Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποχαιρετισμός στον σ. Αριστείδη Ζερβό

Τη Δευτέρα 17/9 κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία ο σ. Αριστείδης Ζερβός από την Περαχώρα Κορινθίας, που «έφυγε» σε ηλικία 94 ετών. Στην πολιτική του κηδεία, στο Νεκροταφείο Λουτρακίου, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ.

Τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου εκφώνησε ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής, που μεταξύ άλλων ανέφερε για τη ζωή και τη δράση του σ. Αριστείδη:

«Ο σ. Αριστείδης προσχώρησε στο κίνημα και τους αγώνες του λαού μας το 1942 ως μέλος της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ.

Το 1944 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα που διατήρησε με κάθε κόστος για 74 ολόκληρα χρόνια, μέχρι την τελευταία του πνοή.

Μετά την απελευθέρωση καθοδηγεί την ΕΠΟΝ στο χωριό του και είναι σύνδεσμος με διωκόμενους στην περιοχή. Το 1946 παρουσιάζεται κληρωτός στον αστικό στρατό, υπηρετεί 3 μήνες και διώκεται ως ανεπιθύμητος.

Το 1947 διώκεται για τη δράση του με ψευδείς κατηγορίες και δικάζεται ερήμην σε θάνατο, γι' αυτό αναγκάζεται να βγει στην παρανομία.

Αρχές του 1948 βγαίνει στο βουνό μαζί με τα δυο του αδέλφια και συνδέεται με τμήμα του ΔΣΕ στον Ελικώνα.

Εντάσσεται στη δύναμη του 2ου Τάγματος της 126ης Ταξιαρχίας και στα τέλη του Γενάρη του 1948 παίρνει μέρος στη σημαντική επιχείρηση διείσδυσης στην Αττική, όπου ο ΔΣΕ φτάνει 20 χλμ. από την Αθήνα προκαλώντας αναταραχή στην αστική κυβέρνηση.

Μετά τη διάλυση του τμήματός του γύρω στα τέλη Μάρτη του 1948 συνελήφθη, πέρασε στρατοδικείο και δικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο, στην Πάτρα, στην Ακροναυπλία, στην Αίγινα, στα Καμένα Βούρλα, στις φυλακές Αβέρωφ, και αποφυλακίζεται λόγω προβλημάτων υγείας το 1961.

Στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα για 5 χρόνια και επίσης για 5 χρόνια δίνει το "παρών" κάθε βδομάδα στο Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου και η έξοδός του από την περιοχή γίνεται με άδεια της αστυνομίας (...)

Το 1967 η χούντα τον εξορίζει στη Γυάρο για ενάμιση χρόνο. Αποφυλακίζεται λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του και δίνει το "παρών" στην αστυνομία μέχρι την αστική μεταπολίτευση.

Το διάστημα μέχρι την ανατροπή της χούντας διατηρεί επαφή με φίλους και επιρροές του Κόμματος. Κατά τη μεταπολίτευση με την καθοδήγηση του Κόμματος συμβάλλει στην ανασυγκρότηση των ΚΟΒ της Περαχώρας και του Λουτρακίου.

Τα επόμενα χρόνια ανέλαβε χρεώσεις στα κομματικά όργανα του νομού και συγχρόνως έχει συνδικαλιστική δράση στο σωματείο οικοδόμων, διετέλεσε πρόεδρος και στο Εργατικό Κέντρο Λουτρακίου - Περαχώρας (...), ενώ κράτησε αταλάντευτη στάση υπερασπίζοντας τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία και τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ την περίοδο της αποχώρησης των αναθεωρητών και της προσπάθειάς τους να διαλύσουν το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ