ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επιδημία» ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Ενώ ο επίσημος πληθωρισμός αυξανόταν τον Αύγουστο με ρυθμό 3,6% (αντί 3,4% πέρσι), η ΕΣΥΕ κατέγραφε για το τελευταίο δωδεκάμηνο ανατιμήσεις από 5% μέχρι 65% σε είδη και υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι» της εργαζόμενης νοικοκυράς

Η κερδοσκοπία και η ακρίβεια στα τρόφιμα και σε όλα σχεδόν τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όχι μόνο δεν πτοούνται από τα κυβερνητικά ψευτομέτρα «ελέγχου των τιμών», αλλά αντίθετα συνεχίζουν, με αμείωτη ένταση, να επιβαρύνουν τα λαϊκά εισοδήματα. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Αύγουστο του 2003 είχε σκαρφαλώσει στο 3,6% αντί 3,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2002, ενώ την ίδια περίοδο οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων κινούνται γύρω και κάτω από το 3%! Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο επίσημος τιμάριθμος σε δωδεκάμηνη βάση (Αύγουστος 2003 σε σύγκρισή με τον Αύγουστο του 2002) κατέγραψε αύξηση 3,3% αντί αύξησης 3,5% που είχε σημειώσει το αντίστοιχο δωδεκάμηνο (Αύγουστος 2002-Αύγουστος 2001).

Το σημαντικότερο όμως δεν είναι ο επίσημος τιμάριθμος, αλλά οι απανωτές ανατιμήσεις στα είδη ευρείας κατανάλωσης, αφού τα λαϊκά στρώματα είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο του μισθού ή της σύνταξης αποκλειστικά σε είδη πρώτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό οι επίσημες μεσοσταθμικές ανατιμήσεις αποδείχνονται πολύ μικρές και μακριά από την πραγματικότητα των λαϊκών τάξεων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέσα στον τελευταίο χρόνο (στο δωδεκάμηνο Αύγουστος 2003 - Αύγουστος 2002) καταγράφονται τσουχτερές ανατιμήσεις σε είδη και υπηρεσίες όπως οι πατάτες (60,2%), τα νωπά φρούτα (28,3%), τα ψάρια (10,2%), τα ενοίκια κατοικιών (5,5%). Επίσης, στο ίδιο δωδεκάμηνο πήραν «τα πάνω τους» οι τιμές για ύδρευση -αποχέτευση (5,3%), στα δημοτικά τέλη (5,6%), για συντήρηση - επισκευή αυτοκινήτου (10,2%), στα κόμιστρα ταξί (8%), στα πακέτα διακοπών (11,2%), στα εισιτήρια πλοίων (13,1%) κλπ.

Οι ανατιμήσεις στα τσιγάρα (καπνός) - που έφτασαν τον Αύγουστο σε 8% - δεν υπολογίστηκαν από την ΕΣΥΕ στο σύνολό τους, αλλά μόνο κατά το 1/3. Το υπόλοιπο ποσοστό το μετακυλίουν στον υπολογισμό του πληθωρισμού του Σεπτέμβρη. Η κερδοσκοπία και η ακρίβεια, με τις πλάτες και την ανοχή της κυβέρνησης, εκδηλώνονται πρώτα και κύρια στα επίκαιρα - λόγω εποχής - είδη. Ετσι η μείωση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης που καταγράφει η ΕΣΥΕ, για τον Αύγουστο, είναι παντελώς αδιάφορη για το πορτοφόλι των εργαζόμενων και συνταξιούχων. Μείωση τιμών (3,7%) δείχνουν τα επίσημα στοιχεία στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, λόγω των αλχημειών στις τιμολόγηση από τις εταιρίες του κλάδου και στα νωπά λαχανικά (5,7%) - μετά τις ραγδαίες ανατιμήσεις που προηγήθηκαν - και στο ελαιόλαδο (1,5%). Σε αυτά τα λιγοστά προϊόντα εξαντλείται ο κατάλογος των μειώσεων.

Ο πληθωρισμός για τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβρη (τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν τον Οκτώβρη) τροφοδοτείται από τις ραγδαίες ανατιμήσεις στα επίκαιρα (λόγω εποχής) σχολικά είδη, καθώς και από τις ανατιμήσεις που ετοιμάζονται να περάσουν οι βιομήχανοι σε είδη ευρείας κατανάλωσης (γαλακτοκομικά κ.ά.).

Οσον αφορά στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (σχεδιάστηκε για τη σύγκριση των τιμών ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ) σε μέσα επίπεδα αυξήθηκε σε ποσοστό 3,6%, έναντι αύξησης 3,8% την αντίστοιχη περίοδο 2002 προς 2001.

ALPHA BANK
Πουλάει το 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου

Πρόλαβαν «στο παρά πέντε» το ξεπούλημα νέων μετοχικών κρατικών τραπεζικών πακέτων

Την πώληση του 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) σε λεγόμενους «θεσμικούς επενδυτές» ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χτες η διοίκηση της τράπεζας, «προλαβαίνοντας» έτσι στο «παρά πέντε» τις αναμενόμενες κινήσεις της κυβέρνησης που αφορούν στο ξεπούλημα σε ιδιώτες τραπεζικών μετοχικών πακέτων που έχουν απομείνει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (κυρίως της Εθνικής και Εμπορικής Τράπεζας). Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Alpha αναφέρει ότι «προτίθεται να πωλήσει μέχρι 12 εκατ. μετοχές από το χαρτοφυλάκιο της Ιονικής Συμμετοχών» (θυγατρική του Ομίλου) και ότι πρόκειται για «ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές, μέσω συνοπτικής διαδικασίας βιβλίου προσφορών».

Στελέχη της τράπεζας, απαντώντας σε ερωτήσεις έλεγαν ότι δεν πρόκειται για συνεργασία με «στρατηγικό εταίρο», αλλά για κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι θα «βοηθήσει» τις τιμές στη Σοφοκλέους. Η συνοπτική διαδικασία σύμφωνα με τους ίδιους, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Τετάρτη. Στελέχη άλλων τραπεζών αποδίδουν την πτώση που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες στη Σοφοκλέους στην «υπερπροσφορά» τραπεζικών μετοχών αλλά και στο γεγονός ότι η πρόθεση της Alpha Bank είχε ήδη διαρρεύσει... Σε κάθε περίπτωση, ένας νέος γύρος κερδοσκοπίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Προς διαρκές κλείσιμο των πρατηρίων από αύριο

Τι αποφάσισε χτες η γενική συνέλευση του κλάδου

Σε διαρκείας κλείσιμο των πρατηρίων τους είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, από αύριο Τετάρτη, οι βενζινοπώλες όλης της χώρας, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της για την υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών συνδεδεμένων με τις αντλίες πετρελαίου στα πρατήρια. Αυτό αποφάσισε χτες η γενική συνέλευση του κλάδου, η οποία εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας να κηρύξει την έναρξη της κινητοποίησης, εάν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης αντιπροσωπείας του κλάδου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών δε βρεθεί λύση, που να ικανοποιεί τα αιτήματα των βενζινοπωλών.

Η γενική συνέλευση:

  • Επικύρωσε τις θέσεις και τα αιτήματα του κλάδου, σχετικά με τη διακίνηση καυσίμων.
  • Υπογράμμισε ότι εάν το υπουργείο Οικονομικών θέλει πραγματικά να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και την παράνομη διακίνηση, πρέπει να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου και να γίνει διάλογος με βάση τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.
  • Ζήτησε να απαλειφθεί ως κίνητρο ο μειωμένος ειδικός φόρος στα πετρέλαια και οποιαδήποτε πολιτική για το θέμα αυτό που έχει να κάνει με τους αγρότες ή τη βιομηχανία να την υλοποιήσει με το σύστημα της επιστροφής φόρων.
  • Κάλεσε την κυβέρνηση να χτυπήσει όλα τα κέντρα της μεγάλης παράνομης διύλισης, αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων, καθώς και τις παράνομες δεξαμενές και να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των τελωνειακών αρχών, σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται ναυτιλιακά καύσιμα να διατίθενται στην εσωτερική αγορά».
  • Τέλος, εξέφρασε την απαίτηση του κλάδου για την ακύρωση των εκβιαστικών, όπως τα χαρακτηρίζει, σημειωμάτων του ΣΔΟΕ για εγκατάσταση ταμειακής μηχανής και ζήτησε από τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη να ανακαλέσει δημόσια τον ισχυρισμό του ότι συλλήβδην «οι βενζινοπώλες κάνουν λαθρεμπόριο».
Τζίρος καταστημάτων

Αύξηση σε ποσοστό 8,2% εμφανίζει ο τζίρος των καταστημάτων για το α΄ εξάμηνο του έτους (Γενάρη-Ιούνη 2003). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), η αύξηση των πωλήσεων (σε τρέχουσες τιμές) εμφανίζεται μεγαλύτερη στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (11,9%), τα οποία έχουν εξοβελίσει από την αγορά τις μικρότερες επιχειρήσεις. Για το μήνα Ιούνη του 2003 η αύξηση του τζίρου (σύγκριση με τον Ιούνη του 2002) εμφανίζεται στο 6,5%.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org