Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μεγάλη συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Εργαζόμενοι του Πειραιά, γυναίκες, συνταξιούχοι, με ιδιαίτερα μαζικό το «παρών» της νεολαίας, φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών του Πειραιά, έδωσαν χτες στη συγκέντρωση στο Κερατσίνι τη δική τους απάντηση στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά

Ο Κ. Μυτιλινιού, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας
Ο Κ. Μυτιλινιού, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας
«Στη Ζώνη και στους κλάδους, ποτέ και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Με το σύνθημα αυτό να αντηχεί στις εργατογειτονιές του Κερατσινίου πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο αγωνιστικό κάλεσμα των σωματείων και φορέων του Πειραιά, για συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η χτεσινή μαζική διαδήλωση έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου που εκτρέφει και τα φασιστικά μορφώματα.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε οριστεί στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) στο Κερατσίνι, λίγα μέτρα από το σημείο όπου το βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη 2013, τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, σε διατεταγμένη αποστολή, διέπραξε ένα ακόμα άγριο έγκλημα δολοφονώντας το παιδί μιας λαϊκής οικογένειας επειδή με τα τραγούδια του κατήγγελλε τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης.

Εκεί συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του Πειραιά, γυναίκες, συνταξιούχοι, με ιδιαίτερα μαζικό το «παρών» της νεολαίας, φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών από τα σχολεία του Πειραιά. Στο πλευρό τους ήταν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Κώστας Μυτιληνιού, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. «Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, αλλά και να στείλουμε ξανά και ξανά το μήνυμα σε όλους όσοι θέλουν να τρομοκρατήσουν την εργατική τάξη, να την λυγίσουν, για να την ξεζουμίζουν, για να την βάλουν στο γύψο και να θησαυρίζουν, πως αυτό το όνειρό τους δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οσο υπάρχει ταξικό εργατικό κίνημα, όσο υπάρχει εκμετάλλευση, πάντα οι εργάτες θα νικάνε το φόβο, θα απαντάνε στην επίθεση».


Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δολοφονίας, συνολικά στην εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, όπως η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, πιο πριν στους Αιγύπτιους ψαράδες, και πάει λέγοντας, τονίζοντας ότι οι εγκληματικές αυτές πράξεις έχουν πολιτικό, ιδεολογικό κίνητρο και περιεχόμενο, ότι οι χρυσαυγίτες είναι τα μαντρόσκυλα του συστήματος, «εχθροί των εργατών, των δικαιωμάτων και των αγώνων μας. Αγωνίζονται για να τσακίζουν το ταξικό κίνημα και αυτό είναι που θέλουν οι μεγαλοεργολάβοι, οι εφοπλιστές, το κεφάλαιο».

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο ομιλητής κατήγγειλε την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι συνολικά «η πολύχρονη εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης αποκαλύπτει την ανοχή των κρατικών μηχανισμών και των κυβερνήσεων διαχρονικά», όπως και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, «όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της οικονομίας της αγοράς, που υμνούν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, έχουν τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και τα προβλήματα που βιώνει ο λαός μας. Αυτοί και η πολιτική τους, που υπηρετεί το σύστημα, θρέφουν και τα ακροδεξιά και φασιστικά φαινόμενα σε όλη την ΕΕ. Με δύο λόγια ο καπιταλισμός, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα έχει τους ανθρώπους του, όμως έχει και τους νεκροθάφτες του».

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία
Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους του Κερατσινίου με επικεφαλής το μαζικό μπλοκ των μεταλλεργατών και προμετωπίδα το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής που ανέγραφε τη φράση: «Χρυσαυγίτες τσιράκια των αφεντικών, θα σας τσακίσει η πάλη των λαών».

Ακολουθούσαν τα μπλοκ άλλων κλάδων, των φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών με τα πανό τους να αναγράφουν: «Δεν ξεχνάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, πολεμάμε», και των Λαϊκών Επιτροπών των περιοχών της πειραιώτικης περιφέρειας.

Ενώ έπεφταν βροχή τα συνθήματα όπως: «Στους εφοπλιστές κάνουνε τις πλάτες, της Χρυσής Αυγής οι μαχαιροβγάλτες» και «Είστε τα τσιράκια των εφοπλιστών, μπράβοι και χαφιέδες των αφεντικών» κ.ά.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 7 Οκτώβρη ανακοινώνεται η απόφαση(2020-09-08 00:00:00.0)
Δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες σε μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ(2018-09-18 00:00:00.0)
Απαντάμε στον φασισμό δυναμώνοντας τον αγώνα για το δίκιο του λαού(2018-09-15 00:00:00.0)
Καλεί στην κινητοποίηση ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής(2018-09-14 00:00:00.0)
Συγκέντρωση καταδίκης της φασιστικής Χρυσής Αυγής(2016-10-26 00:00:00.0)
Αποκαλύπτεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής(2016-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ