Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζουν πλοία με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα και στις εσωτερικές συγκοινωνίες

Η επιχείρηση παραπέρα ξηλώματος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, με το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) να είναι πρώτο στη λίστα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από εφοπλιστές και κυβέρνηση.

Χτες, το υπουργείο Ναυτιλίας απέστειλε στα ναυτεργατικά σωματεία σχέδιο τροπολογίας, που προβλέπει ότι φορτηγά πλοία με διεθνή πιστοποιητικά - δηλαδή, με πληρώματα χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα - θα μπορούν στο εξής να δρομολογηθούν στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στην τροπολογία μάλιστα αναφέρεται ότι «σε κάθε περίπτωση όλα τα θέματα περί προσωπικού των ανωτέρω πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ενδιαίτησης των ναυτικών, ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που εφαρμόζεται για την οικεία κατηγορία πλόων που εκτελεί το πλοίο».

Η παραπάνω διατύπωση είναι βέβαια εντελώς αόριστη και δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι θα εφαρμόζονται η ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες του πληρώματος.

Στα φορτηγά πλοία (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δεξαμενόπλοια) με ελληνική σημαία, που φέρουν διεθνή πιστοποιητικά, αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχουν 4 - 6 ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα (ανάλογα με το τονάζ) και όλο το υπόλοιπο πλήρωμα είναι σε καθεστώς «μαύρης», ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, θύμα του διεθνούς δουλεμπορίου.

Σε λειτουργία το πρώτο ιδιωτικό γραφείο εύρεσης ναυτικής εργασίας

Το τοπίο που διαμορφώνεται πλέον σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και χαρακτηρίζεται ακριβώς από την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας, η οποία θα έχει άμεση επίπτωση και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, έρχεται να επιβεβαιωθεί και από την επίσημη πια εμφάνιση του πρώτου ιδιωτικού γραφείου εύρεσης ναυτικής εργασίας. «Εργο» και αυτό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το 2016, με νομοθετική ρύθμιση, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διεύρυνε τη δράση αυτών των «δουλεμπορικών» γραφείων...

Πρόκειται για το γραφείο «ELVICTOR Γ.Ε.Ν.Ε.Ε.Α», το οποίο πριν από δύο μέρες απέστειλε στις ναυτεργατικές Ενώσεις σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν ότι πρόκειται για «παραμάγαζο των εφοπλιστών, ενταγμένο στο διεθνές παρασιτικό κύκλωμα πρακτόρων, που απομυζούν τεράστια χρηματικά ποσά σε βάρος των ναυτεργατών, από την έκδοση διπλωμάτων και πιστοποιητικών, μέχρι μια θέση εργασίας, για να μην εφαρμόζονται οι κλαδικές ΣΣΕ, να οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία».

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης

Τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, με βάση και όλες τις παραπάνω εξελίξεις, επισημαίνουν με διαδοχικές ανακοινώσεις ότι «η συντριβή των ΣΣΕ και της Κοινωνικής Ασφάλισης στους ναυτεργάτες και συνολικά στους εργαζόμενους αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή εφοπλιστών - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και των προκατόχων της, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή είναι η "ανάπτυξη" και "υγιής ναυτιλία" που σχεδιάζουν εφοπλιστές - κυβέρνηση».

Τα σωματεία τονίζουν ότι την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών τροφοδοτεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην ΠΝΟ, σημειώνοντας πως «αυτές οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού με το αζημίωτο υπογράφουν συμφωνίες με τους εφοπλιστές, για να μην εφαρμόζονται οι κλαδικές ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, ενώ οι ΣΣΕ σε ποντοπόρα - μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία δεν έχουν ανανεωθεί από το 2010».

Τα τρία σωματεία απαιτούν άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για την κλιμάκωση του αγώνα των ναυτεργατών, με επίκεντρο την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, την προστασία των ανέργων, τη φορολογία, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ