Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αναδιανομή και της ενεργειακής φτώχειας

Μια ακόμα γεύση της ...μεταμνημονιακής «επιστροφής στην κανονικότητα» παίρνουν αυτήν την περίοδο δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που πετιούνται εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την αναπροσαρμογή των κριτηρίων που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική παρέμβαση για την «καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας» (!), όπως τιτλοφορούσε το αρμόδιο υπουργείο τη σχετική απόφαση, αφήνει εκτός ΚΟΤ περί τους 120.000 καταναλωτές, αφού δεν πέρασαν το κατώφλι των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που αυτή έθετε, με αποτέλεσμα τώρα να χάνουν και την ελάχιστη έκπτωση που είχαν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρισμού.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, τα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο προσαρμόζονται σ' αυτά που ισχύουν για το λεγόμενο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ρίχνοντας κάτω από τις 9.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα με το οποίο δικαιούται κανείς το ΚΟΤ, συνδυαστικά με άλλα (περιουσιακά) κριτήρια. Οσοι δικαιούχοι υπερέβαιναν αυτό το όριο (αφορά μονοπρόσωπο νοικοκυριό) ή δεν πληρούσαν τα περιουσιακά κριτήρια, κόπηκαν αυτομάτως, με πρόσχημα τη «δικαιότερη στόχευση» του συστήματος και τη στήριξη των «πλέον ευάλωτων νοικοκυριών». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, διατηρώντας σταθερό το (ούτως ή άλλως ανεπαρκές) κονδύλι για το ΚΟΤ, έκανε μια «εσωτερική αναδιανομή» στους δικαιούχους, πετώντας εκτός δεκάδες χιλιάδες απ' αυτούς και ενισχύοντας με μερικά ευρώ παραπάνω την έκπτωση στους πιο «ευάλωτους».

* * *

Μιλάμε δηλαδή για κανονική αναδιανομή της φτώχειας, όπως είχαν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης», παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, που βάφτιζε «εξορθολογισμό» τις αλλαγές των κριτηρίων, αλλά στην πραγματικότητα εξαιρούσε από το ΚΟΤ οποιονδήποτε έχει εισόδημα πάνω από το ...αστρονομικό ποσό των 9.000 ευρώ. Προφανώς, το κράτος θεωρεί ότι ένας φτωχός των 9.000 ευρώ μπορεί ευκολότερα να αποπληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που είναι φωτιά, απ' ό,τι ένας κατά τι φτωχότερος. Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο ΚΟΤ ήταν οι 12.000 ευρώ, ποσό προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και επιπλέον 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Το μέτρο αυτό μόνο αποσπασματικό δεν είναι. Στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται η «στήριξη» με υποτυπώδεις παροχές και μέτρα πτωχοκομείου μόνο όσων διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με κριτήριο τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια που θέτει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ετσι, χιλιάδες φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που είτε διαθέτουν ένα σχετικά μεγαλύτερο εισόδημα είτε τυχαίνει να έχουν ένα σπίτι, ένα χωράφι, μια κληρονομιά ή οτιδήποτε άλλο, εξαιρούνται κι από τις ελάχιστες «κοινωνικές» παροχές. Ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ, ακόμα και αυτή η έκπτωση του ΚΟΤ βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση, επειδή θεωρείται ότι επιβαρύνει την εταιρεία στον ανταγωνισμό με τα άλλα μονοπώλια του κλάδου και είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα το «καταπιεί» η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

* * *

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2017, όταν συζητιόταν η αναδιάρθρωση των κριτηρίων από τη ΡΑΕ, η διοίκηση της ΔΕΗ ζητούσε με ανακοίνωσή της να απομακρυνθούν από την εταιρεία οι δικαιούχοι του «κοινωνικού τιμολογίου», οι οποίοι, όπως αναφέρει, «όντας μη ελκυστικοί για τους άλλους προμηθευτές, παραμένουν αποκλειστικά (100%) στη ΔΕΗ» και είναι «μη ελκυστικοί» διότι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό! Πρότεινε μάλιστα οι δικαιούχοι καταναλωτές να επιδοτούνται από το κράτος (π.χ. με ειδικά κουπόνια) και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους, καθώς, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η εταιρεία επιβαρύνεται με ποσά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο και εμποδίζεται το άνοιγμα της αγοράς, καθώς «η Ενέργεια που καταναλώνεται για ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 - 6% της συνολικής».

Είναι φανερό ότι τα περί «κοινωνικής ευαισθησίας» που επικαλούνται ορισμένοι για να υπερασπιστούν την «κρατική ΔΕΗ», είναι φούμαρα και καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που δημιουργεί το κυνήγι του κέρδους για τους μετόχους της, σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού στην αγορά Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση η αντίφαση είναι κραυγαλέα: Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ επενδύει τεράστια ποσά για να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στα Βαλκάνια, με εξαγορές και συμπράξεις, την ίδια ώρα που η αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα κόμματά της προωθούν το «όραμα» περί Ελλάδας - ενεργειακού κόμβου, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ηλεκτροδότηση για να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους, άλλα δεν έχουν καθόλου ρεύμα, ενώ τώρα, με τους αποκλεισμούς από το ΚΟΤ, δημιουργείται μια νέα μεγάλη δεξαμενή για τις επόμενες αποκοπές ρεύματος.

* * *

Εν έτει 2018, που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες με την αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας, η ενεργειακή φτώχεια μεγαλώνει. Η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για φτηνό και επαρκές ρεύμα συνθλίβεται από την πολιτική της «απελευθέρωσης», την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός πρέπει να αναζητήσει λύσεις και διέξοδο σε σύγκρουση με αυτό το σάπιο σύστημα, βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες του.


Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ