Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΔΙΕΘΝΗ
Τι προβλέπει η συμφωνία - συμβιβασμός Ρωσίας - Τουρκίας στο Ιντλίμπ

Η συμφωνία - συμβιβασμός αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών από την κάθε πλευρά και άρα κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό, πολύ περισσότερο που η δράση και άλλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή είναι δεδομένη, για παράδειγμα ο συντονισμός Αμερικανών σε μεγάλο τμήμα της Βόρειας Συρίας με κουρδικές δυνάμεις. Ας δούμε τι προβλέπει ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν στο Σότσι Πούτιν και Ερντογάν:

  • Δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης με διατήρηση και ενίσχυση των 15 τουρκικών παρατηρητηρίων στη ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στο Ιντλίμπ.
  • Να αναλάβει η Ρωσία όλα τα «απαραίτητα μέτρα», προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ «θα αποφευχθούν», ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον στάτους κβο (καθεστώς).
  • Θα δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε βάθος 15 - 20 χλμ.
  • Οι ακριβείς γραμμές (όρια) της ζώνης θα καθοριστούν με περαιτέρω διαβουλεύσεις.
  • Ολες οι «ριζοσπαστικές τρομοκρατικές ομάδες» θα απομακρυνθούν από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη έως τις 15 Οκτώβρη.
  • Ολα τα άρματα μάχης, εκτοξευτήρες ρουκετών και όλμων, βαρύ πυροβολικό κ.ά. που ανήκουν σε ένοπλες ομάδες δηλώνεται ότι θα αποσυρθούν από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη έως τις 10 Οκτώβρη.
  • Ο τουρκικός στρατός και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα κάνουν «συντονισμένες περιπολίες» και θα ελέγχουν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την περιοχή κατά μήκος.
  • Θα αποκατασταθεί έως το τέλος του 2018 η κυκλοφορία στους οδικούς άξονες Μ4 (Χαλέπι - Λαττάκεια) και Μ5 (Χαλέπι - Χάμα).
  • Θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εξασφάλιση βιώσιμης εκεχειρίας και θα ενισχυθεί το Συντονιστικό Κέντρο Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας.
  • Τέλος, οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις.

Οι δυσκολίες εφαρμογής αυτής της συμφωνίας είναι προφανείς. Πρώτα από όλα είναι αβέβαιο μέχρι ποιο βαθμό μπορεί η Τουρκία να πετύχει τον αφοπλισμό και την αποχώρηση (άγνωστο πού...) ενός κυκεώνα ένοπλων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων είναι οι τζιχαντιστές της «αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», και ας τις εξέθρεψε στο παρελθόν μαζί με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, το Ισραήλ. «Στενά» είναι επίσης τα χρονικά περιθώρια που τίθενται καθώς ουσιαστικά δρομολογούνται η απόσυρση και η θέσπιση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης περίπου σε ένα μήνα και η αποκατάσταση νευραλγικών οδικών αρτηριών (που χρειάζεται η συριακή κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει την αποκατάσταση της εξουσίας της στην περιοχή) σε ένα τρίμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ