ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Οι μετατάξεις επέτειναν την έλλειψη προσωπικού

Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στηρίζει η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Από παλιότερη κινητοποίηση για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Δεν έφταναν τα οξυμένα προβλήματα που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ήρθε και η μετάταξη 10 εργαζομένων (οι επτά από το νοσηλευτικό προσωπικό) σε άλλο νοσοκομείο της παραμεθορίου, για να επιδεινώσει κι άλλο την τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Η μετατάξεις υπογράφτηκαν από τον πρώην υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή λίγο πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης, με βάση τον «μνημονιακό» νόμο 4223/13. Με αυτήν την εξέλιξη, ενισχύονται οι ανησυχίες των εργαζομένων ότι μεθοδεύεται η συνολικότερη υποβάθμιση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι εργαζόμενοι, το Νοσοκομείο Κομοτηνής εφημερεύει κάθε μέρα. Ετησίως εξυπηρετούνται 60.000 ασθενείς από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), 60.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ πραγματοποιούνται 10.000 εισαγωγές που αντιστοιχούν σε 38 - 39.000 μέρες νοσηλείας.

Αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται σήμερα από 84 νοσηλευτές και 40 - 45 γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είναι επικουρικοί. Τα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι 72 και με τη μετάταξη θα φτάσουν τα 80. Σε ειδικούς γιατρούς από τις 78 θέσεις που προβλέπονται, καλυμμένες είναι οι 32. Το προσωπικό αυτό είναι μοιρασμένο σε 9 κλινικές (Καρδιολογική, Παθολογική, Χειρουργική, ΩΡΛ, Ορθοπαιδική, Μαιευτική, Ουρολογική, Παιδιατρική, ΜΕΘ).

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ καταγγέλλει: «Τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας ίσως ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους, κάνουν αντιπολίτευση στον υπουργό Υγείας, που αποφάσισε τις μετατάξεις. Βέβαια, αυτό το έργο το έχει δει ο λαός του νομού και από στελέχη και βουλευτές και άλλων κυβερνητικών κομμάτων.

Το ζήτημα είναι ο λαός να βγάλει συμπεράσματα με την εμπειρία του από το χώρο της Υγείας και το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Μόνο το καθολικό και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, σύστημα Υγείας μπορεί να ανακουφίσει το λαό.

Οι κομμουνιστές δίνουν τη μάχη σε μια τέτοια κατεύθυνση, διεκδικώντας παράλληλα κάθε δυνατή βελτίωση. Ετσι, για το Νοσοκομείο Κομοτηνής διεκδικούμε, άμεσα, το ταχύτερο δυνατό, την πρόσληψη ικανού αριθμού νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού».

Τροφεία 300 ευρώ επιβάλλει η «Παμμακάριστος»

Φιλοξενεί περίπου 25 οικότροφους με νοητική υστέρηση και αυτισμό

Τροφεία 300 ευρώ το μήνα, με τη μορφή της ...«υποχρεωτικής δωρεάς», ανακοίνωσε στους γονείς των ατόμων με νοητική υστέρηση και αυτισμό το ΔΣ του Ιδρύματος για το παιδί «Η Παμμακάριστος».

Το «φιλανθρωπικού τύπου» Ιδρυμα που χρηματοδοτείται κυρίως από την καταβολή νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ και από μια «συμβολική» κρατική επιχορήγηση, «προχωράει εν μια νυκτί σε σαρωτικές αλλαγές με δραματικές συνέπειες για εξυπηρετούμενους, γονείς και εργαζόμενους», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Το Ιδρυμα φιλοξενεί περίπου 25 οικότροφους, ενώ άλλα 78 άτομα παρακολουθούν μαθήματα και θεραπείες (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, παραγωγικά εργαστήρια, ειδική διαπαιδαγώγηση κ.ά.), με την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους είναι ασφαλισμένοι.

Μέχρι φέτος, οι γονείς πλήρωναν μόνο μέσω των εισφορών τους στον ΕΟΠΥΥ. Τώρα επιβάλλονται τροφεία και φυσικά όποιος γονιός αδυνατεί να καταβάλει το ποσό, το παιδί του θα παραμείνει στο σπίτι. Είναι ενδεικτικό πως το Ιδρυμα ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τη Δευτέρα, αλλά παρέμεινε κλειστό.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για εννιά μήνες και η διοίκηση ανακοίνωσε πως θα τους επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία ως ...«ισοδύναμο», αντί για απολύσεις ή μειώσεις μισθών. Φυσικά, αν μειωθούν τα τμήματα λόγω αδυναμίας πληρωμής, θα ακολουθήσουν και απολύσεις.

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και η κατάσταση σε πολλούς χώρους είναι στον αέρα. Τα προβλήματα στα δημόσια ειδικά σχολεία παραμένουν και πολλά από αυτά μπορεί να μην ανοίξουν. Υπενθυμίζουμε ότι σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων - Παιδιών Νοητικά Υστερούντων», καταγγέλλει το ΣΕΜΙΣΕΑ και καλεί σε οργάνωση του αγώνα για:

  • Να μη μείνει κανένα παιδί με αναπηρία εκτός εκπαίδευσης.
  • Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των κέντρων Ειδικής Αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό με προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, κατάργηση κάθε πληρωμής, είτε άμεσα είτε έμμεσα (δωρεές, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.).
Ο πιο καλός ο εργοδότης...

Μειώσεις μισθών και περικοπές παροχών προς τους εργαζόμενους ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο όμιλος ΜΙG που δραστηριοποιείται στην Υγεία («Υγεία», «Μητέρα», «Λητώ» κ.λπ.). Ο επιχειρηματικός όμιλος - βραβευμένος για συνεχόμενες χρονιές ...ως «καλύτερος εργοδότης» - απέδειξε πως τελικά «καλύτερος» εργοδότης είναι ο πιο ανταγωνιστικός και κερδοφόρος εργοδότης. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία δεν κερδίζουν μόνο πουλώντας θεραπεία, εξετάσεις, νοσηλεία σε όσους έχουν ανάγκη, δεν κερδίζουν μόνο από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, όπως η πρόσφατη για κρεβάτια ΜΕΘ, κρεβάτια νοσηλείας Γ' κατηγορίας, εξειδικευμένες εξετάσεις κ.λπ., αλλά και ρίχνοντας το εργασιακό «κόστος». Αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους υπογράφονται τα μνημόνια, γι' αυτούς παίρνονται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και στην Υγεία.

Η Υγεία στις δίνες του ... Ποταμιού

Πλήρη προσαρμογή των δημόσιων μονάδων Υγείας στην επιχειρηματική λειτουργία, παίρνοντας ως παράδειγμα τι ισχύει και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, υπόσχεται το Ποτάμι στο πρόγραμμά του για την Υγεία, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με τα υπόλοιπα κόμματα που υποστηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και άρα τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στο κριτήριο «κόστος - όφελος», ώστε οι ανάγκες του λαού να μην «κοστίζουν» στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος τους. Με «αξιολόγηση» της λειτουργίας τους και των εργαζομένων με τα κριτήρια της επιχειρηματικότητας, από τα οποία θα εξαρτάται η «βιωσιμότητά» τους. Είναι πρόγραμμα από το οποίο λείπουν εντελώς έννοιες όπως «κοινωνικές ανάγκες και δικαιώματα», θέσεις όπως η «κατάργηση των πληρωμών από τους ασθενείς». Δεν πρόκειται για «Ποτάμι», αλλά για πραγματικό τσουνάμι που επιχειρεί να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει στα δημόσια νοσοκομεία.

Για τα δημόσια νοσοκομεία λέει:

  • «Νοσοκομεία ανεξάρτητα, αυτοδιοικούμενα», δηλαδή απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότησή τους και ολοκληρωτική λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, έσοδα - έξοδα, ασθενείς - πελάτες, λίγους και φτηνούς εργαζόμενους. Θυμίζουμε το νόμο της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επί υπουργίας Βορίδη, «Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία"», που προβλέπει τη σταδιακή «απαγκίστρωση» του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Θυμίζουμε, επίσης, πως αντίστοιχο είναι το σύστημα στη Γερμανία, όπου τα νοσοκομεία δε χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και λειτουργούν ξεκάθαρα με κριτήριο τη μείωση κόστους και την αύξηση κέρδους.
  • «Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση νοσοκομειακών μονάδων με συγχωνεύσεις» και «αλληλοκάλυψη». Είναι ακριβώς αυτό που λέει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί να υπάρχουν 2 παθολογικές κλινικές σε ένα νομό και να υπολειτουργούν, λόγω π.χ. έλλειψης προσωπικού; Να συγχωνευτούν σε μία. Δηλαδή κατάργηση τμημάτων, κλινικών, κρεβατιών.
  • Αυτή είναι η «αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία με εξορθολογισμό των δαπανών» των νοσοκομείων, «μέσα από το σύγχρονο management». Είναι η κυρίαρχη και στην ΕΕ λογική «κόστος - όφελος», όπου οι δημόσιες δομές διατηρούνται και αναπτύσσονται στο βαθμό που είναι «συμφέρουσες», ανταποδοτικές και δεν «επιβαρύνουν» το κράτος. Οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες δεν αποτελούν κριτήριο.

Για τους υγειονομικούς και τους άλλους εργαζόμενους στην Υγεία:

  • «Αναδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα». Σύμφωνα με το Ποτάμι, πρέπει να ξεπεραστούν οι «αγκυλώσεις» - όπως είπε και ο πρώην υπουργός, Π. Κουρουμπλής - της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη κυριαρχούν οι εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο», με συμβάσεις, μπλοκάκια, εργολαβικά συνεργεία, κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας. Από την επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου χαμένοι είναι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς, αφού το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να επιβιώνει από την πώληση των υπηρεσιών του στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών μειώνεται για να μην «πιάνουν» το κρεβάτι, ενώ με το προσωπικό να εναλλάσσεται και να μειώνεται διαρκώς, οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται.
  • Τέλος, αποτελεί πρόκληση για τους υγειονομικούς, που η εντατικοποίηση της δουλειάς τους έχει «χτυπήσει κόκκινο», δουλεύουν χωρίς ρεπό, τους οφείλονται δεδουλευμένα (νυχτερινά, αργίες, εφημερίες), να γίνεται λόγος στο πρόγραμμα για «σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα» και για «διαρκή αξιολόγηση ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού των νοσοκομείων»...

Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ