ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ρωσοκινεζικές αντιδράσεις για την THAAD και πολλές παράλληλες διεργασίες

Το παζάρι γύρω από νέες κυρώσεις διευρύνεται

ΠΕΚΙΝΟ.- ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τέσσερις ακόμα εκτοξευτήρες προστέθηκαν στα τμήματα της υπερσύγχρονης αμερικανικής αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD που έχουν εγκατασταθεί κανονικά στη Νότια Κορέα, αναδεικνύοντας τους γοργούς ρυθμούς διεύρυνσης των στρατιωτικών εξοπλισμών σε Ασία - Ειρηνικό, ως μέρος των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιφέρεια.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, την Πέμπτη, που αφού είπε ότι «η στρατιωτική δράση (στη Χερσόνησο) θα ήταν βέβαια μια επιλογή», πρόσθεσε: «Είναι αναπόφευκτο; Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο...».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Γκενγκ Σουάνγκ, επανέλαβε ότι η αντίδραση της χώρας του στην ανάπτυξη της THAAD είναι «ξεκάθαρη, συμπαγής και σταθερή». Ο Σουάνγκ κάλεσε «τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να αξιολογήσουν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Κίνας και άλλων χωρών της περιοχής για την ασφάλεια, να σταματήσουν την ανάπτυξη (σ.σ. της THAAD) και να απομακρύνουν τον εξοπλισμό».

Αλλά και στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα δήλωσε ότι «η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, από κάθε πλευρά, με το πρόσχημα της διασφάλισης των συμφερόντων της, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σχολιάζοντας «αυτό που συμβαίνει κοντά στα σύνορά μας, με πιθανή ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος», είπε ότι «θα καταφύγουμε στις δυνατότητές μας να αναπτύξουμε τη στρατιωτική μας παρουσία σε αυτή την περιοχή... Αν όλο αυτό συνεχιστεί σε τόσο ανησυχητικά επίπεδα, τότε αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, θα δημιουργηθεί σε μας ζήτημα απάντησης με στρατιωτικούς όρους, ως αντιστάθμιση της κατάστασης».

«Ζυμώσεις» για πιθανές νέες κυρώσεις

Την ίδια στιγμή, πυρετωδώς συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει τις επόμενες μέρες σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ και συμμάχων τους για νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας (μετά και τις τελευταίες βαλλιστικές δοκιμές που έκανε).

Την Πέμπτη, ο ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι «δεδομένων των νέων εξελίξεων στη Χερσόνησο, η Κίνα συμφωνεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να δώσει περαιτέρω απάντηση και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα», με πολλούς να μιλούν για ανοιχτή στήριξη του Πεκίνου στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. Ο Γι συμπλήρωσε βέβαια ότι «οι κυρώσεις και η άσκηση πίεσης (σ.σ. στην Πιονγιάνγκ) είναι το μισό κλειδί στη λύση του ζητήματος. Το άλλο μισό είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση», αλλά και ότι «οποιεσδήποτε νέες ενέργειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να ευνοούν την επανέναρξη του διαλόγου και των διαβουλεύσεων».

Το ίδιο προσεκτικά, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ εξήγησε χτες ότι το αν η Κίνα ταχθεί υπέρ νέων κυρώσεων θα εξαρτηθεί «από τη συζήτηση που θα γίνει στο ΣΑ του ΟΗΕ».

Από τη μεριά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι «εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές σε διάφορα επίπεδα για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στα προβλήματα της Χερσονήσου... Καλωσορίζουμε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία και επιθυμία για μεσολάβηση ή παροχή πλατφόρμας για διαπραγματεύσεις... Επισημαίνουμε ότι η κοινή ρωσοκινεζική πρωτοβουλία (σ.σ. για αναστολή δοκιμών της Πιονγιάνγκ, αλλά και ασκήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας, ώστε να αρχίσει διάλογος) είναι ανοιχτή σε νέες προτάσεις και προσθήκες».

Στο μεταξύ, η Χερσόνησος βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι Πρόεδροι Κίνας και ΗΠΑ, Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - «δεσμεύτηκαν να δυναμώσουν το συντονισμό και να λάβουν περισσότερη δράση για την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου». Το κινεζικό ΥΠΕΞ σημείωσε μεταξύ άλλων για τη συνομιλία ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει αξία στο σημαντικό ρόλο που η Κίνα έχει παίξει για την εξεύρεση λύσης στο πυρηνικό ζήτημα της Χερσονήσου και είναι έτοιμος να ενισχύσει την επικοινωνία με την Κίνα για την εξεύρεση λύσης».

Ο Σι συνομίλησε τηλεφωνικά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και, σύμφωνα με το Βερολίνο, «τα δύο μέρη εκφράστηκαν υπέρ της αυστηροποίησης των κυρώσεων ενάντια στη Βόρεια Κορέα».

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, από το περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Ταλίν, είπε ότι είναι έτοιμη πρόταση για «να ενισχύσουμε τις αυτόνομες κυρώσεις της ΕΕ (σ.σ. προς τη Βόρεια Κορέα)». «Η ευρωπαϊκή γραμμή είναι απολύτως ξεκάθαρη αναφορικά με το θέμα αυτό: Μεγαλύτερη οικονομική πίεση, περισσότερη διπλωματική πίεση και ενότητα με τους περιφερειακούς και διεθνείς μας εταίρους», συμπλήρωσε και ακόμα υποστήριξε ότι πρέπει «να αποφύγουμε να εισέλθουμε σε ένα σπιράλ στρατιωτικής αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλο τον κόσμο».

Και συνάντηση Αμπε - Πούτιν

Για τη Χερσόνησο συζήτησαν όμως και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, που βρέθηκαν στο περιθώριο του 3ου Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βλαδιβοστόκ, και γενικόλογα εξέφρασαν «συμφωνία για την αύξηση της πίεσης στη Βόρεια Κορέα».

Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι Τόκιο και Μόσχα συζήτησαν και «τις πιθανότητες κοινών οικονομικών δράσεων στις νότιες Κουρίλες νήσους (σ.σ. που είναι διαφιλονικούμενη περιοχή για τις δύο πλευρές)», όπως είπε ο ίδιος ο Πούτιν. Επίσης, στο τραπέζι τέθηκε ακόμα μια φορά και το ζήτημα της υπογραφής συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών (που, τυπικά, μετά τον Β' Παγκόσμιο εκκρεμεί ακόμα), με τον Αμπε να εκτιμά ότι «αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να την υπογράψουμε».

ΡΩΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Τακτικές συζητήσεις με όλα τα «μέτωπα» ανοιχτά

Επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Την τρίτη τους συνάντηση μέσα σε τρεις μήνες είχαν χτες στη Μόσχα οι υπουργοί ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με την ατζέντα τους να αφορά - επίσημα - στις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη και Ουκρανία. Τόσο η συχνότητα των μεταξύ τους επαφών όσο και οι δηλώσεις τους αποκαλύπτουν τα παζάρια που εντείνονται και τους οξυμένους ανταγωνισμούς.

Ο Σ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στα «κοινά ενδιαφέροντα» των δύο πλευρών. Επίσης, αναφερόμενος στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» που αξιοποιείται σαν πρόσχημα για ενίσχυση της παρουσίας τους και ένταση της επιθετικότητας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε: «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Γαλλίας για πιθανή διαφυγή τρομοκρατών από τη Συρία στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Οι τρομοκράτες πρέπει να εξαλειφθούν, κανείς δεν πρέπει να διαφύγει».

Ενδεικτική της ρευστότητας, των αντιθέσεων και των συγκλίσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι και η στιχομυθία των δύο πλευρών λίγο πριν τη συνάντηση, με τον Γάλλο ΥΠΕΞ να χαρακτηρίζει «χορταστικό το μενού για τα παγκόσμια ζητήματα» για να απαντήσει ο Λαβρόφ: «Χορταστικό, αλλά δεν έχει ωραία γεύση». «Αν προσθέσουμε ορισμένα καρυκεύματα, θα γίνει πιο νόστιμο», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Επίσης, ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη συχνότητα των συναντήσεων με τον Ρώσο ομόλογό του: «Συναντιόμαστε μια φορά το μήνα. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσουμε με αυτήν την ταχύτητα, πάντως μου αρέσει η ταχύτητα»...

ΗΠΑ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μεγάλες καταστροφές από το πέρασμα του τυφώνα «Ιρμα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων σε νησιά της Καραϊβικής (ως επί το πλείστον υπερπόντιες κτήσεις των Βρετανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας) και σημαντικές υλικές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια προκάλεσε μέσα στο τελευταίο 48ωρο το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Ιρμα».

Χτες το πρωί, ο τυφώνας κινήθηκε μεταξύ της Κούβας και των βρετανικών υπερπόντιων νησιών Τερκς και Κέικος, ενώ αργότερα αναμενόταν να κινηθεί προς τις Μπαχάμες και το βράδυ στη νότια Φλόριντα, όπου ήδη έχουν κληθεί να εκκενώσουν (με δικά τους μέσα...) τις εστίες τους πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά. Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί, πάντως, σχημάτιζαν τεράστιες ουρές έξω από βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ σε μία προσπάθεια να προμηθευτούν τα απαραίτητα, καθώς δεν αποκλείονται μέσα στο Σαββατοκύριακο εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας σημαντικά προβλήματα σε ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τηλεπικοινωνίες και συγκοινωνίες.

Πάντως, παρά την υποβάθμιση του τυφώνα «Ιρμα» στην κατηγορία 4, το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων προειδοποίησε ότι παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη καταιγίδα» με ανέμους 15 μποφόρ!

Τοξικά νέφη στο Χιούστον...

Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα στην υγεία κατοίκων περιοχών του Χιούστον προκαλούν νέφη από τις τοξικές και άλλες αναθυμιάσεις χημικών εργοστασίων και διυλιστηρίων που πλημμύρισαν την περασμένη βδομάδα από τον τυφώνα «Χάρβεϊ». Χιλιάδες κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από χημικά εργοστάσια παραπονιούνται τις τελευταίες μέρες για τσούξιμο στα μάτια, βήχα, δύσπνοια, ναυτία, δερματικά εξανθήματα εξαιτίας πενταπλάσιων από τις συνηθισμένες εκπομπές αέριων ρύπων περίπου 680 μετρικών τόνων που αφέθηκαν στην ατμόσφαιρα μέσα στις τελευταίες οκτώ μέρες από πλημμυρισμένα διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ενδεχόμενο προβοκάτσιας καταγγέλλουν οι Ρώσοι

ΜΟΣΧΑ.--

Την πιθανότητα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να σχεδιάζουν προβοκάτσια κατά της Ρωσίας αξιοποιώντας την «κατάσχεση» του Ρωσικού Γενικού Προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Φαίνεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να οργανώσουν μια αντι - ρωσική προβοκάτσια, μπορεί ακόμη και να "φυτέψουν" υλικό στο κτίριο ή να το ανακαλύψουν κάπως στο μέλλον. Διότι δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι κάνουν τώρα εκεί (σ.σ. οι αμερικανικές αρχές)», δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα. «Εχει εγκατασταθεί ειδικός εξοπλισμός και εκτελούνται ορισμένα έργα», υποστήριξε η ίδια.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν όχι μόνο τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και την παγκόσμια τάξη», πρόσθεσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ