ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Χίλαρι Κλίντον

Τη μετατόπιση του ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού ανέδειξε μεσοβδόμαδα η περιοδεία στην περιοχή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψή της στο Πεκίνο, κάλεσε από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας τις συμμάχους της Ουάσιγκτον που έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα να σχηματίσουν ένα «ενιαίο μέτωπο» για την καλύτερη τάχα διευθέτηση των ζητημάτων... Σε μία προσπάθεια να καλύψει την εμφανέστατη ανάμειξή της στις σχέσεις της ανερχόμενης υπερδύναμης με χώρες της περιοχής, η Κλίντον προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό της, προτείνοντας έναν κώδικα έξι σημείων για την «εκτόνωση» της έντασης και την «επίλυση» των εδαφικών διαφορών στο πλαίσιο της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μέχρι τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού το Νοέμβρη στην Καμπότζη. Προβαίνοντας σε γνωστές κοινοτοπίες, η Κλίντον δε δίστασε να επικαλεστεί τα γνωστά «εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ» και το ...«σεβασμό» στο «διεθνές δίκαιο» ειδικά για την περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, του πρωθυπουργού και του πρόεδρου της, ξεκαθάρισε ότι δε δέχεται αυτές τις παρεμβάσεις για τα θέματα της περιοχής, και επικαλούμενη τις «καλές σινοαμερικανικές σχέσεις» σημείωσε ότι θα πρέπει να τις αποφεύγει. Είναι φανερό και με την κινητικότητα, που υπάρχει για δημιουργία διάφορων περιφερειακών ενώσεων σε σχέση με τον Ειρηνικό, ότι το επόμενο διάστημα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην καυτή αυτή περιοχή θα φουντώσουν.


Δ. ΟΡΦ.

Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ιστορία της γέννησης ορισμένων θεών, αλλά θέλουν πριν απ' όλα να ξέρουν πώς και ποιες ήταν οι αιτίες που εμφανίστηκε η θρησκεία και πώς αναπτύχθηκε στους διάφορους λαούς. Πρωταρχικός σκοπός της εργασίας αυτής του Εμανουήλ Γιαροσλάβσκι, είναι να δείξει ότι όλες οι θρησκευτικές αντιλήψεις και παραστάσεις κι όλοι οι θεοί είναι αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων. Αποδεικνύεται συγκριτικά ότι μέσα σε ταυτόσημες συνθήκες ζωής, εμφανίστηκαν στους διάφορους λαούς παρόμοιες θρησκευτικές δοξασίες και λατρείες, ότι οι λαοί, όταν έρχονται σ' επαφή, παίρνουν ο ένας απ' τον άλλον τις θρησκευτικές δοξασίες και ότι, συχνά, κάθε νέα θρησκεία είναι σε μεγάλο βαθμό, μια παραλλαγή των θρησκειών που υπήρχαν ως τότε. Ετσι ο χριστιανισμός υιοθέτησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις δοξασίες και τη λατρεία των λεγόμενων ειδωλολατρικών θρησκειών της Ανατολής.

Οι εκμεταλλεύτριες τάξεις έχουν ανάγκη απ' αυτό το θρησκευτικό μυστήριο που ο απλός θνητός δεν πρέπει καν να το θίγει, το ίδιο όπως στη βιβλική αφήγηση οι απόγονοι του «Αδάμ» δεν είχαν την άδεια να φάνε τα απαγορευμένα μήλα από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού.Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή.

Φοροαφαίμαξη και φούμαρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο κλιμακώνονται οι φοροεπιδρομές και η φοροληστεία του λαού τόσο εντείνεται ταυτόχρονα η οργανωμένη εκστρατεία της κυβέρνησης, με στόχο την εξαπάτησή του και την ανώδυνη εκτόνωση της απόλυτα δικαιολογημένης οργής του. Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια πρωτοφανή φοροαφαίμαξη των εισοδημάτων τους, η οποία θα επιδεινωθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, διεξάγεται μια τρομερή πλύση εγκεφάλου του λαού, ώστε να πειστεί ότι τάχα «πληρώνουν όλοι» και πως η κυβέρνηση διεξάγει ανελέητο πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Είναι, πράγματι, εντυπωσιακός ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός που γίνεται το τελευταίο διάστημα. Στην αρχή, η κυβέρνηση πούλησε το παραμύθι ότι θα φορολογήσει τις καταθέσεις στην Ελβετία, στέλνοντας μάλιστα τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη στη Βέρνη, για να γίνει περισσότερο πιστευτό. Το ψέμα δεν άντεξε ούτε τρεις μέρες, αφού από την επομένη το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας παρέπεμψε την πολυδιαφημισμένη συμφωνία περί φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων ...στις ελληνικές καλένδες, πράγμα που αναγκάζεται να δεχθεί, έστω ανεπίσημα, και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια, βοηθούσης και της ΔΗΜΑΡ, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το «ξεχασμένο» εδώ και ενάμιση χρόνο στα συρτάρια του ΣΔΟΕ, CD με τα 54.000 ονόματα που έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 20 δισ. ευρώ, δίχως βέβαια να υπάρξει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα, γιατί τάχα δεν συνεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας! Το τελευταίο πυροτέχνημα είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων 121 φυσικών προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής (σώπα!...). Ο πραγματικός στόχος είναι να κρύψουν από το λαό ότι η εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει, όπως άλλωστε έχει συμβεί πάντα στο παρελθόν, σε νέα φορολεηλασία των λαϊκών δικαιωμάτων, αφού τη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία δεν μπορούν να την αγγίξουν, ακριβώς επειδή φοροδιαφεύγει νόμιμα.

Μαθήματα ανοχής με κάθε αφορμή

Είναι αληθινά «ζηλευτή» η ...μαεστρία με την οποία τα αστικά ΜΜΕ πλασάρουν την αντίληψη ότι η φτώχεια διδάσκει, ότι η φτώχεια μας βάζει μυαλό, ότι η φτώχεια μας κάνει καλύτερους. Σε μια προσπάθεια να «εκτονωθούν» οι αντιδράσεις και η οργή του λαού για τα προβλήματα που προκαλεί η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, κάθε πλευρά στην καθημερινότητα της λαϊκής - εργατικής οικογένειας δίνει τροφή σε μια προπαγάνδα που ενισχύει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων. Για παράδειγμα, παλιότερα «ανθούσαν» τα ρεπορτάζ για το ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις δυναμώνουν λόγω της οικονομικής στενότητας, αφήνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ το συμπέρασμα ότι αυτή είναι ...ευεργετική.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και ρεπορτάζ που εμφανίζουν τις σύγχρονες μωρομάνες να έχουν στραφεί στο θηλασμό, επειδή κοστίζουν ακριβά τα βρεφικά γάλατα. Σ' αυτή τη βάση, τα ΜΜΕ εντοπίζουν τις θετικές συνέπειες που έχει το μητρικό γάλα για μητέρα και βρέφος και επιδοκιμάζουν την επιλογή της μητέρας ως σωστή, στοργική κτλ. Ομως, τέτοιες αποφάσεις δε συνδέονται μόνο (για την ακρίβεια δε συνδέονται κύρια) με την προσωπική ...ηθική ή την προσωπική απόφαση ενός εργαζόμενου ή μιας εργαζόμενης. Συνδέονται πρώτα απ' όλα με την κοινωνία μέσα στην οποία ζουν και ανατρέφουν τα παιδιά τους. Η κοινωνία καθορίζει καταλυτικά τις συνθήκες μέσα στις οποίες αποκτούν ή όχι τη δυνατότητα να προσφέρουν στο παιδί τους αυτό που χρειάζεται. Για παράδειγμα, επιδρά ή δεν επιδρά στην απόφαση μιας μητέρας να θηλάσει η ανάγκη να επιστρέψει στο μεροκάματο ακόμα και ελάχιστες εβδομάδες μετά τη γέννα; Η εντατικοποίηση, τα ωράρια - λάστιχο, η επιφόρτιση της εργαζόμενης μάνας με πολλαπλά καθήκοντα (που θα έπρεπε να εξασφαλίζονται στη λαϊκή οικογένεια από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας), βοηθούν μια μωρομάνα να επιλέξει το θηλασμό; Η τρομοκρατία που κυριαρχεί μες στους τόπους δουλειάς, η λογική που λέει ότι μια μητέρα «κοστίζει» παραπάνω, φτάνει μερικές φορές να θεωρείται μέχρι και αντιπαραγωγική, βοηθά μια εργαζόμενη να επιλέξει το θηλασμό;... Φυσικά, όχι. Αλλά αυτοί οι παράγοντες «θάβονται» από τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ.

Συνεχόμενα πλήγματα για την αγροτιά

Συνεχόμενα πλήγματα δέχεται η αγροτιά από τη βάρβαρη πολιτική που ακολουθείται. Στα τόσα μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος της έρχονται να προστεθούν και νέα. Στα χρόνια των μνημονίων η μικρομεσαία αγροτιά είδε τις τιμές των προϊόντων να μειώνονται, το κόστος παραγωγής και ζωής να αυξάνεται, το ΦΠΑ να πηγαίνει στο 23%, τα χαράτσια να διαδέχονται το ένα το άλλο (όπως για τ' ακίνητα μέσω της ΔΕΗ), είδε την αύξηση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, χωρίς να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται κανονικά η παραγωγή, την αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ, που το 2012 έφτασε το 29%, ενώ η αγροτιά για μια συνταγή πληρώνει 5 ευρώ στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία. Επιπλέον, με το που μπήκε το 2012 αυξήθηκε η τιμή στο αγροτικό ρεύμα κατά 20% και στο οικιακό 11%. Τώρα μειώνεται ο συντελεστής επιστροφής του ΦΠΑ από 11% σε 7%, που σημαίνει ακόμα μικρότερη επιστροφή ΦΠΑ, ενώ μεθοδεύεται να μειωθεί και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Οσο για τους ξωμάχους αγρότες, από τις συντάξεις - ψίχουλα τους κόβουν και τα δώρα! Και το κακό δε θα σταματήσει εδώ αφού ακολουθούν σχέδια για τη φορολόγηση της γης και νέα χαράτσια στις γεωτρήσεις και στο νερό άρδευσης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να παλέψει μαζί με την ΠΑΣΥ σε κοινό μέτωπο αγώνα με ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η φτωχομεσαία αγροτιά θα έχει όφελος αν παλέψει μαζί με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, με έξοδο από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο. Ετσι θα καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας σε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, με συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ