Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε ετοιμότητα ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα

Ενδεικτικά τα σενάρια για δημιουργία γαλλικής βάσης κοντά στη Λάρνακα

Εντείνουν τις παρεμβάσεις τους τα επιτελεία ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό για να ενισχύσουν την επιρροή και το ρόλο τους στη φλέγουσα Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στη Λευκωσία, «φουντώνουν» ξανά σενάρια ακόμα και για δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης κοντά στη Λάρνακα, με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται στην Κύπρο και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, προκειμένου να «σφραγιστεί» ακόμα πιο επίσημα η σύσφιξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων. Βασικό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση εμφανίζεται η επικαιροποιημένη γαλλοκυπριακή «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας», που ήρθε στο προσκήνιο και πέρυσι την άνοιξη, όταν στην κυπριακή Βουλή είχε κατατεθεί νομοσχέδιο επέκτασης της συνεργασίας σε τομείς όπως «η υπεράσπιση της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας», η «αντιμετώπιση της πειρατείας και της τρομοκρατίας» και η έγκαιρη «προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων». Ενώ τον Αύγουστο του 2017 η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, είχε επιλέξει την Κύπρο για να κάνει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία της και επιθεωρώντας τότε τη γαλλική φρεγάτα «Λανγκντόκ», που έπλεε στα ανοιχτά της Κύπρου, σημείωνε την «καίρια γεωστρατηγική θέση» του νησιού, κάτι που είχε δώσει αφορμή σε πολλούς να επισημάνουν το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Γαλλία για επέκταση της παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού της ειδικά στο Μαρί, τροφοδοτώντας από τότε σενάρια για δημιουργία «γαλλικής βάσης».

Καταλυτικές φυσικά θα είναι οι επιλογές και κινήσεις της Τουρκίας, της οποίας ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέφερε προχτές το ενδεχόμενο δημιουργίας και τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο νησί, σχολιάζοντας όλο νόημα: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα βάσης στην "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου". Γιατί; Από τα δικά μας εδάφη για να φτάσουμε εκεί, στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ζήτημα λεπτών. Για εμάς είναι κοντινή απόσταση. Αλλά για την Ελλάδα δεν είναι τόσο κοντά. Επομένως δεν έχουμε ανάγκη να φτιάξουμε βάση εκεί. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αυτό έχει μόνο ψυχολογική διάσταση. Από αυτήν την άποψη, αν υπάρξει τέτοια ανάγκη, τότε μπορούμε να ιδρύσουμε και βάση...».

«Ρητορικές εξάρσεις» βλέπει η Αθήνα

Στην Αθήνα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποβαθμίζοντας για άλλη μια φορά την τουρκική επιθετικότητα, είπε ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν προσφέρει «καλές υπηρεσίες με το να κλιμακώνει διαρκώς την αντιπαράθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία». Για να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή, συμπλήρωσε, πρέπει «να μειωθούν αυτές οι ρητορικές εξάρσεις, να μην λαμβάνονται προκλητικές πρωτοβουλίες και να ακολουθήσουμε όλοι το δρόμο του διπλωματικού διαλόγου». Επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων «από εκεί που σταμάτησαν μετά την πρόταση Γκουτέρες» και ότι «αυτήν τη στιγμή, η "μπάλα" βρίσκεται στην πλευρά του κ. Ερντογάν, στην τουρκική πλευρά».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, υποστήριξε ότι μια νέα αποτυχία των συνομιλιών στο Κυπριακό ενδέχεται να αλλάξει άρδην τη βάση του διαλόγου. Κατά τ' άλλα, υπογράμμισε τη σημασία συμφωνιών όπως αυτή που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Αιγύπτου, για τη μεταφορά κυπριακού αερίου σε τερματικό σταθμό στην Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ