ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σε επαγρύπνηση για νέο «σχέδιο Αθηνά»

Σχόλιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για την πρόταση των αξιολογητών να κλείσουν 49 τμήματα

«

Δεν θα επιτρέψουμε να διακοπούν οι σπουδές κανενός φοιτητή και σπουδαστή που σπουδάζει ήδη ή εισάγεται φέτος» στα Τμήματα που απειλούνται με λουκέτο, δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Το ΜΑΣ αναφέρεται στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) χαρακτηρίζει 49 τμήματα (8 σε ΑΕΙ και 41 σε ΤΕΙ) ως «μη αυτοδύναμα», που δεν πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης, γιατί «διαθέτουν λιγότερους από 9 καθηγητές ΔΕΠ και ΕΠ, άρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα».

Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, το ΜΑΣ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, από το Φλεβάρη του 2014, αποκάλυψε σε όλους τους σπουδαστές την ύπαρξη της σχετικής έκθεσης της ΑΔΙΠ. Πρωτοστάτησε στη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων, οργάνωσε ενημερώσεις σε τμήματα, έτη και εργαστήρια. Προειδοποίησε με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των ιδρυμάτων και στο υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας και οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΔΑΠ και ΠΑΣΠ το έπαιζαν "Κινέζοι"! Μας έλεγαν "δεν πρόκειται να έρθει ΑΘΗΝΑ 2" και να "κάτσουμε στα αυγά μας"...

Το δηλώνουμε καθαρά. Δεν θα επιτρέψουμε να διακοπούν οι σπουδές κανενός φοιτητή και σπουδαστή που σπουδάζει ήδη ή εισάγεται φέτος στα Τμήματα αυτά. Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τα τεράστια έξοδα, οι αγωνίες και τα όνειρά μας.

Απαιτούμε τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες διεξαγωγής των εργαστηρίων και των θεωριών.

Δεν μασάμε κουτόχορτο. Οι ελλείψεις των Τμημάτων που απειλούνται με λουκέτο, δεν προέκυψαν ξαφνικά. Τα Τμήματα αυτά ιδρύθηκαν με τεράστιες ελλείψεις, με την έγκριση του υπουργείου, ελλείψεις που μεγάλωσαν με την εφαρμογή αντιδραστικών νόμων όπως ο νόμος πλαίσιο και το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ", με την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων. Και τώρα, οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση, την χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να περάσουν νέες αντιδραστικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο την ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, την πλήρη προσαρμογή τους στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι υπεύθυνοι τώρα το παίζουν σωτήρες...», τονίζει το ΜΑΣ, καλώντας τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους συλλόγους τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για Σχέδιο ΑΘΗΝΑ 2!

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς πάντως να διαψεύδει ότι θα υπάρξει λουκέτο σε Τμήματα.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Δεδομένα τα μεγάλα κενά στα σχολεία

Eurokinissi

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς. Οι προσλήψεις αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς μόνιμη δουλειά, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων που έχει συσσωρεύσει στα σχολεία η αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει την πρόσληψη 1.134 αναπληρωτών Δασκάλων και 356 Νηπιαγωγών. Παράλληλα, ως αναπληρωτές στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προσλαμβάνονται 586 Νηπιαγωγοί για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνον στο Ολοήμερο Τμήμα των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και 421 Δάσκαλοι για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνον στο απογευματινό πρόγραμμα των κλασικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανακοινώθηκε η πρόσληψη ως αναπληρωτές 198 Φιλολόγων, 100 Μαθηματικών, 67 Φυσικών, 33 Χημικών και 100 Βιολόγων. Το υπουργείο καλεί τους παραπάνω να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας έως και αύριο Τετάρτη. Το υπουργείο εξήγγειλε, επίσης, 2.000 αναπληρωτές για την Ειδική Αγωγή, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Ο αριθμός αυτός απέχει κατά χιλιάδες από τα κενά που το ίδιο το υπουργείο εκτιμά, με βάση μάλιστα την πολιτική των συμπτύξεων και των πληθωρικών τμημάτων με 25 - 27 μαθητές. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο σταθμό «Real Fm» αλλά και σε άλλες εμφανίσεις του στον Τύπο, επαναλάμβανε ότι «λείπουν 10.000 μόνιμοι καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί», τους οποίους το υπουργείο «φιλοδοξοδεί» να προσλάβει μέσα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Προς το παρόν «500 θέσεις θα μείνουν κενές, διότι παρ' όλο τον αγώνα μας, τα 22.500 κενά τα κατεβάσαμε σε 16.500 με λιγότερες αποσπάσεις, περισσότερες παράλληλες αναθέσεις διδασκαλίας και καλύτερη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, αλλά από τις 16.500 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνο τις 16.000. Δηλαδή ξεκινάμε με 500 μείον και θα προσπαθήσουμε να είναι μόνο αυτά τα κενά μας», όπως είπε χτες, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κατεβάζοντας τον αριθμό των κενών από αυτά που είχε αρχικά ανακοινώσει. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και πριν από λίγες μέρες η ηγεσία του υπουργείου επαναλάμβανε ότι είχε εξασφαλίσει 19.500 πιστώσεις για αναπληρωτές έναντι περισσότερων από 22.000 που υπολόγιζε ότι θα χρειαστούν. «Τώρα, λοιπόν, λέω για πρώτη φορά ότι οι 19.500 δεν είχαν εξασφαλιστεί. Δεν είχαμε βρει τα λεφτά γι' αυτούς», δήλωνε το περασμένο Σάββατο στην τηλεόραση του «Σκάι».

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής περιγράφει μία εικόνα με μετακινήσεις μαθητών σε γειτονικά σχολεία για να φτιαχτούν 25άρια (αν όχι 27άρια ή 28άρια) τμήματα, μετακινήσεις εκπαιδευτικών που κρίνονται «υπεράριθμοι», κλείσιμο ουσιαστικά των ολοήμερων τμημάτων, αφού οι εκπαιδευτικοί θα μεταφέρονται στο πρωινό, για να καλύψουν τα εκατοντάδες κενά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που φτάνει από διάφορες περιοχές και στην Αττική και αλλού. Τα κενά στην περιοχή Β' Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής έφταναν χτες τα 200.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα στους γονείς για κινητοποιήσεις

Με κοινή την πεποίθηση ότι «η νέα σχολική χρονιά είναι δραματικά χειρότερη από την προηγούμενη», οι γονείς οργανώνουν την παρέμβασή τους.

Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ καλεί τους γονείς να εντείνουν τον αγώνα από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας ότι «όλο το διάστημα του καλοκαιριού οι αγωνιστές γονείς που δραστηριοποιούνται σε Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους δεν έπαψαν να δουλεύουν στην κατεύθυνση της κινητοποίησης - συσπείρωσης όλων των γονιών κόντρα στη λογική της αναμονής και της μοιρολατρίας. Κατόρθωσαν μικρές νίκες όπως αυτή που ανάγκασε σε αναδίπλωση το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις που είχαν εξαγγελθεί». «Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά γιατί και οι νίκες αυτές είναι πρόσκαιρες, γιατί η κατάσταση που διαμορφώνεται με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες της βιοπάλης να αδυνατούν να παρέχουν όλα όσα χρειάζεται το παιδί τους και την κυβέρνηση να ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της ΕΕ για μια εκπαίδευση φιλικότερη στα σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας, απαιτεί την ένταση της πάλης όλων των συλλογικών οργάνων των γονιών. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα», επισημαίνει η ΑΣΓΜΕ, απευθυνόμενη στους γονείς με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας από το Σεπτέμβρη που, όπως επισημαίνει, «πρέπει να βρει τα συλλογικά όργανα των γονιών σε πλήρη ετοιμότητα».

Μεταξύ άλλων, τους καλεί να καταγράψουν τις ανάγκες των σχολείων, να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διοικητικές και εκπαιδευτικές περιφέρειες, να πάρουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης μέσα στο σχολείο, να στηρίξουν την καμπάνια αλληλεγγύης για τα παιδιά στην Παλαιστίνη, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση.

Στα τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη θα διοργανωθεί μέρα πανελλαδικής δράσης για τα προβλήματα των σχολείων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Καταγγέλλει ελλείψεις σε σίτιση, στέγαση, προσωπικό

Με παλιά και νέα προβλήματα έρχονται αντιμέτωποι οι οικότροφοι της Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογός τους «ακόμη δεν άρχισε η νέα σπουδαστική χρονιά και τα προβλήματα υποδέχθηκαν για άλλη μια φορά τους σπουδαστές στην πόρτα. Κάποια από αυτά καινούρια και κάποια που απλά υπήρχαν και έχουν γιγαντωθεί. Τα ζητήματα αυτά δεν εμφανίστηκαν σαν κεραυνός εν αιθρία, είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής που ασκείται, της πολιτικής υποβάθμισης των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, του πετσοκόμματος των προϋπολογισμών, της κατεύθυνσης προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας».

Οι σπουδαστές αναφέρονται ιδιαίτερα στο πρόβλημα με την καθαριότητα, «που είχε πάρει μεγάλη έκταση από τον Ιούνιο, καθώς η Διοίκηση αποφάσισε να διώξει το ένα από τα δύο συνεργεία που εργάζονταν στο Ιδρυμα, ενώ από Σεπτέμβρη δεν υπάρχει ούτε ένα συνεργείο καθαρισμού σε χώρο του ΤΕΙ ούτε εσωτερικό, ούτε εξωτερικό, ούτε για την Εστία». Την ίδια στιγμή, «το Εστιατόριο λειτουργεί πλέον "επιφυλακτικά", όπως δηλώνουν, αφού είναι απλήρωτο καθώς και δεν αποκλείεται να κλείσει τελείως όπως πέρυσι ίδια εποχή», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος και αναφέρεται και στα προβλήματα που έρχονται στις αρχές κάθε εξαμήνου, όπως η έλλειψη καθηγητών που είναι λιγότεροι από τις ανάγκες και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι σπουδαστές τα μαθήματά τους, η έλλειψη συντήρησης εργαστηρίων, οι πλήρως υποβαθμισμένες συνθήκες στέγασης.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας καλεί τους σπουδαστές να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να διεκδικήσουν μέσα από συλλογικό και οργανωμένο αγώνα επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, κάλυψη των αναγκών σε στέγαση - προσωπικό κ.ά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org