ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Παραδίδουν «καμένη γη» και μετά την «ανασυγκρότηση»

Οι στόχοι των προτάσεων ανασυγκρότησης, που εξαγγέλλουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφορούν μόνο στην ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου, της «επιχειρηματικότητας», των επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού και στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια
Οι στόχοι των προτάσεων ανασυγκρότησης, που εξαγγέλλουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφορούν μόνο στην ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου, της «επιχειρηματικότητας», των επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού και στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια
Ο πύρινος όλεθρος, που έπληξε τη χώρα μας με πρωτοφανή ένταση και το φετινό καλοκαίρι, αφήνοντας πίσω του 77 ανθρώπινα θύματα, 2,5 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης (δάση, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες), χιλιάδες νεκρά αιγοπρόβατα και εκατοντάδες καμένα κτίρια (σπίτια, αποθήκες και επαγγελματικές στέγες), και συγκλόνισε όχι μόνο τους Ελληνες, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, έγινε αφορμή για αρκετές αποκαλύψεις.

Αποκάλυψη 1η

Μια πρώτη αποκάλυψη αποτελεί το γεγονός ότι οι δασικές πυρκαγιές, που συμβαίνουν στη χώρα μας, έχουν μία και μόνη βασική αιτία. Αυτή δεν είναι άλλη από το ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει και τα δάση της χώρας (όπως και τα υπόλοιπα φυσικά οικοσυστήματα) από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που «οπλίζει» το χέρι των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Μια πολιτική που τους ανοίγει την όρεξη και τους αποθρασύνει: Με τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος που υπόσχονται αποχαρακτηρισμούς εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών. Με τους δασοκτόνους νόμους που βαφτίζουν τις δασικές εκτάσεις «χορτολίβαδα» και «βοσκότοπους». Με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση καμένων εκτάσεων. Με τις κάλπικες οριοθετήσεις δασών με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου. Με την ανυπαρξία Δασολογίου και δασικών χαρτών. Με τη διάσπαση και υποβάθμιση της δασοπυρόσβεσης κ.ά. Τα δύο κόμματα δείχνουν μάλιστα αμετανόητα και μετά τις καταστροφές. Θα συνεχίσουν τον ίδιο δρόμο και στο θέμα πρόληψης των πυρκαγιών...

Αποκάλυψη 2η

Μια δεύτερη αποκάλυψη - βοηθούσης, ασφαλώς και της προεκλογικής περιόδου - είναι ότι τα κόμματα του δικομματισμού, παραμένουν αμετανόητοι διάδοχοι του αλήστου μνήμης «Μαυρογιαλούρου». Το μαρτυρά η επαίσχυντη απόπειρα μαζικής εξαγοράς ψήφων που επιχείρησαν πάνω στα αποκαΐδια, με την ωμή εκμετάλλευση της απόγνωσης και της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι πυρόπληκτοι. Δεν είναι τυχαίος ο χυδαίος πλειστηριασμός «παροχών» στον οποίο αναλώθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Αντί εδώ και χρόνια να έχουν θεσμοθετήσει την πάγια και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, από χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, τους ακούσαμε και τους είδαμε να διαγκωνίζονται για τα «τριχίλιαρα», «δεκαχίλιαρα» και «δεκαπενταχίλιαρα». Να τα δίνουν «όλα» σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και διαφθοράς συνειδήσεων, ενώ είναι σίγουρο ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα επικαλεστούν - όποιος κι αν βγει και όπως πάντα - ότι βρήκαν «καμένη γη» (και μάλιστα τώρα όχι απλώς συμβολικά) για να αθετήσουν τις υποσχέσεις τους. Κανείς λοιπόν δεν είναι πλέον διατεθειμένος να τσιμπήσει το «δόλωμα»...

Αποκάλυψη 3η

Μια τρίτη - και σημαντικότερη ίσως αποκάλυψη - είναι ότι και οι δυο είναι έτοιμοι να αναθέσουν την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (μεγαλοεργολάβους, μεγαλοξενοδόχους, μεγαλοτραπεζίτες κ.ά.) με την εφαρμογή ενός «νέου παραγωγικού πρότυπου». Ενα «παραγωγικό πρότυπο», κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις τραγικές συνέπειες της οποίας ήδη ζουν οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πάνω σε όλα αυτά ούτε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου «μάσησαν» τα λόγια τους παρουσιάζοντας στους πυρόπληκτους το - εντελώς πανομοιότυπο - «όραμά» τους για την «επόμενη μέρα»:

  • «Στις πυρόπληκτες περιοχές θα γίνουν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις με την εισαγωγή νέων, πιο παραγωγικών καλλιεργειών και περισσότερο εμπορεύσιμων», δήλωσε στις 31 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσει είναι: «Η δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε ισχυρά κίνητρα», «ο τουρισμός και οι κινήσεις υποστήριξης στη βαριά βιομηχανία του τόπου μας»... Βέβαια, δεν παρέλειψε να υποσχεθεί την «κατασκευή ενός σύγχρονου ολυμπιακού αθλητικού κέντρου» στην Αρχαία Ολυμπία και την «αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού», με βάση ασφαλώς το πρότυπο του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό, που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και μεταβάλλει τη χώρα σε ένα απέραντο ξενοδοχείο.
  • «Η αναπτυξιακή μας προοπτική βρίσκεται στην "πράσινη οικονομία". Με νέα οργάνωση και κατευθύνσεις στον αγροτικό τομέα και νέα πολιτική αγροτικής γης, με νέες πολιτικές για την ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τον τουρισμό», δήλωσε στις 2 Σεπτέμβρη 2007 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, εξαγγέλλοντας ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης που «θα δώσει το χαρακτήρα της νέας ανάπτυξης του μη αστικού χώρου, σε συνδυασμό με την πρότυπη γεωργία, τον πολιτισμό, τον οικοτουρισμό, αλλά και νέες καινοτομικές δράσεις». Θέλετε μερικές από τις δράσεις αυτές; Η δημιουργία ουσιαστικά μιας ελληνικής «Ντίσνεϊλαντ» στην Αρχαία Ολυμπία! Η επιτάχυνση της κατασκευής του Νότιου/Δυτικού Αξονα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα και του άξονα Τρίπολη - Καλαμάτα, που έχουν ανατεθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης», που θα χαρατσώσουν το λαό με πενταπλάσια διόδια και θα δημιουργήσουν μια νέα δεξαμενή υπερκερδών για τέσσερις - πέντε κατασκευαστικούς ομίλους και άλλες τόσες τράπεζες...

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι εξαγγελίες; Οτι θα υπάρξει ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια. Η απαξιωμένη πλέον καμένη γη θα περάσει για «ένα κομμάτι ψωμί» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι θα τη μετατρέψουν σε «φιλέτα» φτιάχνοντας μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, γήπεδα γκολφ, καζίνο, φάρμες αγροτοτουρισμού για τα μεγάλα βαλάντια. Οι κάτοικοι των περιοχών θα γίνουν εποχικοί υπάλληλοι στα τουριστικά συγκροτήματα ή εργάτες γης, ασφαλισμένοι, μάλιστα, στον ΟΓΑ, ούτε καν στο ΙΚΑ!

Μη φανταστεί κανείς ότι αυτά είναι απλώς «σενάρια». Οι εξελίξεις αυτές έχουν ξεκινήσει και πριν ακόμη ξεσπάσουν οι μεγάλες πυρκαγιές. Απλώς, οι φωτιές τις διευκολύνουν και τις επιταχύνουν.

Ολα αυτά τα επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες αποκαλύψεις του «Ρ», σύμφωνα με τις οποίες:

Λίγες μόλις μέρες πριν ξεσπάσουν οι φωτιές στην Ηλεία - εντελώς συμπτωματικά - ο νομός δεχόταν επίσκεψη από εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών και επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από χρόνια θέλουν να δημιουργήσουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα και άλλες χρυσοφόρες μπίζνες στις προστατευόμενες περιοχές του Καϊάφα (ξενοδοχειακές μονάδες πέντε και τεσσάρων αστέρων, γήπεδο γκολφ, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.ά.) και της Αρχαίας Ολυμπίας (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου). Δεν είναι ακριβώς τα σχέδια αυτά που εξυπηρετούν οι εξαγγελίες περί «ανασυγκρότησης» των δύο αρχηγών που προαναφέραμε;

Τις ίδιες μέρες που ο Γράμμος τυλιγόταν στις φλόγες, γίνονταν συσκέψεις με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης για την εξέλιξη του προγράμματος τουριστικής αξιοποίησης του βουνού, με τη συμμετοχή και κοινοτικών κονδυλίων.

Την ίδια περίοδο, στην περιοχή της Μεσσηνίας πραγματοποιείται το περιβόητο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) που επικύρωσαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την 1η Μάρτη 2007 και που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων την κατασκευή 6 ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, συνεδριακό κέντρο 1.200 θέσεων, κέντρο θαλασσοθεραπείας, και 2 γήπεδα γκολφ.

Οι στόχοι των προτάσεων ανασυγκρότησης, που εξαγγέλλουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφορούν μόνο στην ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου, της «επιχειρηματικότητας», των επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού και στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Δεν αφορούν το λαό, ο οποίος και από τους δυο το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι χειρότερες μέρες. Δεν έχει, επομένως, άλλη επιλογή, από το να βάλει φραγμό σ' αυτόν τον καταστροφικό δρόμο. Δεν έχει άλλη επιλογή από το να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, να παλέψει για αλλαγή πολιτικής.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ