ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κανένας εφησυχασμός για τους λαούς της περιοχής

Σε συγκέντρωση της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης και της Ομάδας Γυναικών Ρόδου μίλησε ο γγ του ΠΣΕ

Συγκέντρωση στη Ρόδο διοργάνωσαν προχτές η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου (ΟΓΕ), στον πεζόδρομο Νικ. Πλαστήρα, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν από τη διάσκεψη που οργάνωσε στη Ρόδο το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο για το κεφάλαιο σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στην ομιλία του, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι «τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν πιο δυνατά και οι συνολικότερες εξελίξεις διαγράφουν όλο και περισσότερο τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή μας».

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής της λυκοσυμμαχίας. «Στη Βαρσοβία προωθήθηκε ακόμη πιο στενά η πολιτικοστρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ για να δημιουργηθεί ένα δολοφονικό μπλοκ δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθεί την επόμενη περίοδο για νέους πολέμους και επεμβάσεις (...) Με τον πιο κραυγαλέο τρόπο αποδεικνύεται το σωστό σύνθημα που ακουγόταν παλιότερα: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", ή όπως σήμερα εκφράζεται "Ενωση και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο"» υπογράμμισε, στηλιτεύοντας όσους «τα προηγούμενα χρόνια ξεγελούσαν το λαό πως η ΕΕ είναι κάτι διαφορετικό από το ΝΑΤΟ»...

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι ήταν παρούσα και υπέγραψε τις πολεμοκάπηλες αποφάσεις του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας νέες δεσμεύσεις που σηματοδοτούν κλιμάκωση της επιθετικότητας και προετοιμασία νέων πολέμων.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ευλογίες και τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων αστικών κομμάτων, όχι μόνο βαδίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά συμμετέχει ένθερμα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», σημείωσε ο Θ. Παφίλης, εξηγώντας ότι στηρίζει το στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, συμμετέχει σε όλες τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις, αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, προσφέρει νέα βάση στην Κάρπαθο, συμφωνεί με την εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στην Κρήτη, έκανε πρόταση για ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και ελέγχου στην Κρήτη κ.ά.

Από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο
Από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο
Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι κοροϊδεύουν όσοι λένε πως ήρθε για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές, αφού ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, δηλώνει ότι «έχουμε και περισσότερη ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», στο πλαίσιο βέβαια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για επεμβάσεις στη Λιβύη και αλλού. Και πρόσθεσε: «Πόση αλήθεια αξία έχουν οι αναφορές στην ειρήνη και την ασφάλεια από την πλευρά της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων όταν έχουν κάνει τέτοιες επικίνδυνες επιλογές; Είναι ή δεν είναι υποκρισία; Από αυτήν τη σκοπιά εξετάζουμε τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα, που οργανώνεται αυτές τις μέρες στη Ρόδο...».

Καταλήγοντας, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε την ανάγκη να μην παγιδευτεί ο λαός σε τέτοιες αυταπάτες, σημειώνοντας πως «η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο εσωτερικό της». Οπως είπε, οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαθηρίων που θέλουν τον πλούτο της ευρύτερης περιοχής (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, δρόμοι μεταφοράς).

«Δεν υπάρχουν περιθώρια και βάση για εφησυχασμό του λαού μας και των λαών της περιοχής. Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τις διακηρύξεις τους. Χρειάζεται ενίσχυση της φιλίας των λαών του τουρκικού - ελληνικού και άλλων. Δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Είναι θύματα της ίδιας πολιτικής, του ιμπεριαλισμού», σημείωσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ