ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κοροϊδία και στο βάθος ανεργία για τις καθαρίστριες

Νέα εμπόδια για την επαναπρόσληψή τους θέτει διαρκώς και η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
«Στον αέρα» βρίσκονται χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες που δουλεύουν με συμβάσεις έργου στα δημόσια σχολεία της χώρας. Μέχρι χτες οι συμβάσεις τους δεν είχαν ανανεωθεί ενώ τίποτα δεν διασφαλίζει πως θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, καθώς μια σειρά δήμοι επιλέγουν το δρόμο της ανακύκλωσης της ανεργίας και τους δείχνουν την πόρτα της εξόδου από τη δουλειά.

Κι όλα αυτά ενώ την Παρασκευή ανοίγουν τα σχολεία και χιλιάδες μαθητές θα βρεθούν στα σχολικά κτίρια όπου η έλλειψη καθαριότητας και υγιεινής εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Χτες το πρωί, καθαρίστριες από δήμους της Αττικής αλλά και την Πάτρα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου παρέμειναν μέχρι το απόγευμα, μετά από κάλεσμα των σωματείων τους και των Επιτροπών Αγώνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι των Συνδικάτων ΟΤΑ Αττικής και Πάτρας, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Ενώσεων Γονέων και της ΟΓΕ. Αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., θα γίνει ξανά κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Οι εργαζόμενες καταγγέλλουν πως η κοροϊδία σε βάρος τους συνεχίζεται. Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τους προηγούμενους μήνες, εκδόθηκε στις 26 Αυγούστου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανανέωνε τις συμβάσεις για τη φετινή σχολική χρονιά. Η εφαρμογή της όμως αποδείχθηκε αβέβαιη, αφού μια σειρά δήμοι, αντί να καλέσουν τις εργαζόμενες να ξαναπιάσουν δουλειά, προχώρησαν σε διαδικασίες για την προκήρυξη θέσεων εργασίας στην καθαριότητα των σχολείων.

Στο αίτημά τους να εξασφαλιστεί η επιστροφή τους στη δουλειά, με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τους δήμους, σε ανάλογη κινητοποίηση την 1η Σεπτέμβρη, είχαν αποσπάσει σχετικές δεσμεύσεις, που δεν έγιναν όμως πράξη. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί για την έκδοση εγκυκλίου, καλώντας τις εργαζόμενες να πιάσουν δουλειά από την επόμενη μέρα.

Χτες, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε νέα εμπόδια. Συγκεκριμένα, παράγοντες του υπουργείου ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία των εργαζομένων πως περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το οποίο έχουν ζητήσει την εξαίρεση των καθαριστριών από την απαγόρευση προσλήψεων λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Ακόμα όμως κι αν το ΣτΕ ανάψει το «πράσινο φως», σε τίποτα δε διασφαλίζει πως οι συμβάσεις έργου, όταν αυτές συναφθούν, θα αφορούν τις ίδιες, αφού μια σειρά δήμοι, όπως του Περάματος, του Πειραιά, των Μεγάρων, δηλώνουν ευθαρσώς πως δεν θα προσλάβουν τις ίδιες εργαζόμενες.

Υπενθυμίζουμε πως περίπου 8.500 εργαζόμενες βρίσκονται κάτω από την ομηρία των συμβάσεων έργου και την απειλή της ανεργίας με την έναρξη κάθε σχολικού έτους. Πολλές από αυτές δουλεύουν με το καθεστώς αυτό στα σχολεία ακόμα και για περισσότερα από δέκα χρόνια και πλέον φαίνεται πως η απειλή της ανεργίας είναι πιο ορατή από ποτέ.

ΟΑΕΔ
Ανακοίνωσε την καταβολή κονδυλίων για τα «πεντάμηνα»

Κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων, ο Οργανισμός προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δίμηνη καθυστέρηση

Με ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ ενημέρωσε χτες ότι ξεκίνησε να καταβάλλει στους δήμους τα κονδύλια για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα λεγόμενα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας», που φτάνουν μέχρι και τους δύο μήνες.

Οπως κυνικά ομολογεί ο Οργανισμός, «η καταβολή των αποδοχών των ωφελούμενων αφορά τόσο τις λίγες μέρες του μηνός Ιούλη κατά τις οποίες απασχολήθηκαν οι ωφελούμενοι, όσο και τις αποδοχές τους για το μήνα Αύγουστο, για όσους δήμους έχουν αποστείλει προς τον ΟΑΕΔ τις καταστάσεις».

Για να δικαιολογήσει αυτή την καθυστέρηση, ο ΟΑΕΔ επικαλείται «την αναβάθμιση και προσαρμογή του πληροφοριακού του συστήματος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 2/2015, ως προς τον υπολογισμό και την καταχώρηση των διαφορετικών πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης των ωφελούμενων ανά ειδικότητα, π.χ. κοινή μικτή ασφάλιση, κλάδος βαρέων, τομείς ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.)».

Τέλος, προκλητικά ενημερώνει ότι «η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να περιοριστεί στο ελάχιστο»! Σημειώνουμε ότι μέχρι και χτες, η πλειοψηφία των δήμων δεν είχε πάρει φράγκο από τα λεφτά που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται επί δύο μήνες, χωρίς να τους αποδίδεται καν αυτός ο γλίσχρος μισθός των 500 περίπου ευρώ, την ίδια ώρα που οι εργοδότες - δήμοι τούς απασχολούν σε εργασίες έξω από τα «γενικά καθήκοντα» για τα οποία προσλήφθηκαν και τους στερούν τα ελάχιστα δικαιώματα (άδειες, μέσα προστασίας κ.ά.).

Απέναντι σ' αυτή την άθλια κατάσταση, την ευθύνη της οποίας έχουν κυβέρνηση και δήμοι, οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα», με τη βοήθεια των ταξικών συνδικάτων στους ΟΤΑ, οργανώνονται σε Επιτροπές Αγώνα και διεκδικούν τα αυτονόητα. Κάτω από τη δική τους πίεση και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο ΟΑΕΔ αναγκάζεται τώρα σχεδόν να ...θριαμβολογεί, επειδή μετά από δύο μήνες δουλειάς κατάφερε να εξασφαλίσει το μισθό στους απασχολούμενους.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και άλλων συνδικάτων (οργανώθηκε μέχρι και τετράωρη στάση εργασίας στην Αττική), προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε κυβέρνηση, ΟΑΕΔ και δήμους και να αποδεσμευτούν τα λεφτά για τη μισθοδοσία.

Θυμίζουμε ότι παρέμβαση με δήλωσή του έκανε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε πει την περασμένη Τετάρτη: «Απαράδεκτο να καθυστερεί η πληρωμή ακόμη και αυτών των μισθών πείνας. Αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως αυτά τα προγράμματα της κακοπληρωμένης ελαστικής εργασίας το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία και να προσφέρουν στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο φτηνό εργατικό δυναμικό και μάλιστα χωρίς δικαιώματα. Το ΚΚΕ απαιτεί να πληρωθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα "πεντάμηνα" και να καταβάλλονται στο εξής κανονικά και έγκαιρα οι μισθοί τους».

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση από το ΕΚ Λάρισας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας που καθιέρωσε η ΠΣΟ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), στο χώρο του Β. Αρχαίου Θεάτρου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα αντιπολεμικής δράσης των ταξικών συνδικάτων.

Η 1η Σεπτέμβρη καθιερώθηκε ως τέτοια με απόφαση της ΠΣΟ, γιατί αυτή την ημερομηνία πριν από 76 χρόνια, το 1939, η φασιστική Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον των λαών, με την εισβολή στην Πολωνία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν θεατρικό - μουσικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα του ΕΚΛ και έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.

Μιλώντας εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΛ, ο πρόεδρός του, Τάσος Τσιαπλές, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε: «Η εκδήλωσή μας δεν είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά γίνεται σε μια περίοδο, που στη γειτονιά μας και ευρύτερα βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που οι λαοί πληρώνουν με τις ζωές τους, με καταστροφές, φτώχεια και αναγκάζουν εκατομμύρια στην αναγκαστική προσφυγιά και τη μετανάστευση».

Ο πρόεδρος του ΕΚΛ αναφέρθηκε στο ιστορικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας ότι «το τέρας του φασισμού νικήθηκε χάρη κυρίως στην τιτάνια πάλη της ΕΣΣΔ και των λαών, όπως και του δικού μας, κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε: «Είμαστε σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενέπλεξε ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συμμετέχοντας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκστρατείες.

Οχι μόνο δεν είχε σκοπό να βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να διώξει τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, αλλά πρότεινε και τη δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του Αιγαίου, την αναβάθμιση των υπαρχουσών ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων, ενώ συμμετείχε σε πολλά γυμνάσια και συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, γεγονότα τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το λαό της Ελλάδας και άλλων χωρών».

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην «Παιδική Στέγη»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας θα κάνουν σήμερα, Τετάρτη, στις 3.30 μ.μ., οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, καθώς οι εργαζόμενοι στους πέντε παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος είναι απλήρωτοι για περισσότερο από έξι μήνες.

«Το Ιδρυμα ιεραρχεί τελευταία την υποχρέωση καταβολής των δεδουλευμένων και στη συνεχή απαίτηση των εργαζομένων για την καταβολή τους εκβιάζει και απειλεί με τη διακοπή της λειτουργίας των παιδικών σταθμών», σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, και προσθέτει: «Θεωρούμε απαράδεκτο στη σημερινή εποχή το κράτος να ανέχεται τη λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων δήθεν φιλανθρωπικών στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής, με κρατική χρηματοδότηση και σε παραχωρημένη δημόσια περιουσία».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ, καθώς και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σταθμών, με το πέρασμα της ευθύνης για τη λειτουργία τους, της περιουσίας του ιδρύματος και των εργαζομένων στους δήμους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ