ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η μεγάλη γιορτή της νιότης στην Αθήνα
  • Στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις, στο πάρκο Τρίτση, στο Ιλιον
  • Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Εχοντας κάνει μια επιτυχημένη πορεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με χιλιάδες και χιλιάδες κόσμο, κυρίως νεολαία, να αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του, το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» φτάνει τις επόμενες μέρες στην κορύφωσή του στην Αθήνα.

Από την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη και για τρεις μέρες ανοίγει τις πύλες του και ξεδιπλώνει τις εκδηλώσεις του στο «Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"» στο Ιλιον.

Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

«Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία...», είναι το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ, εμπνευσμένο από δυο μεγάλες μορφές, τον Μ. Γκόρκι και τον Μπ. Μπρεχτ. Κι αυτό το σύνθημα συμπυκνώνει ακριβώς το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΚΝΕ στη νέα γενιά μέσα από το Φεστιβάλ της. Στις δεκάδες εκδηλώσεις του τριημέρου, στα μουσικά αφιερώματα, τα θεατρικά δρώμενα, τις δεκάδες συζητήσεις, τις αθλητικές δραστηριότητες, τα περίπτερα και τα ταμπλό του, το Φεστιβάλ συνθέτει μια πολιτική - πολιτιστική ενότητα που φέρνει κοντά στη νεολαία την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Φτιαγμένο αποκλειστικά με το μεράκι και τη δημιουργικότητα των νέων της ΚΝΕ, δείχνει τις δυνατότητες που έχει ο λαός μας να ζήσει ασύγκριτα καλύτερα με σήμερα, να καλύψει τις πραγματικές του ανάγκες, να απολαύσει τα αγαθά των κόπων του, να χτίσει το δικό του μέλλον.

Ολοι οι δρόμοι, λοιπόν, από την Πέμπτη οδηγούν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Εκεί που συναντιέται το τραγούδι του νέου εργαζομένου, η αισιοδοξία της νέας μητέρας, τα όνειρα του μαθητή, η ελπίδα του νέου ανέργου, η πίστη του κάθε αγωνιστή. Σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή, η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα να γνωρίσει τις θέσεις του ΚΚΕ από πρώτο χέρι κι όχι από αυτά που λένε όσοι τις πολεμούν. Γιατί η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια, να διαγράψει το χρέος, με αποδέσμευση από την ΕΕ. Γι' αυτό χρειάζεται ανατροπή των μονοπωλίων και του πολιτικού τους συστήματος. Μόνο έτσι θα είναι κυρίαρχος, ανεξάρτητος ο λαός, έτσι θα ζήσει πραγματικά ευτυχισμένα.


Θάνος ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Συνθέτης

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ένας ιστορικός θεσμός πια, γιατί λειτουργεί αδιάλειπτα 38 χρόνια. Ενώ είναι ένα πολιτικό φεστιβάλ, ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια πήρε ένα χαρακτήρα σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος, ειδικότερα στη μουσική, αφού απ' αυτό το φεστιβάλ πέρασαν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι τριών γενεών συνθετών - στιχουργών - ερμηνευτών, που λάμπρυναν το ελληνικό τραγούδι.

Ειδικά στις μέρες που περνάμε, που είναι μέρες πολύ μεγάλης βαρβαρότητας, αυτό το φεστιβάλ είναι απαραίτητο για όλους μας. Η τέχνη στον καιρό μας έχει και χαρακτήρα εμψύχωσης, αλλά και πρέπει να βοηθάει στην πολιτική διεκδίκηση όσων μας ανήκουν κι όσων μας στερούν.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να συμμετέχω σε αυτό το Φεστιβάλ.


Ερωφίλη

Ερμηνεύτρια στο συγκρότημα Τρίφωνο

Η καθιερωμένη συνάντηση στα Φεστιβάλ της Νεολαίας του Κόμματος είναι θεσμός πια εδώ και αρκετά χρόνια. Η συμμετοχή μας σ' αυτά μας τιμά, γιατί οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλα, έχουν πάντα την αισθητική που μας ταιριάζει. Είναι η ώρα που η πολιτική αποκτά πιο άμεσο πρόσωπο μέσω της Τέχνης. Το τι προτείνουν στον κόσμο δείχνει μεγάλη ευθύνη για τον πολιτισμό, τον τρόπο ψυχαγωγίας και την αισθητική της ζωής μας γενικότερα.

Χαίρομαι που φέτος συμμετέχουμε σε δύο Φεστιβάλ, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα 7 και 15 Σεπτέμβρη αντίστοιχα με ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο μας Μάνο Λοΐζο. Είναι μία παράσταση που παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Εμποριού στη Χίο (στα πλαίσια του φαστιβάλ Αξάνεμος) με πολύ μεγάλη επιτυχία. Στο Φεστιβάλ της Αθήνας συμμετέχουμε μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, όπως οι: Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσσης Τσακνής, Γιώτα Νέγκα και άλλοι, σ' ένα πρόγραμμα που επιμελείται ο Χρήστος Λεοντής.

Νομίζω ότι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου είναι αυτή που επιβάλλει και καθιερώνει τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ κάθε χρονιά και εύχομαι ολόψυχα κόντρα σε κάθε αντίξοη οικονομική συνθήκη ο λόγος που θα μας φέρνει κοντά σ' αυτό το καθιερωμένο ραντεβού να μένει ισχυρός.


Γιώργος ΣΑΡΡΗΣ

Συνθέτης

Στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» την Πέμπτη 13/9 παρουσιάζουμε στη Λαϊκή Σκηνή ένα αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών. Οι 9 μήνες αυτής της ανεπανάληπτης απεργίας δεν υπάρχει τρόπος να περιγραφούν με τραγούδια και λόγια. Ολο αυτό που έκαναν οι Χαλυβουργοί ήταν πράξη σκληρή και με κόστος κι επομένως πολύ πιο πέρα από λόγια. Αυτό το μικρό αφιέρωμα είναι το λιγότερο που μπορούσε να γίνει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περάσει αυτός ο αγώνας στο Πάνθεον των ιστορικών αγώνων της εργατικής τάξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Και πιο πολύ για να περάσει στη συνείδηση όλων, πως μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Μόνο ξεπερνώντας τα όρια και κάνοντας το αδύνατο θα βρούμε το κουράγιο για τη δική μας έφοδο στον ουρανό. Αυτό είναι το μεγάλο δώρο των Χαλυβουργών που πρέπει με κάθε τρόπο να φυλάξουμε και να κρατήσουμε ζωντανό με όποιον τρόπο μπορούμε.


Γιάννης ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ερμηνευτής

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή η συμμετοχή μου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και μάλιστα με αφιέρωμα στον σπουδαίο ποιητή και άνθρωπο Νικηφόρο Βρεττάκο και σε μουσική ενός ταλαντούχου συνθέτη που αγωνίζεται χρόνια με τα έργα του για το καλό του ελληνικού τραγουδιού, τον Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελεί ελπίδα περισυλλογής για τη νεολαία και τους εργαζόμενους, τώρα που οι επιθέσεις από τους διεθνείς κερδοσκόπους και τα πολιτικά τους φερέφωνα έχουν γίνει άγριες και απάνθρωπες με τη συστηματική ακύρωση κατακτημένων κοινωνικών, εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Η ΚΝΕ βαρύνεται με την ευθύνη να δείξει στους νέους ανθρώπους το δρόμο για την έξοδο από την τραγική κατάσταση που βιώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Εύχομαι κάθε επιτυχία με την προτροπή η ΚΝΕ να αποτελέσει πρωτοπορία και στο χώρο της Τέχνης, εντάσσοντας συστηματικά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της όλους εκείνους τους νέους δημιουργούς που εργάζονται για την ποιότητα στην τέχνη και τη ζωή.


Παναγιώτης ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Συνθέτης

Ο Π. Κωνσταντακόπουλος με τον Νικηφόρο Βρεττάκο
Ο Π. Κωνσταντακόπουλος με τον Νικηφόρο Βρεττάκο
Αποσπάσματα από Εργα μου πάνω σε ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, του αγαπημένου μου ποιητή, θα παρουσιάσω την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ερμηνευμένα από το σπουδαίο και για 26 χρόνια συνεργάτη μου τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο και από μένα στο πιάνο και στο τραγούδι και με αφηγητές δυο νέα παιδιά από την αγωνιζόμενη νεολαία της ΚΝΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θ' ακουστεί η τελευταία απαγγελία του Νικηφόρου Βρεττάκου, που μου διάβασε ο ίδιος την Πέμπτη 1η Αυγούστου 1991, τρεις ημέρες πριν της αναχώρησής του. Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος με συγκλόνισε μα και ο άνθρωπος Νικηφόρος Βρεττάκος, αυτή η «άγια» μορφή, ο γιομάτος αγάπη, απλότητα, καλοσύνη, στοχασμό... Ο άνθρωπος που στα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του με αγκάλιασε, πίστεψε στη μουσική μου όπου μελετώντας την ποίησή του έγραφα, έχοντας σχεδόν καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία.

«Αντιστέκομαι, όπως οι ελιές της πατρίδας μου που σφηνωμένες γερά στην απόλυτη πέτρα αδιαφορούν για τις θύελλες...», έγραφε... και αυτή η γραφή μέσα μου πάντα στροβιλίζεται σαν βιώνω μαχόμενος την ηλιθιότητα των Ελλήνων πολιτικών όπου κατάντησαν έρμαιο των συμφερόντων αυτό τον ιερό τόπο που λέγεται πατρίδα μας, τον τόπο που τίμησαν με το λόγο τους οι ποιητές, οι αγωνιζόμενοι με το αίμα τους πάνω στα ξερονήσια της Λέρου και της Γυάρου και στις φυλακές της Υδρας, της Μακρονήσου...

Νέοι, αντισταθείτε, σε σας ελπίζουμε... Η Κύπρος διχοτομημένη στα δυο και... τίποτα!!! ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!!!! «Χιλιάδες χρόνια, κάθε χρόνο, αντιστέκεται η Κύπριδα... και τα κόκαλα των νεκρών κι οι αμφορείς και τα αγάλματα μες τη γης αντιστέκονται...» θα τραγουδήσω ο ίδιος από το ποίημά του με τίτλο «Διαχρονική Αντίσταση».

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω έστω με ένα μικρό απόσπασμα από Εργα μου στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, υψώνοντας και τη δική μου φωνή μαζί με τις δικές τους φωνές, ως φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην κατρακύλα.

Σας προτείνουμε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ κύριοι της εξουσίας.

Χαιρετίζω τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ και τους ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνουν να παρουσιάσω τη μουσική μου στις εκδηλώσεις τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org