Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκδοση για τους αγώνες από την εκδήλωση της κρίσης μέχρι σήμερα

Εφόδιο για συνδικάτα και εργαζόμενους μπροστά στις επόμενες μάχες

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Μια έκδοση που περιλαμβάνει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες από την εκδήλωση της κρίσης στη χώρα μας έως σήμερα, μαζί με τις βασικές πολιτικές εξελίξεις ανά έτος, τη δράση και τη στάση του ταξικού - συνδικαλιστικού κινήματος, έχει ετοιμάσει το ΠΑΜΕ.

Στις 272 σελίδες της έκδοσης περιλαμβάνονται κείμενα και φωτογραφίες, μέσα από τα οποία οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν στους απεργιακούς αγώνες, τις κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες το χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2017.

«Η έκδοση δεν είναι απλά ένα φωτογραφικό λεύκωμα, αλλά περιλαμβάνει τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις, τις κλαδικές μάχες αλλά και τους αγώνες σε χώρους δουλειάς, την καθημερινή πάλη των εργατών με όλες τις μορφές για να αντιμετωπίσουν την επίθεση της εργοδοσίας και όλων των κυβερνήσεων, για να μην πληρώσουμε την κρίση, για να μην πτωχεύσει ο λαός», τονίζει το ΠΑΜΕ και προτρέπει τους εργαζόμενους, τους νέους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να το αξιοποιήσουν ως εργαλείο για γνώση και όπλο «στις νέες μάχες που έτσι και αλλιώς είναι μπροστά μας».

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ στις πρώτες σελίδες, η έκδοση είναι αφιερωμένη «στους χιλιάδες αγωνιστές εργάτες που παλέψαμε μαζί όλα τα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουμε στον ίδιο βηματισμό, με πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης», καθώς και «στους πολύτιμους συντρόφους, στους συναδέλφους μας που δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας».

«Ημερολόγιο» των αγώνων, των αιτημάτων και της πορείας τους

Συνοψίζοντας τους αγώνες που ξέσπασαν, την εξέλιξη που είχαν και τα κύρια χαρακτηριστικά τους, το ΠΑΜΕ στην εισαγωγή της έκδοσης κάνει τον εξής απολογισμό: Από το 2010 έως το 2017 πραγματοποιήθηκαν 53 πανελλαδικές απεργίες. Από αυτές, οι 6 ήταν 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι 8 αφορούσαν αποκλειστικά το Δημόσιο, ενώ 2 ήταν οι παναττικές. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 235 κεντρικά συλλαλητήρια και παρεμβάσεις.


Στην καταγραφή των απεργιών, το ΠΑΜΕ ξεχωρίζει ως «αφετηρία» την απεργία στις 17 Δεκέμβρη 2009, η οποία ήταν «η πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην κρίση, σε συνθήκες που οι τριτοβάθμιες οργανώσεις είχαν κατεβάσει τα ρολά των αγώνων μπροστά στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είχε εκλέγει τον Οκτώβρη του 2009».

Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως κατά το ίδιο διάστημα (2010 - 2017) «πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.100 σημαντικές απεργίες και κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, πρωτοβουλίες σε επίπεδο φορέων για εργασιακά ζητήματα».

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, στα χρόνια έως το 2012, «παράλληλα με τους γενικούς αγώνες ενάντια στην κατάργηση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ που έχουν παραμείνει έως σήμερα», όπως διαπιστώνει, δυναμώνουν και οι αγώνες «με αιτήματα που σχετίζονται κυρίως με την πληρωμή δεδουλευμένων, τη διασφάλιση εργασίας, την αλλαγή εργασιακών σχέσεων».

Ανάμεσα στους απεργιακούς αγώνες που ξέσπασαν σε χώρους δουλειάς, κατά το ίδιο διάστημα, «ξεχωριστό κεφάλαιο» αποτελεί η πολύμηνη απεργία στην «Ελληνική Χαλυβουργία», που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 και αποτελεί «πηγή πλούσιων συμπερασμάτων για την εργατική τάξη, για τους σύγχρονους εργατικούς αγώνες».

Από τις σελίδες της έκδοσης δεν λείπει η αναφορά στην πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών. Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, η δημιουργία και η δράση τους «έβαλε το σπόρο της κοινωνικής συμμαχίας, της κοινής δράσης εργατών - αυτοαπασχολούμενων, έδωσε πείρα από κοινούς αγώνες στη γειτονιά για τη στήριξη απεργών εργατών, ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, για την Υγεία και ενάντια στο κλείσιμο ιατρείων, ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων, για την υπεράσπιση των ανέργων, των φτωχών κ.ά. Εδωσε πείρα για την οργάνωση της αλληλεγγύης».

Πρωτομαγιά έξω από το εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας Ελλάδας»
Πρωτομαγιά έξω από το εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας Ελλάδας»
Στο παράρτημα του λευκώματος αποτυπώνονται φωτογραφικά πλευρές της δράσης του ΠΑΜΕ στο «μέτωπο» του αθλητισμού και του πολιτισμού, όπως η διοργάνωση αθλητικών τουρνουά και συναυλιών, η παρουσίαση παραστάσεων από τη θεατρική του ομάδα.

Επίσης, στην έκδοση έχουν συμπεριληφθεί όλες οι αφίσες με τις οποίες κάλεσε στις πρωτοβουλίες του και έκανε γνωστά πλατιά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Υπερασπιστής του δίκιου των εργαζομένων

Μέσα από το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης, συνοψίζεται η πολύπλευρη συμβολή του ΠΑΜΕ στους αγώνες των προηγούμενων ετών, παρακαταθήκη μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος:

«Το ΠΑΜΕ αναδείχθηκε ο πραγματικός υπερασπιστής των εργαζομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μόνο την περίοδο 2009 - 2017 πρωταγωνίστησε σε δεκάδες πανεργατικές απεργίες, κλαδικές, σε εργασιακούς χώρους, δεκάδες συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις. Κράτησε όρθια και συγκροτημένη από το κύμα της ενσωμάτωσης, υποταγής και διάλυσης μια ικανή δύναμη συνδικάτων και συνδικαλιστών που παλεύουν μαχητικά με ταξική γραμμή. Τα συνθήματά του υιοθετήθηκαν από ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις. Το ΠΑΜΕ ενισχύθηκε με νέα συνδικάτα, κλαδικά και επιχειρησιακά, Εργατικά Κέντρα, δυνάμωσε η επιρροή του, εκατοντάδες νέοι εκλεγμένοι συνδικαλιστές δουλεύουν με τη γραμμή του, παλεύουν να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων σε όλους τους κλάδους, για την ανασύνταξη του κινήματος. (...)

Το ΠΑΜΕ πήρε σαφή θέση με αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Οργάνωσε και συνεχίζει να εκφράζει καθημερινά και πολύμορφα την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Εδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργατών, των λαών σε άλλες χώρες που εξίσου υποφέρουν».


Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, στα μπλόκα και στο κέντρο της Αθήνας
Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, στα μπλόκα και στο κέντρο της Αθήνας

Η έκδοση περιλαμβάνει τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τις μάχες σε κλάδους και χώρους δουλειάς όλα τα τελευταία χρόνια
Η έκδοση περιλαμβάνει τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τις μάχες σε κλάδους και χώρους δουλειάς όλα τα τελευταία χρόνια

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org