ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων

Χωριά της Πέλλας και της Ημαθίας επισκέφτηκε την Κυριακή ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρνισσας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρνισσας
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, ιδιαίτερα μετά το ρωσικό εμπάργκο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που έκανε την Κυριακή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Στην Αρνισσα Πέλλας, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με εκπροσώπους και αγρότες των συνεταιρισμών Αρνισσας και Περαίας. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρνισσας είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς της χώρας, με πάνω από 100.000 τόνους φρούτα το χρόνο (μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια). Διαθέτει σημαντικό εξοπλισμό, όπως ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας και διαλογητήρια.

«Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχει όλος ο αγροτικός κόσμος», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Θ. Σταματόπουλος. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Θ. Καρυδόπουλος, πρόεδρος του συνεταιρισμού της τοπικής κοινότητας Περαίας, αλλά και οι αγρότες που πήραν το λόγο, επισήμαναν ότι το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, οι τιμές των γεωργικών εφοδίων ανεβαίνουν. Αντίστροφα, οι τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πωλούν την παραγωγή τους, σε πολλές περιπτώσεις δεν τους εξασφαλίζουν ούτε τα έξοδα που έχουν κάνει γι' αυτήν.

Το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών επιδεινώθηκε από το ρωσικό εμπάργκο. «Αν δεν αποζημιωθούν οι παραγωγοί, δύσκολα θα αντέξουν δεύτερη χρονιά», τόνισαν χαρακτηριστικά. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και ο ευρωβουλευτής Σ. Ζαριανόπουλος. Στις παρεμβάσεις τους, ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΚΚΕ σε Βουλή και Ευρωβουλή, απαιτώντας την αποζημίωση και τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών.

Από τη σύσκεψη στο Μακροχώρι Ημαθίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Από τη σύσκεψη στο Μακροχώρι Ημαθίας
Στο Μακροχώρι Ημαθίας, ο Δ. Κουτσούμπας συμμετείχε σε μαζική σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και εργαζομένων στη διαλογή - ψύξη - κιβωτοποιία από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας. Οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών, αλλά και εργατικών σωματείων, πήραν το λόγο και μίλησαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα μετά το ρώσικο εμπάργκο, που έπληξε τα προϊόντα της περιοχής.

Κάθε φέτος και χειρότερα...

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους φτωχούς αγρότες, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και πρόσθεσε πως το ρωσικό εμπάργκο έγινε «ταφόπλακα» στο λάκκο που τους έχουν ήδη ανοίξει. «Ο χειμώνας θα μας βρει πάλι στους δρόμους με τα ίδια και περισσότερα προβλήματα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων Πέλλας, που αναφέρθηκε στις περσινές κινητοποιήσεις και στην επιδείνωση των συνθηκών που βιώνουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του αριθμού αυτών που μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, αδυνατώντας να πληρώσουν τον ΟΓΑ.

Στο γεγονός ότι το πρόβλημα για τους ροδακινοπαραγωγούς είχε προκύψει πριν το ρωσικό εμπάργκο, με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, αλλά και στην απειλή του αφανισμού που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από το συγκεκριμένο προϊόν, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Διαβατού και του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας.

Το απαγορευτικό κόστος παραγωγής σχολίασε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. Στη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και της βιομηχανίας ζάχαρης, που οδηγεί τους αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος από τον Σύλλογο Τευτλοπαραγωγών και υπογράμμισε την ανάγκη η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να ανακοινώσει έγκαιρα και γρήγορα την τιμολογιακή πολιτική για την επόμενη χρονιά.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Πιερίας μίλησε για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, και λίγο πιο πριν της ευλογιάς, χωρίς ουσιαστικά να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ενδεικτικό για τη δραματική κατάσταση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, είναι το γεγονός ότι δεν έγιναν οι εμβολιασμοί όλων των ζώων γιατί δεν μπορούσαν να βάλουν βενζίνη στα υπηρεσιακά οχήματα για να μεταβούν σε όλες τις περιοχές! Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι από τη ΜΕΒΓΑΛ από την άνοιξη.

Στην ανάγκη για κοινή πάλη αγροτών και εργατών αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των Σωματείων Εργαζομένων Ψύξης - Διαλογής και Κιβωτοποιών. Οπως εξήγησε, τα προβλήματα των μικρών αγροτών έχουν άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους: Αυξάνεται η ανεργία, μειώνονται τα μεροκάματα, πληθαίνουν αυτοί που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ανανέωση του βιβλιαρίου τους, να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Τα προβλήματα προϋπήρχαν του εμπάργκο

«Αυτό που λέει ο λαός μας κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα, ισχύει απόλυτα για τις συνθήκες που βιώνουν οι παραγωγοί, η αγροτιά, οι κτηνοτρόφοι και οι εργάτες, οι υπάλληλοι, άλλα τμήματα της κοινωνίας», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, παίρνοντας το λόγο.

Τόνισε ακόμα ότι «η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα μικρό δείγμα για το τι θαύματα μπορεί να κάνει το ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας, η αγροτιά, η εργατιά, οι επαγγελματίες, οι τεχνίτες, όλοι αυτοί που δουλεύουν και αγωνίζονται. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες και να παράγει, και να αναπτυχθεί, και να πάει μπροστά και να θρέψει όλο τον πληθυσμό της. Να κάνει και εξαγωγές, σε ισότιμη βάση, με αμοιβαίους επωφελείς όρους. Αλλά χρειάζεται και μια κοινωνική οργάνωση διαφορετική, με αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία».

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες επισήμανε ότι αυτά «δε δημιουργήθηκαν στις 6 Αυγούστου με το εμπάργκο της Ρωσίας στα ελληνικά προϊόντα, προϋπήρχαν. Είναι οι καταστροφές στα αγροτικά προϊόντα λόγω των καιρικών συνθηκών, οι αποζημιώσεις που δεν έχουνε δοθεί, το κόστος παραγωγής που μεγαλώνει χρόνο το χρόνο και γίνεται δυσβάσταχτο για τον παραγωγό.

Δεν υπάρχουν εγγυημένες ελάχιστες τιμές για τον παραγωγό, γίνεται ανεξέλεγκτη η αγορά, ο μεγαλέμπορας πατάει πόδι και εδώ μιλάμε για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, για το μεγάλο κεφάλαιο που κερδίζει και δίνει εξευτελιστικές τιμές.

Και ήρθε το εμπάργκο να προστεθεί σε όλα αυτά (...) Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν ευθύνες στην τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, στις κυβερνητικές πλειοψηφίες. Το ρώσικο εμπάργκο έχει να κάνει με το τι επιλογές έχεις μέσα στην ΕΕ. Εμείς λέμε ότι ως κυβέρνηση δεν πρέπει να στηρίζεις επιλογές που είναι ενάντια στο λαϊκό συμφέρον (...)

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαχωριστεί από την πολιτική της ΕΕ. Θα μπορούσε να πει ότι αυτά τα χρήματα δεν μου φτάνουν, να απαιτήσει παραπάνω, να διαθέσει την παραγωγή στο στρατό, στα νοσοκομεία, εκεί που χρειάζεται, με ευθύνη του κράτους και να πληρώσει τους παραγωγούς και τους αγρότες με βάση και το κόστος και ένα λογικό κέρδος, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή τους».

Χρειάζεται άλλη εξουσία και οικονομία

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΚΚΕ, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και αλλού, για την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων και για την ανακούφιση της φτωχής αγροτιάς. Καταλήγοντας, ανέλυσε τη θέση του ΚΚΕ για τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας. Είπε, μεταξύ άλλων:

«Στην αντίληψή μας έχουμε τον παραγωγικό συνεταιρισμό, όχι σαν αυτούς που γνωρίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις ρεμούλες κ.λπ., αλλά παραγωγικούς συνεταιρισμούς δίπλα στον κοινωνικοποιημένο κρατικό τομέα.

Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί θα δουλεύουν στο πλάι των κρατικών επιχειρήσεων, το κράτος θα έχει την ευθύνη για να τους προμηθεύει, θα είναι εξασφαλισμένοι οι αγρότες και από άσχημες καιρικές συνθήκες και από άλλα προβλήματα. Και βέβαια το εργατικό - λαϊκό κράτος θα έχει την ευθύνη για τις εξαγωγές και όχι να είμαστε έρμαιο μόνο κάποιων μεγαλεμπόρων, μονοπωλίων, μεγαλομεταφορέων κ.λπ. και ο παραγωγός να μην παίρνει τίποτα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ