ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
Ενδιαφέροντα στοιχεία

Ορισμένα επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από το ρεπορτάζ του χτεσινού «Ριζοσπάστη» για την εξέλιξη της μερικής απασχόλησης και του μέσου μισθού μεταξύ των ετών 2012 και 2016 (Γενάρης). Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστική η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά περίπου 315.000 την πενταετία που εξετάζουμε, μετά από μια μακρά περίοδο βύθισης, ανάμεσα στο 2009 - 2012 (-334.634). Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κανόνα στο γεγονός ότι εκτοξεύεται η μερική απασχόληση κατά 217.798, αλλά και στο γεγονός ότι η πτώση των μισθών έκανε «ευκολότερες» τις προσλήψεις για την εργοδοσία. Επομένως, να πώς εννοεί η κυβέρνηση τις θυσίες για την αύξηση της απασχόλησης: Αποδεχτείτε την ευελιξία και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να έχετε ένα υποτυπώδες μεροκάματο έστω και για λίγους μήνες το χρόνο. Το δεύτερο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, είναι η πτώση του μέσου μισθού κατά 15,5% ανάμεσα στο 2012 και το 2016. Η πτώση αυτή είναι, βέβαια, πολύ μικρότερη από την πραγματική μείωση του εισοδήματος που επιβλήθηκε στη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, αλλά στον υπολογισμό του μέσου μισθού αθροίζονται στο ίδιο τσουβάλι οι αποδοχές των χαμηλόμισθων, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, και εκείνες των υψηλόμισθων (στελέχη επιχειρήσεων κ.ά.). Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», που δείχνουν ότι κάτω από 850 ευρώ καθαρά το μήνα έπαιρνε το 2016 το 63% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Από αυτά τα χρήματα πρέπει να αφαιρεθούν και οι φόροι, για να έχει κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα για την αφαίμαξη που υπέστη το εργατικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια.

Εκκωφαντική απουσία

Εκκωφαντική ήταν για μια ακόμα φορά, χτες, η απουσία των λεγόμενων «μεγάλων» καναλιών από τη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ και των άλλων φορέων της κοινωνικής συμμαχίας στη Θεσσαλονίκη. Το δίχως άλλο, επιβεβαίωσαν ότι τα αφεντικά τους, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεργολάβοι, συνολικά η εργοδοσία, δεν θέλουν να ακούγεται η φωνή του ΠΑΜΕ, πολύ περισσότερο να συζητιέται από τους εργαζόμενους η ανάγκη οργάνωσης ενάντια στο κεφάλαιο και την πολιτική του. Σε κάθε περίπτωση, η απουσία τους από τη συνέντευξη Τύπου είναι απόδειξη ότι το «χτύπημα της διαπλοκής» και η «τάξη στο χάος» που τάχα βάζει η κυβέρνηση με τις τηλεοπτικές άδειες, ουδόλως αλλάζουν τον χαρακτήρα και τη λειτουργία της ενημέρωσης από τα αστικά ΜΜΕ. Στον αντίποδα, οι απόψεις των «παραγωγικών φορέων», όπως προκλητικά βαφτίζουν τις ενώσεις των εργοδοτών, βρίσκουν άπλετο χώρο αυτές τις μέρες στα κανάλια και τα ραδιόφωνα. Ολα τα παραπάνω καταγγέλθηκαν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου και, ταυτόχρονα, εκφράστηκε η αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους των ΜΜΕ, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ταξικού κινήματος προειδοποίησαν τους εργαζόμενους και στα ΜΜΕ που πήραν άδεια λειτουργίας ότι το κόστος των αδειών θα επιχειρηθεί να ριχθεί στις πλάτες τους, μέσα από περικοπές μισθών, μείωση προσωπικού, εντατικοποίηση, κ.λπ.

Ο αντικομμουνισμός...

Ακόμη τη χωνεύει την προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Μακρόνησο ο γνωστός και μη εξαιρετέος Κασιμάτης, αν κρίνουμε από το χτεσινό «έπος» μισής σελίδας με το οποίο εξηγεί στους αναγνώστες της «Καθημερινής» το «σκοπό των Μακρονησιωτών». Απ' όλα έχει το νέο χτύπημα της πάλαι ποτέ «Πανδώρας» του «Βήματος» και του μετέπειτα «Φαληρέα» της «Καθημερινής», γνωστού για τις «βαθυστόχαστες» αναλύσεις του, του τύπου «όποιος είναι προοδευτικός είναι και αντικομμουνιστής», και τα «ξεπλύματα» στα αγαπημένα παιδιά των αφεντικών του, τους ναζί της ΧΑ, που κατά δήλωσή του «αποτελούν ευκαιρία για τη δημοκρατία».

Αντικομμουνισμός «κονσερβοκουτιού», που ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφει τη Μακρόνησο ως «αναγκαία» απάντηση σε «μια ένοπλη προσπάθεια με σκοπό την επιβολή της μαρξιστικής δικτατορίας» (κάτι σαν «Παρθενώνας» ενάντια στην «ξενοκίνητη ανταρσία»), που έως και σήμερα θέλει να επιβάλει το ΚΚΕ. Και φαντασιοπληξίες μαζί με διαστρεβλώσεις για το ότι τάχα το ΚΚΕ κρύβει για το τι παλεύει, κάτι που θα 'θελαν εκείνος και τα αφεντικά του. Αν δεν γνωρίζει, θα μπορούσε να διαβάσει την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και όχι μόνο τον τίτλο. Ομως, επειδή ακριβώς γνωρίζει γιατί παλεύει το ΚΚΕ γι' αυτό, με ταξικό κριτήριο, μη χάνοντας ποτέ το στόχο της υπεράσπισης του σημερινού σάπιου συστήματος, χύνει με κάθε ευκαιρία το αντικομμουνιστικό του δηλητήριο.

... σε όλο του το μεγαλείο!

Και επειδή ο αντικομμουνισμός έχει απ' όλα, έχει και επίκληση «κομμουνιστικού κινδύνου» αλλά και συκοφαντίες περί «στημένου παιχνιδιού», έτσι την ίδια ώρα που γράφει τα παραπάνω, αναπαράγει - στα όρια του παραλογισμού είναι η αλήθεια - όλη τη γνωστή συκοφαντική «επιχειρηματολογία» περί «ακίνδυνου» - «συστημικού ΚΚΕ», «Δευτέρας Παρουσίας» και «αποκοπής από την πραγματικότητα», επειδή το ΚΚΕ αρνείται να αποδεχτεί και να συμβιβαστεί με το σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης, να υποκλιθεί στην αντεπανάσταση και να δώσει «χείρα βοηθείας» στο σάπιο σύστημά τους. Για το τέλος, το άνοστο κατά τ' άλλα μενού του αντικομουνισμού είχε και κερασάκι: Τα περί κυβέρνησης «κομμουνιστών», που «έχει αναλάβει την εκπλήρωση του ονείρου των Μακρονησιωτών»! Τι πιο βολικό και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προσπαθεί να αξιοποιήσει, αλλά και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, στήνοντας ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, την ίδια στιγμή που έχουν κοινή στρατηγική. Και όλα αυτά, μάλιστα, την ίδια στιγμή που είναι μακρύς ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων στήριξης του κεφαλαίου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1828 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι.

1882 Γεννιέται ο Μίλτος Μανάκης, που μαζί με τον αδερφό του, Γιαννάκη, υπήρξαν από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου.

1926 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα υπό τους αξιωματικούς Ν. Ζέρβα και Β. Ντερτιλή, το οποίο αποτυγχάνει.

1941 Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής το συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα. Βασικός του στόχος ήταν το χτύπημα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός προγραμματιστής Ντένις Ρίτσι, δημιουργός μεταξύ άλλων της γλώσσας προγραμματισμού C κ.ά.

1942 Η ανταρτοομάδα του Αρη Βελουχιώτη χτυπά στη Ρυκά της Γκιόνας ιταλικό απόσπασμα και το αιχμαλωτίζει.

1943 Με την αναγγελία της συνθηκολόγησης της Ιταλίας, ξεσπούν στο Βόλο λαϊκές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές ανοίγουν τις φυλακές και απελευθερώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους. Ολος σχεδόν ο οπλισμός και τα εφόδια της ιταλικής φρουράς στάλθηκαν στους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Οι κατοχικές αρχές, που καταλύθηκαν επί 3 μέρες, αποκαταστάθηκαν έπειτα από ισχυρή στρατιωτική παρέμβαση των Γερμανών.

1944 Λαϊκή εξέγερση στη Σόφια ανατρέπει τη φασιστική κυβέρνηση. Την εξουσία αναλαμβάνει το Πατριωτικό Μέτωπο, το οποίο κηρύσσει άμεσα τον πόλεμο στη Γερμανία.

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής απελευθερώνουν τη Νάουσα.

1945 Τρεις μέρες αφού συγκροτήθηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αποβιβάζονται στην Κορεατική Χερσόνησο, διορίζοντας χωριστή στρατιωτική κυβέρνηση στο νότιο τμήμα της. Ως αποτέλεσμα, η Προσωρινή Κυβέρνηση καταλύθηκε το Φλεβάρη του 1946.

1950 Από το Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάστηκαν σε θάνατο οι συνδικαλιστές Ν. Βοργίας, Ε. Μπαϊράμογλου, Ν. Μπαϊράμογλου, Γ. Δαλέζιος, Ν. Μπαζίγου, Β. Καλαϊτζής, Γ. Καβουλάκου και Α. Βενεδίκογλου (Δίκη 118 συνδικαλιστών).

1951 Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Παπάγου με 36,53%. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 10,57% των ψήφων.

1955 Συγκρούσεις ξεσπούν στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.

1959 Πραγματοποιείται στο Βαρώσι το 9ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ (παράνομο).

1976 Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας (1943-1976) και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1949-1976).

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Εντουαρντ Τέλερ, «πατέρας» της αμερικανικής βόμβας υδρογόνου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org