ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
«Κράχτες» επενδυτών με δέλεαρ τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Eurokinissi

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα, μετά το μπαράζ αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών και την ισοπέδωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαφήμισαν οι Αλ. Τσίπρας και Εμ. Μακρόν τόσο στις δηλώσεις τους κατά την άφιξη του δεύτερου στην Αθήνα όσο και στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», χτες, με Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες, που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Γαλλίας.

Στις κοινές τους δηλώσεις, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας απένειμε τα εύσημα στον Αλ. Τσίπρα για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης, συνοδεύοντάς τα με παροτρύνσεις για συνέχιση στον ίδιο δρόμο. «Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις, αυτή είναι η δική σας δέσμευση», δήλωσε, για να εισπράξει τη σχετική διαβεβαίωση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο Αλ. Τσίπρας αφού τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της ανάκαμψης, διαμήνυσε στους επιχειρηματικούς ομίλους της Γαλλίας ότι «είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στους επενδυτές», στους οποίους εξέθεσε τα πλεονεκτήματα κλάδων, όπως νέες τεχνολογίες, Τουρισμός, αγορά ακινήτων, αγροτικός τομέας, Ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, αμυντική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο των γνωστών αντιθέσεων της ΕΕ με το ΔΝΤ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει «να μπορεί να επιλύει τα δικά της προβλήματα, με τις δικές της δυνάμεις», με τον Εμ. Μακρόν να συμφωνεί πως δεν είναι «σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει».

«Πραγματική ευκαιρία η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, χτες, κατά τη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών. Για να πάρει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Γαλλίας ότι «ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ», ως έκφραση του ενδιαφέροντος του γαλλικού κεφαλαίου να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε αναζήτηση κερδών. Για λογαριασμό του άλλωστε ο Εμ. Μακρόν επέμεινε να τονίζει ότι «χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες», δείχνοντας προς την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Για τη διευκόλυνση εξάλλου των επενδυτών υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παροχή «τεχνικής βοήθειας», ώστε να ιδρυθεί Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα τους προσφέρει «ζεστό» χρήμα.

Ο Εμ. Μακρόν, σε μια έμμεση αναφορά στην ανάγκη να αποκτήσουν προβάδισμα τα ευρωπαϊκά μονοπώλια έναντι των ανταγωνιστών τους (π.χ. Κίνα), παρατήρησε με νόημα ότι αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε ξένες επενδύσεις όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από Ευρωπαίους επενδυτές. «Δεν με χαροποιεί να μην υπάρχουν ευρωπαϊκές επενδύσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αν δεν υπάρχουν αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», και προέτρεψε τα ευρωπαϊκά μονοπώλια «να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Ο Αλ. Τσίπρας, από την πλευρά του, έδωσε τα «ρέστα» του πανηγυρίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις αναφορές στους μύθους της «υγιούς» καπιταλιστικής ανάπτυξης, συνοδεύοντας τις «υποσχετικές» στα γαλλικά μονοπώλια για ποικιλόμορφη στήριξή τους με αυταπάτες στο λαό ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη «στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης» στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, εκφράζοντας την ελπίδα για συμβολή της Γαλλίας «στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις σε τομείς που πραγματικά έχουμε ανάγκη». Βεβαίως, η γαλλική κυβέρνηση έχει, σε συνέχεια των προκατόχων της, άριστη τεχνογνωσία στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, κάτι που παραμένει στην επικαιρότητα, με τον Εμ. Μακρόν να έχει ήδη ανακοινώσει νέο κύμα επίθεσης στο λαό της Γαλλίας.

Ακολούθως ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε στους εκπροσώπους γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, επιμένοντας στο στρατηγικό σχεδιασμό της άρχουσας τάξης για μετατροπή της χώρας σε «διαμετακομιστικό κέντρο Ενέργειας, μεταφορών, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών». Πρόσθεσε ότι «όλοι οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται» και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τομές ώστε να αρθεί «ένα κλίμα καχυποψίας ανάμεσα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, για την δυνατότητα που έχει η ελληνική δημόσια διοίκηση να δημιουργήσει ένα θετικό, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον». Σημείωσε, για παράδειγμα, ότι επιταχύνονται τέτοιες μεταρρυθμίσεις (στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στο φορολογικό σύστημα) «για να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον», παράλληλα με «τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων», δηλαδή εργαλεία παροχής «ζεστού» χρήματος στα μονοπώλια.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, διαφημίζοντας το αντεργατικό έργο της κυβέρνησής του, είπε ότι παίρνει πάνω του την «προσέλκυση επενδύσεων» ως επικεφαλής μιας ειδικής επιτροπής - μιας task force - που θα εξετάζει μία προς μία τις σημαντικές επενδύσεις για να τις διευκολύνουν «όσο μπορούν και όπως μπορούν».

Με κοινές αγωνίες για το μέλλον της ΕΕ και την ενσωμάτωση των λαών

Προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ, υπαγορευμένες από τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, κατέθεσαν από την Πνύκα Αλ. Τσίπρας και Εμ. Μακρόν

Με επιστράτευση εννοιών όπως «δημοκρατία», «ελευθερία», «κοινωνική δικαιοσύνη», «λαϊκή κυριαρχία», ακόμα και με ειρωνικές αναφορές στον Μαρξ και την Παρισινή Κομμούνα, Αλ. Τσίπρας και Εμ. Μακρόν επιχείρησαν προχτες το βράδυ από την Πνύκα να συσκοτίσουν τα «ελατήρια» και το στόχο των προτάσεών τους για μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, καλλιεργώντας αυταπάτες στους λαούς ότι είναι δυνατόν η ΕΕ να αναδομηθεί, και από ένωση των μονοπωλίων να μεταλλαχτεί σε ένωση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Στη θέση παλιών χρεοκοπημένων μύθων αμφότεροι σέρβιραν νέους, περί «διόρθωσης», «επανίδρυσης» της ΕΕ και «επιστροφής στις ιδρυτικές της αξίες», τις τάχα φιλολαϊκές, την ώρα μάλιστα που και οι δύο προωθούν στις χώρες τους σκληρές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Πίσω από τις περικοκλάδες με τις οποίες διάνθισαν τις ομιλίες τους ήταν φανερή η αγωνία αφενός του Εμ. Μακρόν για ανάκτηση του εδάφους που έχασε η γαλλική αστική τάξη στο εσωτερικό της ΕΕ, με προώθηση προτάσεων για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, για εμβάθυνση της ενοποίησης, ώστε να αναλάβει η Γερμανία στην πράξη ρόλο εγγυητή για τα υπερχρεωμένα κράτη και τις προβληματικές μεγάλες τράπεζες της ΕΕ, και αφετέρου του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παρέμβει ενεργά στις σχετικές διεργασίες, διεκδικώντας για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης «αναβαθμισμένους ρόλους» και κυρίως «να μη μείνει ουραγός» σε μια τέτοια προσπάθεια.

«Ενα το κρατούμενο» η θωράκιση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Αυτό που επίσης έγινε φανερό πίσω από τις διακηρύξεις για «μεγάλες αλλαγές» ήταν η αγωνία για τη θωράκιση των όποιων κοινών συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους, με τον Εμ. Μακρόν να κατονομάζει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ και την Κίνα και να υποδεικνύει την ΕΕ ως το χώρο όπου μπορούν να προστατευτούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της, με την προώθηση των αναγκαίων συμβιβασμών ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα των καπιταλιστικών κρατών που συγκροτούν την ιμπεριαλιστική ένωση, για τη διατήρηση της συνοχής της.

Μπροστά στον εξόφθαλμα αντιλαϊκό χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας, και οι δύο υπερασπίστηκαν νέες μεθόδους ενσωμάτωσης των λαών, αναγνωρίζοντας ως αναγκαία τη στήριξή τους στο αντιδραστικό εγχείρημα.

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε στο παραπάνω πλαίσιο τη «δημοκρατική επανίδρυση» της ΕΕ, μιλώντας για ένα «νέο συμβόλαιο δημοκρατίας, ισότητας και αλληλεγγύης», με την αγωνία της διάβρωσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, από «ένωση των πολιτών» έγινε «ένωση των μεγάλων συμφερόντων», παρότι τέτοια ήταν απ' τα γενοφάσκια της, και τάχτηκε υπέρ της αλλαγής της, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

«Πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, των αναδυόμενων οικονομιών και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», δήλωσε, αποκαλύπτοντας την ουσία της αγωνίας του, και προς τούτο εισηγήθηκε θεσμούς που θα εμπλέκουν τους λαούς στη λήψη αποφάσεων, θα αποσπούν δηλαδή με τα γνωστά τερτίπια τη συναίνεσή τους σε αποφάσεις στα μέτρα των μονοπωλίων. Ζήτησε η οικονομική ένωση να μετατραπεί και σε πολιτική, με την Ευρωζώνη να αποκτά κοινά εργαλεία πολιτικής, με υπουργό Οικονομικών, υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης. Ζήτησε επίσης «δημοσιονομικό χώρο» στις κυβερνήσεις ώστε να μπορούν να στηρίζουν χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς τις αστικές τάξεις των κρατών - μελών. Τις προτάσεις αυτές, που υπαγορεύονται από τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο Αλ. Τσίπρας τις παρουσίασε σαν προτάσεις ικανές να επιφέρουν φιλολαϊκές αλλαγές στην ΕΕ.

Μάλιστα, υπερβάλλοντας στην κατάθεση διαπιστευτηρίων, δεν δίστασε να αναφερθεί απαξιωτικά και στην Παρισινή Κομμούνα, λέγοντας: «Ο Μαρξ χαρακτήρισε κάποτε τη γαλλική εξέγερση της Κομμούνας του Παρισιού "έφοδο στον ουρανό". Εμείς, επιτρέψτε μου να πω, χρειαζόμαστε σήμερα μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική και ειρηνική έφοδο. Αλλά έφοδο στη γη, όχι στον ουρανό. Στα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων που αναζητούν λύσεις»! Εμαθαν λοιπόν από τον Αλ. Τσίπρα οι επαναστατημένοι εργάτες του Παρισιού, 146 χρόνια μετά την ηρωική τους εξέγερση, ότι δεν πάλευαν για τη ζωή και τα προβλήματά τους, αλλά για κάτι έξω από την πραγματικότητα, αφού «εκτός πραγματικότητας» θεωρεί ο πρωθυπουργός την αμφισβήτηση του συστήματος που υπηρετεί.

«Ασφαλές λιμάνι» η ΕΕ για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Από την πλευρά του, ο Εμ. Μακρόν εξέφρασε κι εκείνος την ανησυχία του για τις αντιθέσεις και τους τριγμούς στην ΕΕ και έθεσε προ των ευθυνών του το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου για τον κίνδυνο διάλυσής της, που παρομοίασε με αυτοκτονία. Ο Γάλλος Πρόεδρος περιέγραψε τις αλλαγές στον κόσμο, μιλώντας για ρήγματα σε παλιές συμμαχίες και για χώρες που ήταν κυρίαρχες αλλά υποχωρούν μπροστά σε νέες δυνάμεις, για να υποστηρίξει την ενδυνάμωση της ΕΕ σαν «ασφαλές λιμάνι» για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Οπως είπε, δηλώνοντας την πρεμούρα του, πρέπει να στηριχτεί η ευρωπαϊκή κυριαρχία, ώστε να μην επιβάλουν οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι την άποψή τους.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τον καταφανώς αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, αφού παραδέχτηκε ότι αυτή δεν μπορεί να προχωρά δίχως τη στήριξη των λαών, ισχυρίστηκε ότι «τα ρήγματα στον κοινωνικό ιστό» οφείλονται στην «απώλεια του προσανατολισμού» και σέρβιρε τις γνωστές προτάσεις σαν δήθεν εγγύηση φιλολαϊκής στροφής της ΕΕ, όπως ισχυρή διακυβέρνηση, με έναν προϋπολογισμό, με εκτελεστικό υπεύθυνο, με κοινοβούλιο της Ευρωζώνης κ.ά. Πρότεινε μάλιστα τη διοργάνωση δημοκρατικών συνελεύσεων με επίκεντρο το μέλλον της ΕΕ, για την εμπλοκή των λαών σε μια διαδικασία ξένη προς τα συμφέροντά τους, τα οποία σε πλήρη σύμπνοια υπονομεύουν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών, όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
Μπίζνες και εξοπλισμοί στο επίκεντρο της επίσκεψης

Eurokinissi

Με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα εντάσσεται σε ευρύτερα οικονομικά, ενεργειακά και γεωστρατηγικά σχέδια του γαλλικού κεφαλαίου και στην προώθησή τους.

Ο Εμ. Μακρόν στη συνέντευξή του χαρακτήρισε την Ελλάδα «τόπο επενδύσεων», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλει «να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες» και να δείξει ότι «η Ελλάδα είναι τόπος επενδύσεων και ανάπτυξης». Ξεχώρισε ως πεδία επιχειρηματικής δράσης την πράσινη ανάπτυξη, τα ψηφιακά μέσα, τον τουρισμό και τα γεωργικά προϊόντα διατροφής.

Δεν έκρυψε ότι έρχεται και για να πουλήσει εξοπλισμούς, στο πλαίσιο της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πατώντας στην «κληρονομιά στενών δεσμών στον τομέα της άμυνας» για να «αντιμετωπίσουμε από κοινού τις σημερινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» Αποδίδοντας τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση ανέδειξε τη δράση της Ελλάδας στα «θέατρα των επιχειρήσεων». «Εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για να κρατήσει τα τελευταία χρόνια τις δεσμεύσεις της, είτε στις ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο είτε στην ευρωπαϊκή αποστολή στο Μάλι. Επίσης, η χώρα σας ανταποκρίθηκε πάντα όταν χρειάστηκε να παράσχει τη συνδρομή της σε επιχειρήσεις όπου δρα η Γαλλία, για παράδειγμα πρόσφατα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», ανέφερε περιχαρής για την εμπλοκή της χώρας σε αποστολές εκτός συνόρων.

Για να προσθέσει με νόημα: «Η Γαλλία επιθυμεί από καιρό την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να επιτρέπει στην Ελλάδα την ανάπτυξη των απαραίτητων μέσων για την προστασία των συμφερόντων της (...) Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί, επίσης, από την πλευρά της Ελλάδας τη βούληση για πλήρη ένταξη στο πλαίσιο της Ευρώπης της Αμυνας. Αυτό περνά μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που επιτρέπουν τη στήριξη μιας αληθινής ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης στον τομέα της άμυνας».

Δίνοντας συνολικά το στίγμα του, ο Εμ. Μακρόν όχι μόνο υπερασπίστηκε την επίθεση που η κυβέρνησή του έχει εξαπολύσει εναντίον των εργαζομένων στη Γαλλία με μπαράζ αντεργατικών μέτρων, αλλά και τη στρατιωτική δράση της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι αυτή «πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίζει τη στρατηγική της αυτονομία.Πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε τις διεθνείς κρίσεις μόνοι μας, να αναπτύσσουμε τις δικές μας επιχειρήσεις, να παράγουμε τις δικές μας στρατιωτικές δυνατότητες και να διατηρούμε την τεχνολογική προτεραιότητα επί των δυνάμει αντιπάλων μας».

ΠΑΜΕ
Με ή χωρίς μνημόνια η επίθεση στους εργαζόμενους είναι ενιαία και συνεχής

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επίσκεψη Μακρόν το ΠΑΜΕ τονίζει:

«Η "ανάπτυξη" των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου απαιτούν το χτύπημα των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γι' αυτό, ανεξαρτήτως χώρας και πολιτικής ταμπέλας της εκάστοτε κυβέρνησης, Ευρωπαϊκή Ενωση και κόμματα του κεφαλαίου προωθούν αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν τη μείωση των μισθών, των συντάξεων κ.τ.λ., αλλά και ταυτόχρονα να βάλουν εμπόδια (αν όχι να καταργήσουν ολοκληρωτικά) στη Συλλογική Δράση και Διεκδίκηση των Εργαζομένων, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες της εργατικής τάξης.

Είτε με μνημόνια είτε χωρίς, η αντεργατική επίθεση στους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, είναι ενιαία, διαρκής και συνεχής.

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης", αξιοποιώντας την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, έχει σημασία να δούμε κάποια ενδεικτικά μέτρα που προωθούνται στη Γαλλία, και ενάντια στα οποία η εργατική τάξη της Γαλλίας προχωρά σε απεργία στις 12 Σεπτέμβρη.

  • Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας η κυβέρνηση Μακρόν προωθεί τη μείωση των αποζημιώσεων σε απολύσεις.
  • Οι υπηρεσίες, αντίστοιχες της Επιθεώρησης Εργασίας, μεταρρυθμίζονται προς το αντιδραστικότερο για τους εργαζόμενους, π.χ. μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των εργαζομένων εναντίον των εργοδοτών, αλλά και το ποιες απολύσεις θα χαρακτηρίζονται "δίκαιες" ή "άδικες".
  • Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ, ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.
  • Με βάση την εμπειρία από τη χώρα μας και τις "Ενώσεις Προσώπων", ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων μέσω της ουσιαστικής κατάργησης των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους. Εκεί πλέον οι εργοδότες θα δημιουργούν "ενώσεις εργαζομένων" για να υπογράφουν συμβάσεις "ελεύθερα", χωρίς να έχουν λόγο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Αυτό πατάει στην προηγούμενη αντεργατική μεταρρύθμιση που ήδη επέτρεπε στις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπογράφονται με χειρότερους - για τους εργαζόμενους - όρους από ό,τι οι κλαδικές συμβάσεις.

Ολα αυτά τα αντεργατικά μέτρα έρχονται έπειτα από την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις από 33% σε 25%.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, να προετοιμάσουμε στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους την απάντησή μας, απέναντι στην αντεργατική πολιτική και την επίθεση του κεφαλαίου, που υλοποιείται ενιαία από τις κυβερνήσεις κάθε προσήμου σε όλη την Ευρώπη».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κοκορομαχία με ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην κοινή στρατηγική τους βάση

Με τον Γάλλο Πρόεδρο συναντήθηκε χτες το πρωί και ο Κυρ. Μητσοτάκης, που επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική ταύτιση των δύο πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος στους βασικούς στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, δήλωσε σε γλώσσα παρόμοια με αυτήν του Αλ. Τσίπρα: «Ο E. Μακρόν ήρθε στη χώρα μας για να στηρίξει την Ελλάδα (...) Αντιμετωπίζουμε πάντα θετικά και δημιουργικά τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν την Ελλάδα. (...) Η γραμμή μας είναι καθαρή: Πιστεύουμε στις μεγάλες αλλαγές που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και περισσότερες δουλειές για όλους. (...) Η Γαλλία είναι μια χώρα που μπορεί να συμβάλει με σημαντικό τρόπο στην επιστροφή της Ελλάδας σε μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί βασικό, κεντρικό στόχο της πολιτικής μας».

Προηγούμενα, την Πέμπτη, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, φέρνοντας τη συζήτηση στο ποιος, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους επιχειρηματίες, έλεγε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να πλασάρει το μύθο των κοινών συμφερόντων εκμεταλλευτών - εκμεταλλευομένων και αναπαράγοντας τη φιλολογία της κυβέρνησης περί «υγιούς επιχειρηματικότητας»: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ποιο Κόμμα είναι έμπρακτα κοντά στην επιχειρηματικότητα. Αρα, και κοντά στους εργαζομένους. (...) Οι υγιείς επιχειρήσεις ισοδυναμούν με ευχαριστημένους εργαζόμενους».

Παραπέρα, στην κοκορομαχία με την κυβέρνηση για το ποιος είναι πιο αποφασισμένος και μπορεί να τρέξει καλύτερα τα ζητούμενα ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, εκτίμησε ότι «η σημερινή αναιμική ανάταξη δεν είναι βιώσιμη», και ότι επομένως χρειάζεται «ηλεκτροσόκ» και όχι «ασπιρίνες». Οπως είπε, «για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή», εκλογές δηλαδή και κυβέρνηση ΝΔ και, επιχειρώντας να χαράξει τη διαχωριστική γραμμή με την κυβέρνηση, συμπλήρωσε ότι η διαφορά «είναι η πίστη μας στην ιδιωτική οικονομία και στην ανάγκη συμμαζέματος του κράτους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επίσκεψη Μακρόν αποδεικνύει τις αντιλαϊκές προθέσεις της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επίσκεψη και τις συναντήσεις του Γάλλου Προέδρου:

«Οταν η κυβέρνηση υποδέχεται έναν Πρόεδρο, που στην ίδια του τη χώρα έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη αντεργατική επίθεση των τελευταίων ετών και μάλιστα χωρίς μνημόνιο, τότε ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτή η επίσκεψη όχι μόνο δεν φέρνει τίποτα θετικό για τον ελληνικό λαό, αλλά αποδεικνύει και τις αντιλαϊκές προθέσεις της ίδιας της κυβέρνησης, τις οποίες ο Μακρόν έσπευσε να χαιρετίσει.

Ο κ. Μακρόν έρχεται στην Ελλάδα για μπίζνες, ως εκπρόσωπος των γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, που άλλωστε τον συνοδεύουν και που για να επενδύσουν στη χώρα μας θα ζητήσουν την ίδια εργασιακή ζούγκλα που ζητάνε και για τους Γάλλους εργαζόμενους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΕ των μονοπωλίων θα γίνεται πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή για όλους τους λαούς

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις συναντήσεις και τις δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα και Εμ. Μακρόν:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να στηρίξει το αφήγημα της "δίκαιης ανάπτυξης" και την απάτη της "νέας Ευρώπης" φτάνει σε σημείο να υπερθεματίζει σε ύμνους για την ΕΕ, εξωραΐζοντας τη βάρβαρη πολιτική της. Η Γαλλία, όπου σήμερα οι καπιταλιστές πανηγυρίζουν για τις νέες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν, είναι βασικός πυλώνας αυτού του αντιδραστικού οικοδομήματος κι όχι δύναμη αλλαγής, πολύ περισσότερο φιλολαϊκό αντίβαρο.

Οι όποιες αντιθέσεις υπάρχουν μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών, εξαιτίας και του ανοίγματος της ψαλίδας υπέρ της Γερμανίας, δεν τις εμποδίζουν να είναι απόλυτα ενωμένες εναντίον των εργαζομένων και των λαών.

Η ΕΕ των μονοπωλίων θα γίνεται χειρότερη, πιο αντιδραστική, πιο αντιλαϊκή για όλους τους λαούς των κρατών - μελών της. Τα περί δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, που οραματίζεται ο πρωθυπουργός, με υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, είναι το "ξαναζεσταμένο φαγητό", που σερβίρεται στο λαό, γιατί ξέρει ότι μεγαλώνει η δυσαρέσκειά του απέναντι στην ΕΕ και την κυβέρνησή του.

Οσο για τις ειρωνείες του πρωθυπουργού σχετικά με το ηρωικό κοσμοϊστορικό γεγονός της Παρισινής Κομμούνας, αυτό αποδεικνύει απλά ποιο είναι το στρατόπεδο που έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, μετά το τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας, θα μπορεί με αξιώσεις να κάνει την "γήινη έφοδό του" ως διαφημιστής - στέλεχος καπιταλιστικής επιχείρησης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ