεγε επί λέξει ότι συμφέρει περισσότερο να αποζημιώνεις τους φτωχούς παρά να τους προστατεύεις. Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθούσε να εμφανιστεί ως αθώα περιστερά, να αποδώσει το θάνατο τόσων ανθρώπων στην «πρωτοφανή ένταση του φαινομένου» ή και να ενοχοποιήσει τους ίδιους τους κατοίκους, ο «Ριζοσπάστης» επανέφερε τις καθησυχαστικές απαντήσεις τους στις συνεχείς Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή στην αρχή του καλοκαιριού, θύμιζε τους νόμους με τους οποίους και η σημερινή κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει χιλιάδες αυθαίρετα. Ολα αυτά έγιναν με σχέδιο και καθημερινή κλιμάκωση παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις, την αντιπαράθεση, αλλά και το χαρακτήρα του γεγονότος. Πώς θα μπορούσε κάποιος να τα βγάλει πέρα στη συνθετότητα της αντιπαράθεσης εκείνων των ημερών χωρίς να έχει διαβάσει έστω το κύριο άρθρο, το βασικό θέμα και τα «Αποκαλυπτικά» στην τελευταία σελίδα του «Ριζοσπάστη» πριν πάει στη δουλειά;

Φυσικά ο «Ριζοσπάστης» δεν είναι μόνο ενημερωτικό όργανο. Μέσα από τις σελίδες του ανοίγει τη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο οργάνωσης της πάλης, καλώντας στον αγώνα. Αναδεικνύει τους αγώνες, τις εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς, Εκπαίδευσης, στις γειτονιές, συμβάλλει στη δράση των κομμουνιστών για τη συνένωσή τους σε γραμμή σύγκρουσης. Η ύλη του είναι κάλεσμα στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, δίνει επιχειρήματα και απαντήσεις στο ερώτημα «τι αγώνες, με ποια κατεύθυνση είναι σήμερα αναγκαίοι;». Γι' αυτό και δεν πρέπει να λείπει από κανένα αγωνιστικό σκίρτημα της νεολαίας.

Με τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» σε χιλιάδες νέους και νέες

Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» σε νέους και νέες, όπως και του «Οδηγητή». Κάθε Οργάνωση της ΚΝΕ έχει σχετική πείρα, θετική και αρνητική, που δείχνει πως όταν αυτή η δουλειά σχεδιάζεται έγκαιρα και σωστά, τα αποτελέσματα έρχονται. Σημαντικό ρόλο παίζει η συζήτηση πάνω στο περιεχόμενό τους, τόσο πριν κυκλοφορήσουν, για την καλλιέργεια κλίματος προσμονής και την καλύτερη οργάνωση της εξόρμησης, όσο και αφού διαβαστούν, για την καλύτερη αφομοίωση του περιεχομένου τους, για να ανεβαίνει το ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο της ΟΒ, αλλά και του περίγυρου. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα οργανωτικά μέτρα, που έχουν όμως πολιτική σημασία: Τη γρήγορη χρέωση των συντρόφων, την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για το πού θα απευθυνθούμε, το οποίο θα ελέγχεται, την καλή προετοιμασία της συμμετοχής στην εξόρμηση, αλλά και το πώς στις Οργανώσεις της ΚΝΕ έμπρακτα παίρνουμε μέτρα για να διαμορφώνεται από νωρίς και να σταθεροποιείται στη συνέχεια της ΚΝίτικης ζωής η καθημερινή μελέτη του «Ριζοσπάστη» από κάθε ΚΝίτη και ΚΝίτισσα. Είναι ενθαρρυντικά τα παραδείγματα Οργανώσεων όπου υπάρχει αύξηση του αριθμού των συνδρομητών του «Ριζοσπάστη», αλλά και έχει διαμορφωθεί ένας σταθερός περίγυρος νέων που τον προμηθεύονται και τον διακινούν.

Η άνοδος της μελέτης και η διάδοση του Κομματικού Τύπου μπορούν να δώσουν ποιότητα και βάθος στη δουλειά της ΚΝΕ. Ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής» είναι εργαλεία που ανοίγουν πολύπλευρους δρόμους τόσο στην καθοδηγητική δουλειά και την εδραίωση πολιτικού κριτηρίου σε μέλη και στελέχη, όσο και στη διεύρυνση, στη σταθεροποίηση και την εμβάθυνση των πολιτικών μας δεσμών σε κάθε χώρο. Η προσπάθεια για τη διακίνηση του Κομματικού Τύπου είναι το πρώτο βήμα για να δούμε τι σκέφτεται αυτός στον οποίον απευθυνόμαστε. Με τον Κομματικό Τύπο χτίζουμε Οργανώσεις της ΚΝΕ, πιάνουμε επαφές. Η μελέτη, η διακίνηση και η αξιοποίησή του είναι δείκτης συγκρότησης των ΟΒ, δείκτης της πορείας και εξέλιξης των στελεχών. Οι μεγάλοι στόχοι που έχουμε θέσει για ΚΝΕ με πρωτοπόρα λειτουργία και δράση στο πλευρό του ΚΚΕ, με γερές Οργανώσεις μέσα στη νεολαία, περνάνε απαραίτητα και μέσα από την άνοδο της αξιοποίησης του Κομματικού Τύπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναντικατάστατος ο «Οδηγητής» σε όλες τις συνθήκες(2023-01-18 00:00:00.0)
Οι φαντάροι διαβάζουν και μελετούν τις Θέσεις της ΚΝΕ(2022-10-22 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το καθήκον για σημαντική άνοδο των οργανωμένων δυνάμεων(2017-12-03 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή»(2013-02-02 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή»(2013-01-29 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η έκθεση για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή»(2013-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ