Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τα χίλια δίκια του Κ. Γαβρόγλου

Πολλά και διάφορα θα μπορούσε να πει κανείς σχετικά με τις αναφορές στην Παιδεία στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ. Προς το παρόν, θα αρκεστούμε στο να επισημάνουμε ότι βγάζει μάτι το πόσο ρηχή είναι η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρά τους εκατέρωθεν υψηλούς τόνους.

Αλλωστε, πώς θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν επί της ουσίας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τέτοιο αξιομνημόνευτο ζήλο στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση; Γι' αυτό και μάλλον τα επιτελεία της ΝΔ θα πονοκεφαλιάζουν μπας και βρουν τίποτε ψύλλους στ' άχυρα για να κάνουν αντιπολίτευση.

Δείτε, για παράδειγμα: λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην αρχή της αναφοράς του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ότι θα «καταργήσουμε αμέσως την αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ», και περιμένεις να τσακίσει κόκαλα. Μπα... Τζίφος! Αυτό που βρήκε να πει ως ενδεικτικό του δήθεν διαφορετικού ύφους και ήθους που πρεσβεύει είναι ότι «θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας». Μα, τέτοια «αξιολόγηση» ήδη γίνεται, από την ΑΔΙΠ! Το δήθεν νέο που κομίζουν οι προτάσεις Μητσοτάκη είναι ότι «από αυτήν την αξιολόγηση θα εξαρτάται και ένα μέρος της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων», κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην όξυνση της κατηγοριοποίησης των ιδρυμάτων, σε κλεισίματα, συγχωνεύσεις σχολών κ.λπ. Βέβαια, το επιχείρημα παλιότερα της ΝΔ για αυτή τη θέση ήταν ότι θα ενισχύονται μέσω της χρηματοδότησης τα πιο «αδύναμα» ιδρύματα, κάτι εξάλλου που έχει ακουστεί και από ΣΥΡΙΖΑίικα χείλη... Επίσης, και σήμερα οι ΕΛΚΕ - δηλαδή ο θεσμικός φορέας ανάπτυξης και διαχείρισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια - διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων στα Ιδρύματα, στη βάση αξιολόγησης προτάσεων προς χρηματοδότηση, ενώ έχει γίνει σχεδόν καθεστώς τα διαθέσιμά τους να αξιοποιούνται και για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Ιδρυμάτων, που θα έπρεπε θεωρητικά να καλύπτονται από την κρατική χρηματοδότηση.

Εκεί που όμως το... βάθος της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι μεγαλύτερο κι από της τάφρου των Μαριάνων, είναι στο πλέον «εμβληματικό» ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16. Είναι αυτό που υποτίθεται ότι απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μην ξεγελιέστε που καθημερινά βλέπετε στις τηλεοράσεις και τους δρόμους τέτοιες διαφημίσεις, από ξένα πανεπιστήμια που λειτουργούν παραρτήματα και στην Ελλάδα, ψευδαίσθηση είναι! Εδώ, λοιπόν, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιστράτευσε ένα νέο επιχείρημα: Θέλουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να μπορέσουμε, λέει, να φέρουμε αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι θα καταβάλλουν δίδακτρα και έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία της χώρας. Φανταστική σκέψη! Πίστεψε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ «στα σκοινιά». Αμ δε! Χαμένος από χέρι... Ποιος μπορεί, άλλωστε, να παραβλέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί σε μετρ των διδάκτρων; Με... ταχυδακτυλουργική επιδεξιότητα, η κυβέρνηση κατάφερε φέτος να πετύχει κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των μεταπτυχιακών προγραμμάτων επί πληρωμή, μετά τη δήθεν «κατάργηση των διδάκτρων»! Για να μη βάλουμε στη σούμα και τα χιλιάδες προγράμματα διά βίου κατάρτισης που διοργανώνουν τα πανεπιστήμια, και πάλι με δίδακτρα βεβαίως - βεβαίως. Αυτά, όμως, ήταν γνωστά εδώ και καιρό. Ομως πλέον ο Κ. Γαβρόγλου έχει κάθε δικαίωμα να αγανακτεί, αφού βλέπει τη ΝΔ να αντιγράφει τσαπατσούλικα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Χίλια δίκια έχει ο υπουργός που έσπευσε να ψέξει τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι με το νέο του επιχείρημα αγνοεί την πραγματικότητα που έχει ήδη διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια, επισημαίνοντάς του ότι «με τα ξενόγλωσσα Τμήματα που ιδρύουμε και τις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων φοιτητών είναι πια μία πραγματικότητα». Τζίφος, λοιπόν, και αυτό το σημείο αντιπαράθεσης... Και τότε, τι έμεινε; Τίποτα! Μόνο η διαμάχη για την πρωτοκαθεδρία: «Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την επιχειρηματικότητα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και έχει δίκιο. Το θέμα όμως είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν ακολούθησε χρονικά τη ΝΔ στα ίδια μονοπάτια, έχει πλέον κάθε λόγο να διεκδικεί τα πρωτεία.

Κοκορομαχίες, θα μπορούσε να πει κάποιος... μηδενιστής!


Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ