Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Χρήσιμος οδηγός δικαιωμάτων για τους πρωτοετείς φοιτητές

Ειδική έκδοση της ΚΝΕ που θα διατίθεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στις σχολές

Με μια καλαίσθητη μπροσούρα, που θα γίνει πραγματικά πυξίδα και όπλο στα χέρια κάθε νέου φοιτητή, θα υποδέχεται η ΚΝΕ τους πρωτοετείς φοιτητές στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στη συνέχεια στις σχολές.

Η ΚΝΕ με το βιβλιαράκι αυτό καλωσορίζει τους πρωτοετείς που με τους κόπους τους κατάφεραν να περάσουν σε μια σχολή και απαντάει στα ερωτήματα και τις αγωνίες τους για το τι θα συναντήσουν σε αυτή, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα έναν σύγχρονο και χρηστικό οδηγό για όλα τα δικαιώματά τους και καλώντας τους να αντιμετωπίσουν με το κεφάλι ψηλά τα όποια εμπόδια συναντήσουν.

«Το μέλλον είναι μπροστά σου, μην χαρίσεις τα δικαιώματά σου σε κανέναν! Φρόντισε να πάρεις όση περισσότερη γνώση και εφόδια για το μέλλον μπορείς. Εχε όμως υπόψη ότι μόνο αυτό δεν φτάνει. Πάλεψε για τα δικαιώματά σου, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται!», τονίζεται χαρακτηριστικά στην αρχή της μπροσούρας και υπογραμμίζεται η σημασία της αλληλεγγύης και του συλλογικού αγώνα.

Χρηστικός οδηγός για τα πρώτα τους βήματα στις σχολές

Ο οδηγός δικαιωμάτων των φοιτητών αρχίζει από τα δικαιώματα που αποκτούν με την εγγραφή τους, όπως τα δωρεάν συγγράμματα, που πολλές φορές τα τελευταία χρόνια χρειάστηκαν κινητοποιήσεις για να διανεμηθούν, αφού κυβέρνηση και εκδοτικοί οίκοι τα είχαν «στον αέρα», η δωρεάν πρόσβαση σε φωτοτυπίες - σημειώσεις, αναλώσιμα, υποδομές της κάθε σχολής, το πάσο για μισό εισιτήριο στα ΜΜΜ (και σε χώρους πολιτισμού) που όμως πάει μαζί με τη διεκδίκηση για δωρεάν μεταφορές για τους φοιτητές.

Φυσικά η ΚΝΕ αναφέρεται και στο δικαίωμα της στέγασης, ενημερώνει για τις φοιτητικές εστίες που δεν επαρκούν και για το επίδομα των 1.000 ευρώ και τις διεκδικήσεις των φοιτητών για τη στέγαση, αντίστοιχα για τη σίτιση στα εστιατόρια των σχολών, όπου επιχειρείται να γίνουν περικοπές τα τελευταία χρόνια, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που καλύπτεται μόνο από την ασφάλιση των γονιών, τις μετεγγραφές που δεν καλύπτουν όλους όσοι τις έχουν ανάγκη, τις υποτροφίες που μπορούν να αναζητήσουν.


Παράλληλα, η ΚΝΕ ενημερώνει τους πρωτοετείς για μια σειρά πρακτικά ζητήματα, όπως την ηλεκτρονική πληροφόρηση που παρέχεται από τις ιστοσελίδες και πλατφόρμες των σχολών, το δικαίωμά τους να έχουν υπεύθυνο καθηγητή για να συζητούν θέματα που τους απασχολούν στη σχολή, τα δικαιώματά τους στην εξεταστική (να ζητούν κόλλες, να βλέπουν το γραπτό τους) κ.ά.

Καθώς σχεδόν οι μισοί φοιτητές αναγκάζονται κάποια στιγμή να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους, στην μπροσούρα γίνεται ειδική αναφορά στα δικαιώματα των εργαζόμενων φοιτητών. Επίσης, αναλυτική ενημέρωση για όλες τις άδειες, τις αλλαγές βάρδιας κ.λπ. που δικαιούνται για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, σε εργαστήρια κ.ά.

Πάλεψε για όσα έχεις ανάγκη μέσα από το σύλλογό σου!

Η άλλη μεγάλη κατηγορία δικαιωμάτων των φοιτητών για τα οποία η ΚΝΕ ενημερώνει τους πρωτοετείς είναι τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, και μαζί με αυτά μιλάει στους φοιτητές γενικότερα για τους φοιτητικούς συλλόγους και την κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα.

«Με την εγγραφή στη σχολή σου γίνεσαι αυτόματα μέλος του φοιτητικού συλλόγου. Ο φοιτητικός σύλλογος είναι η οργάνωση των φοιτητών για να υπερασπιζόμαστε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας, να ενημερωνόμαστε και να συζητάμε για ό,τι συμβαίνει, να οργανώνουμε τη μορφωτική, πολιτιστική, αθλητική δραστηριότητα μέσα στις σχολές, να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε όποιον το έχει ανάγκη. Να συνεργαζόμαστε με το σωματείο των εργαζομένων του κλάδου όπου αύριο θα βρούμε δουλειά, για να διεκδικούμε από κοινού τα εργασιακά μας δικαιώματα και να γνωρίζουμε τις εξελίξεις στο επάγγελμά μας.

Σαν πρωτοετής συνάδελφός μας, πλέον, μπορείς να δώσεις μεγάλη δυναμική στο σύλλογο με τη ζωντάνια και τις ιδέες σου! Μέσα από αυτόν μπορείς να αντλείς τεράστια δύναμη, να έρχεσαι σε επαφή και να ανταλλάσσεις απόψεις με τους συνάδελφους σου, να αναπτύσσεις δράση για οτιδήποτε σε προβληματίζει», τονίζει η ΚΝΕ και μιλάει στους φοιτητές για τα όργανα των συλλόγων (ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις), τις εκλογές κ.λπ.


Και συνεχίζει η ΚΝΕ: «Ολα τα δικαιώματα που έχουμε, κερδήθηκαν με μεγάλους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες. Δεν χαρίστηκαν από καμία κυβέρνηση. Σήμερα, που η επίθεση στις σπουδές και στο μέλλον μας εντείνεται, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσει η πάλη μέσα από τους συλλόγους μας για όλα όσα έχουμε ανάγκη.

Με την πρωτοπόρα παρέμβαση της ΚΝΕ και άλλων αγωνιστών υπάρχουν φοιτητικοί σύλλογοι που είναι δίπλα σε κάθε φοιτητή, στην πρώτη γραμμή του αγώνα ολόκληρου του φοιτητικού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πλειοψηφία αυτών των συλλόγων είναι 1η δύναμη η Πανσπουδαστική ΚΣ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ και χιλιάδες ακόμα αγωνιστές σε όλη την Ελλάδα».

Για την κατάσταση στο κίνημα

«Ομως υπάρχουν και σύλλογοι που η λειτουργία και η δράση τους δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους ως στήριγμα του κάθε φοιτητή. Οι αγώνες των φοιτητών, παρότι σημαντικοί, δεν γενικεύονται σε όλες τις σχολές, ενώ δεν είναι πάντα ξεκάθαροι οι στόχοι, τα αιτήματα και ο αντίπαλος που πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο.

Αυτή η κατάσταση έχει υπεύθυνο με ονοματεπώνυμο! Είναι οι κυβερνητικές παρατάξεις, της ΔΑΠ (ΝΔ), της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και του BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ). Χρόνια τώρα μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση των φοιτητών, με δική τους ευθύνη δεν λειτουργούν τα όργανα των συλλόγων, ενώ στήνουν μηχανισμούς εξαγοράς με τη βοήθεια διοικήσεων και μερίδας καθηγητών που συμβάλλει στον εκφυλισμό και τη συκοφάντηση των φοιτητικών συλλόγων. Και οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ (ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έχουν μερίδιο ευθύνης αυτήν την κατάσταση, αφού σιγοντάρουν με τον τρόπο τους φαινόμενα εκφυλισμού, ανοργανωσιάς και διάλυσης.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί φοιτητές να μένουν μακριά από τους αγώνες και τις συλλογικές διαδικασίες, να πιστεύουν πως ο σύλλογος δεν μπορεί να τους βοηθήσει.


Αυτήν την κατάσταση έχουμε ανάγκη να την αλλάξουμε! Αρκεί να σκεφθούμε:

Ποιον συμφέρει να μην υπάρχει οργάνωση, οι φοιτητές να μην συζητούν για τα προβλήματά τους, να μην αναζητούν τις αιτίες, να μην αποφασίζουν συλλογικά τι θα διεκδικήσουν και από ποιον;

Σίγουρα όλους εκείνους που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, εκείνους που γεμίζουν τις τσέπες τους αδειάζοντας τις δικές μας, εκείνους που θέλουν να ξέρουμε λίγα για να διεκδικούμε ακόμα λιγότερα, εκείνους που θέλουν η επιστήμη να υπηρετεί τα κέρδη τους και όχι τις κοινωνικές ανάγκες. (...)

Μαζί μπορούμε να φτιάξουμε τους συλλόγους που χρειαζόμαστε!

Μπες στο σύλλογό σου, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου! Σε κοινή πάλη με τους κομμουνιστές και άλλους συναδέλφους σου:

  • Κάνε συνέλευση και επιτροπή στο έτος σου για να ενημερώνεστε, να διεκδικείτε, να συντονίζεστε.
  • Με τη συμμετοχή σου στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου σου απαίτησε να μαθαίνεις, να μιλάς, να τοποθετείσαι, να παίρνεις αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σπουδές και τη ζωή σου.
  • Ζήτα να μάθεις ποιοι είναι εκλεγμένοι στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων. Είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους φοιτητές, να τους κινητοποιούν, να οργανώνουν τις δραστηριότητες των συλλόγων.

Και όταν ενημερώνεις τους πρωτοετείς για το φοιτητικό κίνημα, δεν μπορεί παρά να κάνεις ιδιαίτερη αναφορά στη συσπείρωση δεκάδων συλλόγων και επιτροπών αγώνα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Η ΚΝΕ μιλάει για τον χαρακτήρα και τη δράση του, καλώντας τους φοιτητές να μάθουν τις διεκδικήσεις του και να το στηρίξουν, γιατί είναι η δύναμη και η ελπίδα του φοιτητικού κινήματος».

Στον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης

Κλείνοντας, η ΚΝΕ αξιοποιεί ρήσεις του Αϊνστάιν, του Γληνού, στίχους του Χικμέτ κ.ά. και καλεί τους πρωτοετείς να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις θέσεις της, τους καλεί σε συμπόρευση στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα την επιστήμη μας για να την εφαρμόσουμε στην πράξη, δουλεύοντας πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουμε!

Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα για όλους πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, ώστε να προσφέρουμε με τις γνώσεις μας στην κοινωνία και να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Θέλουμε η επιστήμη και η έρευνα να υπηρετούν τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, για να ζούμε όλοι καλύτερα, όπως ταιριάζει στον άνθρωπο τον 21ο αιώνα!

Θέλουμε να απολαμβάνουμε καθολικά τον πλούτο και τα αγαθά που παράγονται σήμερα από το μυαλό και τα χέρια εκατομμυρίων εργαζομένων.

Για να γίνουν τα "θέλω" μας πραγματικότητα πρέπει να συγκρουστούμε με το σημερινό σύστημα, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον καπιταλισμό!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ