ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ
Διελκυστίνδα για το χρέος, αβεβαιότητες για την ανάκαμψη

Στη διελκυστίνδα των ανταγωνισμών του κεφαλαίου αλλά και της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με τους ρυθμούς εξέλιξης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και ευρύτερα βρίσκονται τα παζάρια γύρω από τη «διαχείριση» του ελληνικού κρατικού χρέους. Εχει τη σημασία του και το γεγονός ότι η τρέχουσα χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014, ενώ το ΔΝΤ απομένει να διαθέσει 12,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, αλλάζουν τα εσωτερικά δεδομένα στο πλαίσιο της τρόικας, σε μια εξέλιξη που εντείνει τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Στον απόηχο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Grup), υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης υπογράμμιζε χτες ότι θα ήταν «οξύμωρο» να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας μόνο από την πλευρά του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «ανάλυση βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους είναι συνάρτηση των «δημοσιονομικών επιδόσεων» για το 2015, δηλαδή της εξέλιξης των κρατικών εσόδων και των δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε την υποχρέωση όλων των κρατών - μελών να παρουσιάσουν, μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προσχέδια προϋπολογισμών τους, επί των οποίων στη συνέχεια θα υπάρξει τοποθέτηση από την πλευρά της Κομισιόν. Πρόκειται για τα μέτρα της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη και ανεξάρτητα από την υπαγωγή τους ή όχι σε μηχανισμούς στήριξης και δανειακές συμβάσεις.

Μετά την αξιολόγηση η υπόθεση του χρέους

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε πως οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Στις 12 Σεπτέμβρη συνεδριάζουν στο Μιλάνο οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) με ατζέντα και την αξιολόγηση του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα.

«Η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» σημείωσε ότι «η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να αποτυπωθεί και στη Γερμανία και στις γειτονικές χώρες», ενώ «παρόμοια φαινόμενα αναμένεται να διαπιστωθούν και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». Παράλληλα, κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις, ιδιαίτερα για τις υποδομές, προκειμένου να τονωθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. «Συστάσεις» απηύθυνε και προς την κυβέρνηση της Γαλλίας προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ σε ό,τι αφορά το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής διαπίστωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική υπερβολικής λιτότητας στην Ευρωζώνη».

Στην Αθήνα το Νοέμβρη ο Νταβούτογλου

Τη διεξαγωγή, το Νοέμβρη, στην Αθήνα, του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας (το προηγούμενο είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη το 2013) φέρεται να συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντ. Σαμαράς, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη συνάντησή τους την Παρασκευή στην Ουαλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Για το Συμβούλιο αναμένεται στην Αθήνα ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας.

Η τέτοια συμφωνία Σαμαρά - Ερντογάν είναι δείγμα των προσπαθειών που καταβάλλουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών να καταλήξουν σε κάποιους συμβιβασμούς στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ώστε να προχωρήσουν ζητήματα όπως η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, πάντα σε όφελος μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές γίνονται στον απόηχο της ανακοίνωσης από την Τουρκία νέων σεισμογραφικών ερευνών του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και των πρόσφατων δηλώσεων Ερντογάν περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Στον αντίποδα, Αθήνα και Λευκωσία ζητούν το διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ στις συνομιλίες θα επιτάχυνε την εξεύρεση λύσης. Κι αυτό ενώ διαψεύδονται οι όποιες ελπίδες του κυπριακού λαού ότι με την είσοδο στην ΕΕ θα λυνόταν δίκαια το Κυπριακό, και η ΕΕ από κοινού με τις ΗΠΑ φέρνουν νέο «σχέδιο Ανάν», με το οποίο προωθείται η διχοτόμηση της Κύπρου.

Κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες το 5ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ

Κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες το 5ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ (και όχι το 4ο τεύχος όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη») για το 2014. Δημοσιεύονται τα άρθρα:

  • Για την πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος
  • Εκτίμηση των αγροτικών κινητοποιήσεων 2014
  • Για την κατάσταση και την προοπτική του φοιτητικού κινήματος
  • Εργοδοτικοί μηχανισμοί χειραγώγησης των εργαζομένων
  • Για την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν. ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία
  • Η στάση της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο 1914-1918
Περιοδεία στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών Αμυγδαλέζας

Σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας θα περιοδεύσει κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος.

Εκδήλωση των Οργανώσεων Αμαρουσίου ΚΚΕ - ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις Αμαρουσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση την Παρασκευή 12/9, στις 7 μ.μ., στο Μαρούσι, στην πλατεία Ηρώων, βασισμένη στο βιβλίο του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», στην οποία θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων, προβολή ντοκουμέντων και τραγούδι. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Στην πρεσβεία του Βιετνάμ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ, Γιώργο Μαρίνο και Θεοδόση Κωνσταντινίδη, παραβρέθηκε χτες το βράδυ στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η βιετναμέζικη πρεσβεία στην Αθήνα, για να τιμήσει την 69η επέτειο της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ από τη Γαλλία (2 Σεπτέμβρη 1945). Στην εκδήλωση επίσης τιμήθηκε ο Βιετναμέζος πρέσβης, Μπινχ Βου, που ολοκληρώνει τη θητεία του στην Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ