Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
ΠΑΤΡΑ
Σας καλούμε να πάρετε τη θέση σας στο πλάι του ΚΚΕ

Μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά - πολιτιστικά γεγονότα και για την Πάτρα εξελίχθηκε το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, όπου η συμμετοχή νεολαίας, εργατικού - λαϊκού κόσμου και όχι μόνο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Τις δύο μέρες που διήρκεσαν οι εκδηλώσεις, 14 και 15 Σεπτέμβρη, ο χώρος της κεντρικής σκηνής στο Νότιο Πάρκο φιλοξένησε συναυλίες από τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γλυκερία, Μύρωνα Στρατή, Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη - Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ. Τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων κέντρισε η συζήτηση με θέμα: «Η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος». Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Παίρνουμε δύναμη από την ηρωική Ιστορία μας. Διδασκόμαστε και προχωράμε, με πυξίδα και σχέδιο, για να γίνει υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, η οργάνωση, η υπεράσπιση και διεκδίκηση δικαιωμάτων, κόντρα σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Δεν αποτελούν διέξοδο για το λαό οι κυβερνητικές εναλλαγές που υπηρετούν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Υποτιθέμενες λύσεις από τα πάνω, με το λαό στη γωνία δοκιμάστηκαν κι έχουμε πικρή γεύση.


Πραγματική αλλαγή είναι να αρχίσει να παίρνει την υπόθεση στα χέρια του ο εργαζόμενος λαός. Να οργανώνεται. Να αλλάξουμε την κατάσταση στις εργατικές οργανώσεις, πετώντας έξω τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Να ριζώσει η κοινή δράση με την αγροτιά, τους φτωχούς επαγγελματίες της πόλης, τη νεολαία. Να φτιάχνει τη δική του Κοινωνική Συμμαχία. Να αμφισβητεί την εξουσία των λίγων, που δεν μας αφήνουν να ζήσουμε σε έναν κόσμο ειρηνικό, με ευημερία, όπως θα μπορούσαμε να ζούμε.

Προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται κι υπάρχουν θετικά παραδείγματα. Τέτοιο παράδειγμα είναι η ανατροπή που έγινε από τους ίδιους τους εργάτες, μαζί με τους συνδικαλιστές και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

Δεν ήταν μια μάχη για τις καρέκλες, όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν. Τις καρέκλες και τα σαλόνια οι αγωνιστές από την πρώτη στιγμή τους τα χάρισαν. Ηταν μια μάχη για να γίνει το Εργατικό Κέντρο αληθινό μετερίζι των εργαζομένων της πόλης, ορμητήριο αγώνων και διεκδικήσεων για τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλου του εργαζόμενου λαού, μαχητικό κέντρο οργάνωσης των εργατών. Με την ενεργή συμμετοχή, με συλλογικές, μαζικές διαδικασίες, ζωντανό.

Οχι κέντρο ρουσφετιού κι εξαγοράς, διανομής καλοαμειβόμενων θέσεων εξυπηρέτησης εργοδοτών, φερέφωνο των αφεντικών και των κυβερνήσεων, κάθε λογής εργολάβων και δουλεμπόρων.


Ετσι το είχαν καταντήσει μια γραφειοκρατία εργατοπατέρων, εργοδοτικών και κυβερνητικών, που όπως αποκαλύφθηκε είχαν γίνει και οι ίδιοι εργοδότες, συστήνοντας Ανώνυμες Εταιρείες.

Μόνο στην Πάτρα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, όπου οι εργατικές οργανώσεις βρίσκονται στα χέρια των εργοδοτών και του κράτους; Δυστυχώς, η υποχώρηση είναι μεγάλη, δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο. Εγινε, όμως, μια τέτοια αλλαγή με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, που δουλεύουν στα σωματεία, με τη συμπόρευση πολλών αγωνιστών συνδικαλιστών, με τους οποίους έχουμε και διαφορές.

Στο κίνημα και στον αγώνα είναι πεδίο δόξης λαμπρό να συζητάμε τους προβληματισμούς μας, τις διαφωνίες μας για την πορεία της πάλης. Πάντα, όμως, με μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, στους καπιταλιστές, στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους που μας καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Τώρα ο πήχης έχει ανέβει, τα εμπόδια που βάζουν η εργοδοσία, το κράτος οι άνθρωποί τους είναι μπροστά. Ομως μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.

Σας καλούμε να συνεχίσετε τη μάχη. Σφίγγουμε το χέρι στους εργαζόμενους, στους συνδικαλιστές που τόλμησαν, αψήφησαν απειλές, εκβιασμούς, τραμπουκισμούς και στάθηκαν ορθοί.

Ο,τι μπορούμε να πετύχουμε θα το πετύχουμε με την πάλη, με την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ποτέ τίποτα δεν χαρίστηκε (...)

Οσο δυναμώνει η προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κι όχι την κερδοφορία των λίγων, τόσο μεγαλύτερη δυναμική θα αποκτήσει ο αγώνας σήμερα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα διαμορφώνονται οι όροι για ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, ανοίγοντας το δρόμο για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εργατική εξουσία.

Απευθυνόμαστε στους εργάτες της Πάτρας, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες της Αχαΐας, στους νέους ανθρώπους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Σας καλούμε να πάρετε θέση με βάση την πραγματική διαχωριστική γραμμή που υπάρχει στην κοινωνία.

Από τη μια είμαστε όλοι εμείς.

Από την άλλη μεριά, μια χούφτα παράσιτα, εκμεταλλευτές, καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό.

Δεν μας ενώνει τίποτα με αυτούς.

Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ενωθεί η λαϊκή πλειοψηφία από τα κάτω, να συγκροτήσει τη συμμαχία της, εμποδίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα, διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Σας καλούμε να πάρετε τη θέση σας στο πλάι του ΚΚΕ. Να συμπορευτείτε μαζί μας, μέσα στη δράση, στην πάλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ