Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
ΧΑΝΙΑ
Σοβαροί κίνδυνοι για τον λαό από τις εξελίξεις στη Ν/Α Μεσόγειο

Μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων
Από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων
Στον ιστορικά φορτισμένο χώρο του Φρουρίου του Ιτζεδίν έγιναν φέτος οι διήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο νομό Χανίων το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθέσεις για την Ιστορία του Ιτζεδίν, τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ δέσποζαν στον χώρο. Στο πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεχώρισαν η συζήτηση με μαθητές για το διαδίκτυο, τα αφιερώματα στα «Τραγούδια του αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Σύνολο Χανίων και στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, οι παραδοσιακές κρητικές μουσικές και χοροί από τον Γ. Σκευάκη, τον Κ. Παχάκη και τον Λαογραφικό Σύλλογο Χανίων, καθώς και η συναυλία με τους Imam Baildi.

Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας άνοιξε με συναυλία από το συγκρότημα «Εναλλασσόμενη Τάση» και ακολούθησε, κάνοντας αίσθηση, ένα σπονδυλωτό μουσικό αφιέρωμα «100 χρόνια ΚΚΕ» που παρουσίασαν, με το δικό του μουσικό ύφος ο καθένας, οι: Εντέχνως Λαϊκοί, Μιχάλης Μπακατσάκης, Halicuti Band και το συγκρότημα της ΚΝΕ. Ξεχωριστή στιγμή επίσης η απαγγελία ποιήματος «Σώπα» του Αζίζ Νεσίν από τον γνωστό Χανιώτη ηθοποιό Μιχάλη Αεράκη. Μετά την κεντρική ομιλία, η βραδιά έκλεισε με μεγάλη συναυλία με την Γλυκερία.


Στην ομιλία του ο Κ. Παπασταύρου σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ στις Φυλακές του Ιτζεδίν αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει σαν αφέντης στον τόπο του. Από τα κελιά αυτών των φυλακών πέρασαν δεκάδες από τους καλύτερους αγωνιστές, στελέχη του Κόμματος, αγωνιστές του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Αποτελεί λοιπόν δίκαιο και επίκαιρο το αίτημα που προβάλλει η Κομματική Οργάνωση για αποκατάσταση του ιστορικού χώρου του Φρουρίου καθώς και του ιστορικού Αρχείου των Φυλακών. Αίτημα που πρέπει να αγκαλιαστεί ευρύτερα. (...)»

Επεσήμανε τις επικίνδυνες εξελίξεις σε Συρία και την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε πολεμικού χαρακτήρα ασκήσεις:

«Σε κάθε περίπτωση, στις εξελίξεις στη Ν/Α Μεσόγειο θα έχουμε άμεση ελληνική εμπλοκή.

Καούρα τους δεν είναι η ειρήνη και η ασφάλεια, αλλά το πώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας θα πάρουν ενεργό μέρος στις μπίζνες στην περιοχή...

Καούρα τους είναι τα συγχαρητήρια και τα "μπράβο" που δέχονται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για το ρόλο τους στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων...


Οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, με άξονα τα ενεργειακά επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου, στα ανοιχτά της Κρήτης και στα "σύνορα" της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ αναζητώντας νέες πηγές Ενέργειας, είναι έκδηλοι και τέτοια έκφρασή τους είναι και η κινητικότητα της Τουρκίας στην περιοχή.

Οι κίνδυνοι και οι απειλές στην Κρήτη έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Αφορούν την πολλαπλή αξιοποίηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς της βάσης της Σούδας. Οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία αλλά και ενδεχόμενη νέα εμπλοκή στη Λιβύη, όπως έγινε και στο παρελθόν, θα έχει τη συμμετοχή της αμερικανικής βάσης.

Η Σούδα προσφέρεται ως το βασικότερο στήριγμα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ και άλλων μονάδων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για επιχειρήσεις ακόμα και προς τη Μαύρη Θάλασσα ή τον Περσικό Κόλπο και ακόμα παραπέρα.

Συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή. Μαζί δε με τις εγκαταστάσεις των ραντάρ στη Ζήρο της Κρήτης, αποτελεί έναν ενιαίο ιστό με τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.

Αποτελεί προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με τα στελέχη των ΗΠΑ να έχουν κατ' επανάληψη τονίσει ότι οι πολεμικές επεμβάσεις τους στην περιοχή έως το Ιράκ θα ήταν αδύνατες χωρίς αυτήν.

"Καμάρι" των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας είναι το περίφημο κρηπίδωμα Κ-14. Με μήκος περίπου 300 μέτρων, μπορεί να δένουν εκεί αεροπλανοφόρα, γεγονός που το καθιστά τη μοναδική τέτοια πλατφόρμα στη Μεσόγειο.

Είναι η μοναδική τέτοιου είδους ναυτική βάση σε όλο τον άξονα από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια στις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό, μέχρι τη ναυτική τους βάση "Diego Garcia" σε ένα νησί καταμεσής του Ινδικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με το "μνημόνιο κατανόησης" μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπεγράφη λίγες μόνο ώρες πριν από το ιμπεριαλιστικό χτύπημα στη Συρία (Απρίλης 2018), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρεται έτοιμη να αναβαθμιστεί. Εξάλλου, στην ευρύτερη χερσόνησο στο Ακρωτήρι Χανίων, πέρα από την περιλάλητη αμερικανική αεροναυτική βάση, συγκεντρώνονται και άλλες κομβικής σημασίας υποδομές.

Αλλά και οι ελληνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές που διατίθενται προς χρήση και αξιοποίηση από τους ΝΑΤΟικούς, όποτε τις χρειάζονται. Μια αλυσίδα υποστήριξής τους, όπου, όπως διακηρύσσουν οι εγχώριοι αρμόδιοι παράγοντες, οι Ενοπλες Δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας μπορούν να ...ψωνίσουν όποια υπηρεσία χρειαστούν για τις αποστολές και επιχειρήσεις τους.

Στην Κρήτη έχουν γίνει επίσης παζάρια ήδη από την προηγούμενη ακόμα κυβέρνηση, τα οποία συνέχισε και η τωρινή, για τη μεταστάθμευση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου...

Απ' όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι γενικά η Ελλάδα και πιο ειδικά η Κρήτη όχι απλώς εμπλέκεται, αλλά μπαίνει στο στόχαστρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Ο κίνδυνος λοιπόν από μια ευρύτερη εμπλοκή περιφερειακή ή γενικευμένη δεν είναι γενικός και αφηρημένος, αλλά πολύ συγκεκριμένος. Γι' αυτό είναι επείγουσας ανάγκης η κινητοποίηση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας της Κρήτης απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο πριν είναι πολύ αργά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ