ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δεκάδες φεστιβαλικές εκδηλώσεις αυτές τις μέρες

Συνεχίζονται στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τα μεγάλα φεστιβαλικά ραντεβού σε όλη τη χώρα, με πλούσιες εκδηλώσεις που μεταφέρουν το σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)».

Αναλυτικά, αυτές τις μέρες εκδηλώσεις γίνονται:

Σήμερα Σάββατο

Στην Καλαμάτα, στο Πάρκο Λιμενικού, δεύτερη μέρα σήμερα με ομιλητή στις 9 μ.μ., τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Χανιά, στις 7.30 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, δεύτερη μέρα σήμερα με ομιλήτρια στις 9 μ.μ., τη Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Αφιέρωμα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», συναυλία με τον Μάνο Μαλαξιανάκη, συναυλία με τους Rebellion Connexion (Afaza).

Στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», επίδειξη πολεμικών τεχνών, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και παραδοσιακό γλέντι.

Στον Πύργο, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Κούβελου, με ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Ακόμα: Παραδοσιακοί χοροί από τον πολιτιστικό σύλλογο «Οι Μωραΐτες», μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση με τίτλο «Τέσσερα ποιήματα για την Επανάσταση», συναυλία από μαθητικό συγκρότημα, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα του Δημήτρη Μπάκουλη «Quartet».

Στην Κέρκυρα, στις 7.30 μ.μ., στην Πάνω πλατεία, με ομιλητή τον Νεκτάριο Τριαντή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας. Ακόμα: Προβολή για την Οχτωβριανή Επανάσταση, stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, συναυλία με τους X-Lovers, συναυλία με τον Παναγιώτη Κελάνδρια και λαϊκό γλέντι.

Στην Πρέβεζα, στις 8 μ.μ., στο Πυροβολικό, με ομιλήτρια την Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Ακόμα: Συζήτηση για μαθητές με θέμα «Η μαχητική εμπειρία των αγώνων της προηγούμενης χρονιάς. Συνεχίζουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει, δυναμώνουμε την ΚΝΕ», συναυλία από μαθητικό συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, συναυλία με τους SOBER on Tuxedos, παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι με μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων.

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Ακαδημίας, με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Να αποτινάξεις τις αλυσίδες», λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους «78 στροφές», εκδηλώσεις με θέμα «Τα επιτεύγματα και οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό» και «Η συμβολή του σοσιαλισμού στην πρόοδο της επιστήμης».

Στη Λαμία, στις 9.30 μ.μ., στο Πάρκο πρώην στρατοπέδου Τσαλτάκη, με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας στο σοσιαλισμό, λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Στον παιδότοπο: Κουκλοθέατρο «Τενεκεδούπολη», καλλιτεχνικό εργαστήρι, παιχνίδια για την αλληλεγγύη. Στη Μαθητική Γωνιά, παιχνίδι «Ακου τι είπαν».

Στην Καρδίτσα, στις 9.30 μ.μ., στο Α' Λύκειο (απέναντι από Παυσίλυπο), με ομιλητή τον Γιώργο Λαμπρούλη, στέλεχος και βουλευτή του ΚΚΕ.

Στη Σάμο, στις 8 μ.μ., στην Πορφυριάδα στο Καρλόβασι, με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Βιντεοπροβολή για την Οκτωβριανή Επανάσταση, συναυλία με τους Opal, λαϊκό γλέντι με τους Μανώλη Σάββα και Γιάννη Δανό.

Αύριο Κυριακή

Στις Σέρρες, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο Ρέθυμνο, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Μικρασιατών, με ομιλητή τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σολωμού, με ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη

Στο Κιλκίς, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΛΑΡΙΣΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ
Μαθήματα αλληλεγγύης διοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα

Για 6η συνεχή χρονιά, φέτος, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει δωρεάν μαθήματα σε παιδιά ανέργων (Λυκείου - Γυμνασίου), ως πράξη ταξικής αλληλεγγύης προς τους ανέργους, στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης του για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. Τα μαθήματα που γίνονται είναι: Φιλολογικά, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία, με προτεραιότητα στους μαθητές του Λυκείου και στη συνέχεια του Γυμνασίου.

Οι εγγραφές θα γίνουν από την Τρίτη 12 έως την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, από 9.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΛ (2ος όροφος). Για την εγγραφή των παιδιών, πρέπει να προσκομίζονται: α) Αντίγραφο κάρτας ανεργίας τουλάχιστον του ενός από τους δύο γονείς. β) Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της εφορίας 2016. Προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά των οικογενειών που έχουν έως 20.000 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Το ΕΚΛ σημειώνει ότι με τη στήριξη μαθητών - παιδιών ανέργων θέλει να δώσει το μήνυμα στους ανέργους ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας και όλα τα άλλα βάσανα που μας φορτώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Υπάρχει στη Λάρισα το ταξικό Εργατικό Κέντρο και πολλά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στα οποία πρέπει να συσπειρωθούν οι άνεργοι και να παλεύουν από κοινού για: Το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, τη χορήγηση σε όλους τους ανέργους επιδόματος ανεργίας 600 ευρώ το μήνα χωρίς προϋποθέσεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να σταματήσουν οι κατασχέσεις και να παγώσουν τα δάνεια και οι οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο, να έχουν όλοι ρεύμα, νερό, θέρμανση και φυσικά το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Στο Αγρίνιο

Αντίστοιχη πρωτοβουλία παίρνει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά μαθήματα στήριξης σε μαθητές Γυμνασίου, σε συνεργασία με το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών και το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών.

«Με αυτή μας την πρωτοβουλία θέλουμε να εκφράσουμε έμπρακτα την ταξική μας αλληλεγγύη στους γονείς που αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά τους στην προσπάθεια που κάνουν για τη μόρφωσή τους. Η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κ.λπ. και συνεχίζει να εφαρμόζει και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας καθημερινά καινούργια αντιλαϊκά μέτρα, φέρνουν σ' όλο και πιο δύσκολη θέση τους ανέργους, τα λαϊκά νοικοκυριά που δεινοπαθούν να αντεπεξέλθουν συνολικά στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Η κυβέρνηση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική της υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, βάζοντας καινούργιους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών μας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

Οι εγγραφές για τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου από Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη έως και Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη.

Στον τόπο διαμονής τους οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Την τοποθέτηση κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία στον τόπο διαμονής τους ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως καταγγέλλεται από εκπαιδευτικούς φορείς του νομού Μαγνησίας, στις προσλήψεις αναπληρωτών Α' φάσης, τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικοί από το Βόλο με αναπηρία πάνω από 67% και πιο συγκεκριμένα τυφλοί, με το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών τοποθετήθηκαν μακριά από τις εστίες τους, από τον τόπο διαμονής τους, με αποτέλεσμα να έχουν να αντιμετωπίσουν αξεπέραστες δυσκολίες στη διαβίωσή τους.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, «είναι γνωστό ότι οι τυφλοί συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη να ζουν και να εργάζονται σε οικείο περιβάλλον, ώστε να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να κινούνται μόνοι τους, αφού πρώτα και με πολλές δυσκολίες και προσπάθειες μαθαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο και τον τόπο γενικότερα που κατοικούν. Αυτήν την ανάγκη έχουν και οι αναπληρωτές τυφλοί εκπαιδευτικοί, που είναι αδύνατο να μπορέσουν να ακολουθήσουν την πορεία των αναπληρωτών συναδέλφων τους, που αλλάζουν τόπο και διασχίζουν τη χώρα κάθε χρόνο. Οι τυφλοί εκπαιδευτικοί θέλουν χρόνο εκμάθησης και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον κάτι που στο πλαίσιο της σχολικής χρονιάς είναι δύσκολο, πόσο μάλλον αν αυτό επαναλαμβάνεται είτε κάθε χρόνο είτε συχνά».

Η κατά προτεραιότητα ή κατ' εξαίρεση τοποθέτηση των τυφλών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους είναι για τους ίδιους τελείως απαραίτητη, για να μπορούν να ζουν και να εργάζονται απρόσκοπτα, διαφορετικά καταδικάζονται σε τεράστιες και πολλές φορές ανυπέρβλητες δυσκολίες, στην ουσία τους αφαιρείται ακόμα και το δικαίωμα στην εργασία, σημειώνουν οι βουλευτές Κ. Στεργίου, Γ. Δελής και Γ. Λαμπρούλης, ζητώντας μέτρα για να μετακινηθούν τώρα και να εργαστούν οι συγκεκριμένοι (και όσοι άλλοι υπάρχουν) τυφλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στον τόπο διαμονής τους και για την εξασφάλιση της κατά προτεραιότητα τοποθέτησης όλων των ανάπηρων εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε κάποια άλλη διαδικασία.

Στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών

Τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών για να συζητήσει με το διδακτικό προσωπικό, και θα παραστεί στον αγιασμό του σχολείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ