ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Αμέτρητες οι πληγές από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στο Γεράκι Λακωνίας

Eurokinissi

Μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στο Γεράκι Λακωνίας
Τις πληγές, που άφησε πίσω η έντονη κακοκαιρία και η εγκληματική πολιτική απουσίας αντιπλημμυρικών έργων, παλεύουν να κλείσουν οι κάτοικοι της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους τέσσερις, ενώ και χτες παρέμεναν άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας που αγνοείται από το βράδυ της Τρίτης, όταν τα ίχνη της χάθηκαν με την εκδήλωση των πλημμυρών. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε εγκαταλειμμένο σε κεντρικό σημείο της Νέας Μηχανιώνας, γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης και χτες εντοπίστηκε κομμάτι ύφασμα από τα ρούχα της στην παραλία της Μηχανιώνας. Οι πληγείσες περιοχές κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες, όπως και σε νοικοκυριά και επαγγελματικούς χώρους.

Στο μεταξύ, καταστροφές προκάλεσε στις 2 χτες το μεσημέρι ανεμοστρόβιλος, στο Βαρθολομιό, αλλά και στα χωριά Μάχου, Δήμητρα και Μπόρσι, στην Ηλεία. Ξηλώθηκαν κολόνες της ΔΕΗ και δέντρα, ενώ δεκάδες είναι οι κατοικίες που υπέστησαν ζημιές στις στέγες. Επίσης, λόγω πτώσεων δέντρων διεξαγόταν με δυσκολία η κυκλοφορία στην ΕΟ Πύργου - Πατρών, στο ύψος της Γαστούνης, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν και σε πολλά αυτοκίνητα, τα οποία ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε στον αέρα. Η Πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 80 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Ξαφνική νεροποντή έπληξε και τη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Στην πόλη της Ζακύνθου έχουν καταρρεύσει στέγες παλιών σπιτιών, ενώ έχουν εκριζωθεί δέντρα. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις για άντληση υδάτων.

Να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση η κυβέρνηση, οι δήμοι και η περιφέρεια στην πλήρη καταγραφή των ζημιών και να πάρουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πλημμύρες απαιτεί με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε "θεομηνίες" ή στα "έντονα καιρικά φαινόμενα". Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η κοίτη του ποταμού Ευρώτα δεν ήταν καθαρισμένη. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γι' αυτό και τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα από τα κονδύλια της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Συνυπεύθυνες είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτήν την πολιτική και έχουν στην ευθύνη τους την αντιπλημμυρική προστασία.

Χωρίς καμία καθυστέρηση, η κυβέρνηση, οι δήμοι και η περιφέρεια να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή των ζημιών και να πάρουν μέτρα: ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών στο 100%, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους, συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία, προχωρώντας στην άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να μπορέσουν αυτά να υλοποιηθούν. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα των περιοχών που έπαθαν καταστροφές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Να μην "τσιμπήσουν" στα ψευτοδιλήμματα του τύπου "μεγάλη μεν η καταστροφή, αλλά λόγω της κατάστασης της χώρας δεν υπάρχουν λεφτά για αποζημιώσεις". Να περικόψει, η κυβέρνηση, κονδύλια που προορίζονται για το κεφάλαιο (π.χ. αναπτυξιακός). Η εμπειρία με τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ στις αγροτικές καλλιέργειες και για κατεστραμμένες οικοσκευές λέει ότι δίνουν "ψίχουλα", πολύ κάτω από την πραγματική αξία των κατεστραμμένων. Τα "ψίχουλα" δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά!

Να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν να ληφθούν τώρα τα παραπάνω μέτρα».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Παραμύθι η «δίκαιη ανάπτυξη» και για τους μικρούς ΕΒΕ

Η έρευνα που δημοσιοποίησε πρόσφατα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ανεξάρτητα από την ακρίβεια των στοιχείων και τις διαπιστώσεις που τη συνοδεύουν, επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που έχουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να τα βγάλουν πέρα και την απαισιοδοξία τους για το μέλλον των μικροεπιχειρήσεων, που συνθλίβονται στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια και βρίσκονται αντιμέτωπες με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Με βάση την έρευνα, που «προβλέπει» την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το β' εξάμηνο του 2016, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται περισσότερα από 18.000 νέα «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περίπου όσα καταγράφηκαν και το α' εξάμηνο του χρόνου. Αντίστοιχα, η έρευνα καταγράφει τις εκτιμώμενες απώλειες σε θέσεις εργασίας, περιλαμβάνοντας κι αυτές που αφορούν αυτοαπασχολούμενους που θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (κατά δήλωσή τους) αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας, ενώ μία στις τρεις (28,3%) έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

***

Σε ό,τι αφορά τα χρέη στην εφορία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 12,6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει κάνει ρύθμιση, την έχει ήδη χάσει, ενώ άλλο ένα 15% δηλώνει φόβο ότι θα τη χάσει. Σαν αποτέλεσμα, περίπου 45.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Συνολικά, πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016. Η δεινή οικονομική κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ επιβεβαιώνεται και από δημοσιεύματα στον Τύπο που γράφουν ότι ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ βρέθηκε εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων, επειδή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε και σ' αυτές τις αναπροσαρμοσμένες υποτίθεται δόσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, από τους 105.094 οφειλέτες του Οργανισμού, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων τον Απρίλη του 2015, σήμερα βρίσκονται εκτός ρύθμισης οι 51.144 οφειλέτες!

***

Από τις διαπιστώσεις που κάνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ενδιαφέρον έχει το εξής σημείο: Ο δείκτης προσλήψεων - απολύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει αρνητικός (1,22 απολύσεις για κάθε μία πρόσληψη), ενώ διευρύνεται η ευελιξία στην αγορά εργασίας (μία στις δύο νέες θέσεις είναι ευέλικτης απασχόλησης) και βέβαια η μερική απασχόληση, έναντι της πλήρους. Επιβεβαιώνεται και από αυτό το στοιχείο ότι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουν μεγάλη δυσκολία να συντηρήσουν ακόμα και τις ίδιες τις οικογένειές τους, πόσο μάλλον να προσφέρουν εργασία και σε άλλους, που σήμερα είναι άνεργοι. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι βέβαιο ότι και τα προγράμματα που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας σε «επιδότηση εργασίας» και τα οποία η κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να τα κατευθύνει στη στήριξη τάχα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αργά ή γρήγορα θα αξιοποιηθούν για την παροχή τζάμπα εργαζομένων στις μεγαλοεπιχειρήσεις. Το ίδιο αντίκρισμα θα έχουν και άλλα μέτρα «ανακούφισης» που ανακοινώνει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση, για να εξωραΐσει την πίεση που δέχονται οι μικροί από την αντιλαϊκή πολιτική της.

***

Το βασικότερο όμως είναι ότι τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την εκτίμηση - προειδοποίηση που απευθύνει το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ανάκαμψη της οικονομίας, που προβάλλει ως στόχο η κυβέρνηση. Τα περί «δίκαιης ανάπτυξης» δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Απευθύνονται στο μεγάλο κεφάλαιο και σε μια μικρή ομάδα μεσαίων επιχειρήσεων, που διεκδικούν θέσεις στην αγορά στις νέες συνθήκες, μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων. Τα δικά τους συμφέροντα υπηρετούν και εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της «υγιούς επιχειρηματικότητας», της «εξωστρέφειας» της οικονομίας και των κοινωνικών διαλόγων. Από αυτές τις δυνάμεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουν κάθε λόγο να διαχωρίσουν τη θέση τους. Να συνταχθούν με το συνεπές αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ, να δυναμώσουν τους κοινούς αγώνες και τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ