Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Οι μαθητές έχουν το δικό τους Στέκι

Το ραντεβού των μαθητών είναι και φέτος στο Μαθητικό Στέκι, που λειτουργεί στον γνωστό πια χώρο δίπλα στη λίμνη. Οι διάφορες γωνιές του συγκροτούν ένα σημείο συνάντησης, έκφρασης του προβληματισμού και των αναγκών τους, γνωριμίας με τη συμβολή της ΚΝΕ στους μαθητικούς αγώνες, που απευθύνεται και στα γενικότερα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Επίκεντρο είναι η διαδραστική έκθεση αφιερωμένη στη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη και οργάνωση του μαθητικού κινήματος. Η έκθεση περιλαμβάνει μία ιστορική γραμμή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα, στην οποία παρεμβάλλονται οθόνες αφής τοποθετημένες σε χρονικές στιγμές - σταθμούς σε αυτήν τη συμβολή, όπως π.χ. τη δράση της ΟΚΝΕ που πρωτοστατεί στην οργάνωση του μαθητικού κινήματος, την ΕΠΟΝ, τις πρώτες μαθητικές διεκδικήσεις στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, συνεχίζοντας αυτήν την πορεία μέχρι το σήμερα, με τη συμβολή της ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή των μαθητικών αγώνων για την Παιδεία, ενάντια στον πόλεμο...

Στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες γνωρίζουν, μέσα από κατασκευές, μορφές του μαθητικού κινήματος, το έργο των μεγάλων ποιητών Γ. Ρίτσου και Κ. Βάρναλη καθώς και έργα με αναφορές στην ταξική πάλη και την Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Εχουν επίσης την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν λευκώματα με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα.

Ο διαδραστικός χαρακτήρας κυριαρχεί στο Μαθητικό Στέκι. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για ένα παιχνίδι γρίφων και αινιγμάτων που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου αλλά και μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού. Η ιδέα βασίζεται σε τρία βιβλία του Δημήτρη Ραβάνη - Ρέντη και τους ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή, στην κατοχή και την παρανομία. Η πρόκληση είναι να ολοκληρώσουν μία αποστολή αποφεύγοντας παγίδες, ξεκινώντας από ένα μισοτελειωμένο γράμμα...

Τον δικό τους χώρο έχουν φέτος τα ΕΠΑΛ, όπου θα φιλοξενηθούν διάφορες δραστηριότητες, συζητήσεις κ.λπ. με επίκεντρο τα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές τους.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΚΝΕ θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τις θέσεις της Οργάνωσης, να προμηθευτούν υλικά και εκδόσεις, να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν για τις σύγχρονες διεκδικήσεις, αλλά και προτάσεις για ταινίες και μουσική που καταγγέλλουν την αδικία, που δίνουν τροφή για σκέψη.

Στη σκηνή του Στεκιού και φέτος θα παρουσιαστούν η πολύμορφη μαθητική δημιουργία αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες, ενώ το θεατράκι θα φιλοξενήσει ενδιαφέρουσες συζητήσεις και εργαστήρια και θεατρικές παραστάσεις.

Στο χώρο λειτουργεί επίσης περίπτερο όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα Λαϊκά Φφροντιστήρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ